Gemeente Geldrop-Mierlo



Publicatie 10 mei 2005

Werkzaamheden op schema
BIJZONDERE HERINRICHTING OMGEVING PATRONAAT

Eind 2004 is de gemeente begonnen met de herinrichting van de omgeving van het Patronaat en de kerk in Mierlo. Ondanks de vorstperiode ligt het werk redelijk op schema. Inmiddels zijn de weg en het plein aan de Pastoor de Winterstraat klaar en is het kruispunt met de Heer van Scherpenzeelweg weer open. Hoewel de werkzaamheden vrij lang duren en de nodige overlast met zich brengen, wordt de inrichting wel bijzonder fraai!

De omgeving van het Patronaat is een uniek gebied dat een mooie inrichting verdient. Een aantal oudere en monumentale panden geven de omgeving een bijzondere, historische uitstraling. Bovendien zorgen de bebouwing en de oude bomen aan de Pastoor de Winterstraat voor een intiem dorpskarakter. Dit wordt nog versterkt door de keuze van de bestrating en het ontbreken van hoogteverschillen. Aan de Heer van Scherpenzeelweg zijn de grote, voorname gebouwen beeldbepalend.

CHINESE RAND
Opvallend is de ovale rand van Chinees graniet die rond de kerk is aangebracht. De vorm is zo gekozen, dat de pleinen aan de Heer van Scherpenzeelweg en de Pastoor de Winterstraat visueel met elkaar verbonden worden. Er ontstaat zo meer eenheid in ruimte in het gebied. De pleinen, die vroeger van elkaar afgekeerd waren, worden als het ware naar elkaar getrokken. Dit komt ook door de materiaalkeuze van de bestrating. Zag u voorheen alleen de achter-, dan wel de noordzijde van de kerk, nu wordt uw aandacht naar het gebouw als geheel geleid. Wat verder opvalt is het ontbreken van trottoirbanden. Trottoirs, rijbaan en plein worden min of meer op gelijk niveau aangebracht. Doordat de bestrating overal dezelfde kleur heeft, ziet het geheel er ruimtelijker uit.

OVERIGE WERKZAAMHEDEN
Naar verwachting is de herinrichting begin juni gereed. Voor die tijd krijgt de openbare verlichting nog een fraaier jasje en worden de lichten van de kerk vervangen. Tot slot komt er rond de zomer een bijzonder kunstwerk te staan bij de ingang van het Patronaat. Dit is vervaardigd door de Mierlose kunstenaar J. van Hoof.

Publicatie 10 mei 2005

VERKEERSVEILIGHEID OMGEVING SCHOLEN BENEDEN BEEKLOOP STERK VERBETERD

Op woensdag 27 april werd gevierd dat de omgeving van de scholen in de Beneden Beekloop opnieuw is ingericht. Hiermee is de verkeersveiligheid sterk verbeterd. In aanwezigheid van wethouder Maasakkers van Openbare Werken en wethouder Hoekman van Onderwijs lieten de leerlingen van de Dommeldalschool en de Nutsschool Beneden Beekloop ballonnen op. Het is nog even afwachten welke ballon het verste is gekomen. Het werd echt feest toen de firma Hijmans de kinderen op ijsjes trakteerde!

De verkeerssituatie rondom de scholen in de Beneden Beekloop was al enige tijd een probleem, met name het doodlopende gedeelte van de straat. Er werd daarom een plan gemaakt om de verkeerssituatie vooral voor de scholieren te verbeteren. Uitgangspunt hierbij was de scheiding van de verkeersstromen naar beide scholen. De ingang van de Nutsschool werd verplaatst naar de oostzijde van het gebouw. Verder kwam er meer parkeerruimte bij de Dommeldalschool en de Nutsschool Beneden Beekloop en werden er twee keerlussen aangelegd. Verder werden de fietspaden en trottoirs in de directe omgeving van de scholen verbeterd en is er nu éénrichtingverkeer in westelijke richting op het gedeelte van de Nieuw Erfseweg tussen de Griendstraat en de Beneden Beekloop.

Beide schooldirecteuren lieten bij de opening weten zeer tevreden te zijn over de nieuwe inrichting en ook een aantal bewoners sprak hun waardering uit. De verkeerssituatie is daadwerkelijk veiliger geworden. Dit betekent voor de scholen een grote stap in de richting van het behalen van het Brabants Verkeersveiligheids Label (BVL). Dit is een parapluproject waarbij scholen zich, samen met de gemeente, politie en andere verkeersveiligheidsinstanties, inzetten voor de verkeersveiligheid van hun leerlingen. Als een school voldoet aan een aantal criteria en heeft bewezen zich daadwerkelijk in te zetten voor de verkeersveiligheid, wordt het BVL toegekend. De zorg voor een veilige schoolomgeving maakt hiervan een belangrijk onderdeel uit.

Publicatie 10 mei 2005

VERSPREIDING NIEUWE GEMEENTEGIDS

Vanaf 20 mei start de verspreiding van de nieuwe gemeentegids 2005-2006. Heeft u geen gemeentegids ontvangen? Meldt u dit dan via e-mail: verspreiding@suurland.nl of via telefoonnummer 040-2642188. Vermeldt u hierbij uw straatnaam, postcode en huisnummer.

Adressen met een Nee/nee-sticker krijgen geen gemeentegids. De gids is gratis af te halen bij de receptie van het gemeentehuis in Geldrop (Hofstraat 4) en de locatie Mierlo (Dorpsstraat 210).

Publicatie 10 mei 2005

VERGADERING COMMISSIE VOOR BEZWAARSCHRIFTEN

Op dinsdag 17 mei komt de Commissie voor Bezwaarschriften bijeen voor een hoorzitting naar aanleiding van ingediende bezwaren. De hoorzitting is openbaar en vindt plaats in Sociaal Cultureel Centrum Hofdael aan de Molenstraat 23 in Geldrop. U kunt wachten in de foyer, de secretaris van de commissie haalt u op.

Op de agenda staan de volgende openbare bezwaarschriften:


* 18.30 uur: De heer Van Breugel. Tegen het besluit van 22 december 2004, bekendgemaakt op 29 december 2004, over de verlening van een bouwvergunning voor het oprichten van een varkensstal op het perceel aan de Bekelaar 54 in Mierlo.


* 18.50 uur: De heer Van Leeuwen, namens Architectenbureau 3B. Tegen het besluit van 22 februari 2005 om het vergroten van een woonhuis door middel van een opbouw op het dakterras te weigeren op het perceel Arwen 12 in Geldrop.


* 19.10 uur: Mevrouw De Moet namens de Brede Welzijns Instelling. Tegen het besluit van 28 januari 2005, over de subsidiebeschikking 2005 aan het BWI.

Publicatie 10 mei 2005

Tussen rotondes Wielewaal en Spaarpot
START HERINRICHTING NUENENSEWEG

Maandag 9 mei is gestart met de herinrichting van de Nuenenseweg tussen de rotondes Wielewaal en Spaarpot. De werkzaamheden, die naar verwachting op 23 december 2005 gereed zijn, omvatten het opnieuw inrichten van de rijbaan en de fietspaden. De bestaande rioleringen en bestratingsmaterialen worden vervangen door nieuwe. Tot slot wordt er een infiltratieriool aangelegd om het hemelwater gescheiden in te zamelen en af te voeren.

De werkzaamheden zijn in grove lijnen opgesplitst in 2 fases, namelijk:
Fase 1: Kalanderstraat tot rotonde Spaarpot (9 mei tot 30 september); Fase 2: Rotonde Wielewaal tot Kalanderstraat (16 augustus tot 23 december).

BEREIKBAARHEID
Het doorgaande gemotoriseerd verkeer Nuenen-Geldrop vice versa wordt tijdens de gehele uitvoering gewaarborgd. Het fietsverkeer blijft gehandhaafd tussen de Kalanderstraat en de rotonde Spaarpot. Ook de bedrijven aan de Nuenenseweg blijven bereikbaar, het verkeer wordt geleid via tijdelijke rijbanen en fietspaden.

MEER INFORMATIE
Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de heer F. Tijbosch van de afdeling Openbare Werken. Hij is te bereiken via telefoonnummer 040-2893753.