Ingezonden persbericht


Persbericht

Amersfoort, 10 mei 2005

Een half jaar les geven aan Afrikaanse weeskinderen

Livingstone start vrijwilligersprogramma in Oost Afrika

AMERSFOORT - Stichting Livingstone breidt haar activiteiten uit naar Oost Afrika. De jongerenorganisatie is op zoek naar twaalf vrijwilligers, die bereid zijn zich enkele maanden in te zetten voor ondermeer onderwijs aan weeskinderen in Oeganda en Tanzania.

Livingstone is een christelijke stichting, die sinds 1999 steun verleent aan ontwikkelingsprojecten in Latijns Amerika, Zuid-Afrika en Oost Europa. De afgelopen vijf jaar heeft de organisatie in samenwerking met enkele projectpartners ruim honderd vrijwilligers uitgezonden op werkvakantie. Als verpleegster, docent (Engels of houtbewerking) of kleuterleidster zetten jongeren zich in voor mensen aan de 'schaduwzijde van de wereld'. De vrijwilligers verbinden zich voor een periode van drie tot twaalf maanden aan een specifiek project.

In Oost-Afrika hoopt Livingstone in totaal twaalf mensen te kunnen plaatsen. Er is onmiddellijk behoefte aan een kleuterleidster in Oeganda (Masaka). De andere functies (zoals systeembeheerder, verpleegkundige, docenten middelbare school en projectmanagers beroepsvaardigheidstraining) kunnen komend najaar worden ingevuld.

,,Je inzetten als vrijwilliger in een ver en vreemd land kost veel energie en aanpassingsvermogen," zegt Steffen Barentsen, directeur van de stichting. ,,Je geeft veel van jezelf, maar je krijgt er een ervaring voor terug die onbetaalbaar is."

Zelf werkte hij een half jaar als vrijwilliger in Kenia als logistiek organisator. In die functie was hij verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van diverse werkprojecten met Nederlandse jongeren. Barentsen is vorige week teruggekomen van een uitgebreid werkbezoek aan Oost Afrika. ,,Het meest indrukwekkende moment van de reis was de ochtend dat ik een klein tehuis voor straatkinderen verliet. Eén voor een kwamen de kinderen briefjes brengen die ik moest meenemen voor hun Nederlandse vrienden; jongeren dus, die eerder hadden meegewerkt aan het project. Op dat moment besefte ik hoeveel impact je als vrijwilliger kunt hebben."

Een overzicht van beschikbare plaatsen is te vinden op de website van Livingstone: www.lst.nl. Belangstellenden hebben nog één maand om zich aan te melden voor een werkvakantie in Oost Afrika. Op 6 juni sluit de inschrijving voor de uitzendingen vanaf september 2005.