Gemeente Deventer

Week 19, 9 mei
2005

GEBIEDSCOÃRDINATOR PLATTELAND GAAT AAN SLAG ALS EERSTE AANSPREEKPUNT VOOR BUITENGEBIED

De gemeente Deventer heeft een gebiedscoördinator voor het buitengebied. De benoeming van een gebiedscoördinator is onderdeel van de ontwikkeling van het platteland, één van de speerpunten van het college. Het verbeteren van de economische vitaliteit en de leefbaarheid staan daarbij voorop. Gosse Hiemstra is sinds 1 januari de âwethouder integraal plattelandsbeleidâ, die de inspanningen van de gemeente coördineert en stimuleert.

Per 10 mei zal Gerrit Slagman als gebiedscoördinator aan de slag gaan in het gehele buitengebied van de gemeente. De gebiedscoördinator heeft een intermediaire rol tussen particulieren en overheden bij de uitvoering van de reconstructie. De gebiedscoördinator zoekt initiatieven op, signaleert knelpunten en draagt oplossingen aan door partijen bij elkaar te brengen. Ook bezoekt hij bedrijven om samen met de ondernemer zijn ideeën over de toekomst door te nemen. Tevens is de gebiedscoördinator het eerste aanspreekpunt voor vragen over regelingen en mogelijkheden.
Daarbij is bijvoorbeeld te denken aan initiatieven van agrarische ondernemers voor nevenactiviteiten, of het toepassen van de ârood-voor-roodregelingâ (sloop van bijvoorbeeld schuren met als compensatie mogelijkheden voor woningbouw).

De inzet van de gebiedscoördinator wordt breed gedragen. De gebiedscoördinator wordt aangestuurd door een projectgroep waarin gemeente, provincie, waterschap en LTO Noord vertegenwoordigd zijn. Slagman heeft vorig jaar in de voormalige gemeente Bathmen al gesprekken gevoerd. Hij is werkzaam bij Stimuland.

Rood voor rood

Provinciale Staten hebben 16 maart de rood-voor-roodregeling vastgesteld. Deze provinciale regeling moet de gemeente op een aantal fronten nader uitwerken en invullen. Zij gaat voortvarend aan de slag met de nadere invulling en uitwerking van deze regeling en streeft ernaar dit najaar de eerste aanvragen te kunnen behandelen.

In het najaar van 2004 hebben de toenmalige gemeenten Deventer en Bathmen gezamenlijk een enquête gehouden onder alle inwoners van het buitengebied. Met deze enquête is de belangstelling voor de rood-voor-roodregeling, VAB-regeling en rood-voor-groenregeling gepeild.

Publicatiedatum: 10-5-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging dinsdag 10 mei 2005