NEN


Verzinkingen voor ISO-schroeven genormaliseerd

Delft - Een verzonken schroef kan alleen goed worden gemonteerd als de kop precies in de verzinking past. Voor verzonken schroeven bestaan al lang ISO-normen. De toepassing werd echter belemmerd omdat er geen bijpassende ISO-norm voor de verzinkingen bestond. Op initiatief van Nederland is deze norm opgesteld.

Het gaat om NEN-EN-ISO 15065 'Verzinkingen voor verzonken schroeven met kopconfiguratie in overeenstemming met ISO 7721'.

Deze norm legt de afmetingen vast van verzinkingen voor ISO-schroeven met verzonken kop. Deze schroeven hebben een kopconfiguratie volgens ISO 7721. De verzinkhoek is 90°. De buitendiameter en diepte van de verzinking is afhankelijk van de nominale maat, gebaseerd op de schroefdraaddiameter. In de norm is ook de wijze van aanduiding van verzinkingen op technische tekeningen vastgelegd. De norm is in het Engels verkrijgbaar.

Deze norm heeft betrekking op verzonken metaalschroeven met metrische schroefdraad, vormende schroefdraad (plaatschroeven) of zelfborende schroefdraad. Het gaat verder om platverzonken en bolverzonken schroeven met zaaggleuf, kruisgleuf of binnenzesrond. In de norm is een lijst van deze schroeven met bijbehorende productnorm opgenomen. Die productnormen zijn te vinden in deel 2 van het ISO Handbook Fasteners and screw threads. ISO 7721 is opgenomen in deel 1 van dit Handbook.

De reden dat deze norm zo laat is opgesteld, lag aan het feit dat enkele grote landen reeds een nationale norm hadden opgesteld voor deze verzinkingen, zoals de DIN 66. Echter, buiten deze landen waren die normen niet bekend; bovendien gaat men niet gauw zoeken naar een nationale norm als het gaat om verzinkingen voor internationale ISO-schroeven. Daarom heeft Nederland destijds een voorstel ingediend om te komen tot een internationale norm. Deze norm is zonder problemen tot stand gekomen en tegelijkertijd ook als Europese norm aanvaard; daarmee zijn de overeenkomstige nationale normen vervallen.

Informatie en bestellingen
Voor prijsinformatie en bestellingen: surf naar de Normshop op de NEN-website: www.nen.nl of neem contact op met NEN-Klantenservice, telefoon: (015) 2 690 391, e-mail: bestel@nen.nl. Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces voor bevestigingsartikelen en schroefdraad: ir. J. Landré, telefoon (015) 2 690 179, e-mail: job.landre@nen.nl.