Leefbaar Rotterdam

Laten we waken over de vrijheid van het spreken

Radiocolumn van Marco Pastors (wethouder Fysieke Infrastructuur Rotterdam), uitgesproken op vrijdag 6 mei 2005, tijdens het NCRV programma Eén op de Middag, 16.15 uur.

Laten we waken over de vrijheid van het spreken. Dit is de tekst op de sokkel van het beeld van Pim Fortuyn in Rotterdam. Vanavond om 6 uur worden daar weer bloemen neergelegd in naam van de mensen die Pim en datgene waar hij voor staat in ere houden. En ook in Italië zitten straks mensen in de kerk en worden bloemen gelegd bij zijn graf. Het is goed dat we stilstaan bij de verschrikkelijke moord, die duidelijk maakt hoe ver sommigen in dit land willen gaan als mensen een andere mening zijn toegedaan. In het geval van Pim was het de radicale Volkert van der G, en de parallel is door te trekken naar de fundamentalistische Mohammed B. die in november vorig jaar Theo van Gogh vermoordde.

Wat is er meer een teken van vrijheid en vooruitgang dan de vrijheid van meningsuiting? Die vrijheid is echter ver te zoeken. Kijk maar naar de terughoudendheid waarmee de meningsuiting van Van Gogh wordt beoordeeld, en die van Hirschi Ali, Geert Wilders, Rita Verdonk, Cliteur, Scheffer, Ellian, Filipse, Spruijt en Ephimenco.

Vergelijk dat met de egards waarmee Rosenmoller, Dijkstal en de voor hun politieke doel schaamteloos ingezette excuus-truus Maxima worden benaderd die nog altijd het failliete hiephiephoera-beeld van de multiculturele samenleving door onze strot proberen te duwen. Of met de uit het lood geslagen slachtofferrol die veel moslims en anderen die bekritiseerd worden in hun bijdrage aan deze samenleving zich aanmeten.

Of naar het verschil tussen Lonsdale jongeren die hun mening met hun kleding uiten, en bijvoorbeeld moslims die precies hetzelfde doen. Wat zegt u, het een is een verwerpelijke ideologie en het andere een voorgeschreven religieuze uiting? Voor mij lijkt het toch erg op elkaar, het zijn beide bewuste en vrijwillige uitingen van overtuigingen die niet onverkort passen in onze open, tolerante en geëmancipeerde samenleving. We lossen de verschillende standpunten niet op door Lonsdalekleding op scholen te verbieden en hoofddoeken en djellabas toe te staan of andersom. Het is van tweeën een, zou Pim zeggen, of iedereen mag zijn overtuiging in zijn kleding uitdrukken, of niemand. Ik vind dat iedereen dat mag, en dat mensen moeten worden aangepakt als ze de wetten overtreden en onze nastrevenswaardige open cultuur ondermijnen. En dat aanpakken doen we door vrij te spreken en wetsovertreders aan te pakken. Ook dat is van tweeën een.

Vrijheid van meningsuiting geldt niet alleen voor meningen die ons goed uitkomen, vrijheid van meningsuiting is er juist voor om andere meningen gehoord te laten worden. Alleen dan is het een teken van vrijheid en vooruitgang, al het andere is hooguit propaganda en onderdrukking van debatvrezende machthebbers en fundamentalisten.

Ondanks dat we twee politieke moorden hebben gehad, lijkt het erop dat het grootste deel van politiek en ambtelijk Nederland nog steeds niet ziet in welke hoek de mening het hardst wordt onderdrukt, en in welke hoek de doden vallen. Dat is de hoek van het vrije Westen, de hoek waar Pim en Theo begraven liggen, de hoek van het echte ons met onszelf confronterende vrije woord. Laten we met zijn allen er nu voor zorgen dat we de krachten die onze samenleving beheersen worden blootgelegd en positief worden gebruikt. En dat begint met het waken over de vrijheid van het spreken, juist van alle mensen die er andere meningen op na houden dan u of ik. Dan is Pims dood in ieder geval niet voor niets geweest.

Marco Pastors