AutoRai

Print

Donkervoort D8 RS vereeuwigd door Hessel Bes

(10-5-2005)
Het is beslist niet onopgemerkt gebleven dat Donkervoort het ronderecord voor straatautoâs op de Nordschleife heeft verbroken. De groene Donkervoort D8 RS was maar liefst een ruime veertien seconden sneller dan de Porsche Carrera GT, die kort daarvoor het oude record verbrak.
Een bijzondere prestatie die niet alleen potentiële kopers en grote en kleine sponsors fascineerde, maar ook inspiratie gaf aan de befaamde Nederlandse kunstschilder Hessel Bes. Hij besloot deze bijzondere prestatie op doek vast te leggen en van het originele werk een gelimiteerd aantal lithoâs te maken. Vijftig genummerde en gesigneerde exemplaren zijn exclusief te koop bij de Donkervoort fabriek in Lelystad.

De groene gevleugelde Donkervoort D8 RS is inmiddels een legende geworden. Diverse internationale autobladen publiceerden de fotoâs van de auto die zich op de Nordschleife het kersverse ronderecord van Porsche toeeigende. En ook het Nederlandse publiek heeft de auto uitgebreid kunnen bekijken op de Donkervoortstand tijdens de afgelopen AutoRAI.

Vol toewijding schilderde Hessel Bes aan de hand van gedetailleerde fotoâs de auto. Hij verklaart: âIk schilder normaliter alleen raceautoâs die een belangrijke overwinning op hun naam hebben staan. Deze Donkervoort is een uitzondering omdat het een straatauto is en geen raceauto. Maar de overwinning is echt heel bijzonder. Dat moest ik iets mee doenâ. Het kostte enkele maanden om de auto waarheidsgetrouw op doek vast te leggen. Het resultaat is bijzonder fraai te noemen. Van het origineel zijn vijftig lithoâs gemaakt die exclusief via de fabriek in Lelystad worden verkocht. De lithoâs zijn genummerd en gesigneerd door Joop Donkervoort.

De prijs van de litho zonder lijst is ⬠65,- inclusief BTW. De litho in een mooie lijst kost ⬠115,- inclusief BTW. Het originele doek is ook te koop in Lelystad; de prijs daarvan is op aanvraag.

Uitgebreide merchandisinglijn
Maar, uiteraard is er nog meer merchandising te koop. Onder de naam Donkervoort heeft het merk een eigen kleding- en schoenenlijn, die helemaal is afgestemd op het rijden in een Donkervoort. De lijn varieert van stoere lederen jassen en warme vesten tot en met racy poloshirts. De schoenencollectie is ontworpen door Floris van Bommel. Donkervoortschoenen kenmerken zich door een extra smalle neus, een speciale dunne zool voor maximale grip en optimaal gevoel en een doorlopende hiel voor extra comfort tijdens het rijden. Deze Donkervoortkleding en schoenen worden door heel Nederland verkocht in ruim 150 betere winkels.

Maar ook een horloge mag natuurlijk niet ontbreken tijdens het rijden in een Donkervoort. Ter ere van het 25-jarig jubileum van de fabriek in 2003 kwam het merk met een stoere chronograaf. Gelimiteerd tot 250 stuks, genummerd en exclusief vervaardigd in Zwitserland. Het automatische uurwerk is een Dubois Depraz, gebaseerd op een ETA uurwerk, kaliber 2824. Van de 250 stuks zijn er nog enkele beschikbaar bij de fabriek in Lelystad. Het horloge wordt afgeleverd in een aluminium box, een bruine of zwarte lederen band en een certificaat dat wordt gesigneerd door Joop Donkervoort.

Nieuw model
Binnen enkele weken komt er een nieuw schaalmodel van Donkervoort op de markt. Er is keuze uit drie D8 varianten in de schaal 1/43. Bijvoorbeeld een stoere oranje Cup auto, voorzien van brandblusser, speciale race stoel en rolbeugel. Of een gesloten auto, in chique blauw met zwarte kap. Of een geopende versie in Viper rood, met gele wielen. Het model wordt verkocht via modelautospeciaalzaken of rechtstreeks vanuit de Donkervoort fabriek in Lelystad.