NEN


Europese norm voor verbindingen met voorspanbouten

Delft - Voor verbindingen in staalconstructies wordt vaak gebruik gemaakt van voorspanbouten. Deze verbindingen en de daarbij gebruikte bouten, moeren en sluitringen moeten aan bepaalde eisen voldoen. Deze eisen zijn nu op Europees niveau vastgelegd in de norm NEN-EN 14399.

Deze norm bestaat uit zes delen.
Deel 1 bevat algemene eisen voor onder andere afmetingen en toleranties, mechanische eigenschappen en functionele eigenschappen (van de bout-moerverbinding). De norm betreft bevestigingsartikelen vanaf M12 tot en met M36.
Deel 1 van deze norm is een geharmoniseerde norm in het kader van de Europese richtlijn voor bouwproducten (bekend als CPD). Dit houdt in dat wie voldoet aan bepaalde eisen van deze norm tevens voldoet aan de fundamentele eisen van deze Europese richtlijn. Deel 2 beschrijft de beproevingsmethode. Daarmee kan een producent bepalen of een bout-moer-sluitringcombinatie geschikt is voor een verbinding onder voorspanning. De beproevingsmethode is gerelateerd aan de bevestigingsmethoden volgens ENV 1090-1 (vervaardiging van staalconstructies). Deel 3 en 4 geven nadere eisen voor bouten en moeren, geschikt voor systeem HR resp. systeem HV. Deel 5 en 6 geven nadere eisen voor de sluitringen.

Deze normreeks vervangt in het gebied van de EU en de EFTA de overeenkomstige nationale normen, zoals bijv. de in Nederland toegepaste DIN 6914 (bouten), DIN 6915 (moeren) en DIN 6916 (sluitringen).

De norm is van belang voor fabrikanten, handelaren en gebruikers van bevestigingsartikelen voor verbindingen onder voorspanning in staalconstructies. De norm is in het Engels verkrijgbaar.

Voor inhoudelijke informatie over deze normen en over het normalisatieproces voor bevestigingsartikelen: ir. J. Landré, telefoon (015) 2 690 179, e-mail: job.landre@nen.nl.