Ondernemersorganisatie voor Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten


- Percentage sociale lasten 2005 in relatie tot het overdachtsprotocol bij contractswisseling

- Overzicht werkgeverslasten Sociale Verzekeringen
- Arbeidsinspectie controleert op illegaal werk in de schoonmaakbranche
Percentage sociale lasten 2005 in relatie tot het overdrachtsprotocol bij contract
In Bijlage XIX is het overdrachtsprotocol vakantiedagen, vakantietoeslag en eindejaarsuitkering bij contracts- wisseling opgenomen. In punt 6 van dit protocol staat dat de som van de over te dragen waarde aan vakantiedagen, vakantietoeslag en eindejaarsuitkering wordt vermeerderd met een opslag wegens sociale lasten.

Voor 2005 bedraagt het percentage sociale lasten 24,16% exclusief WW, exclusief gedifferentieerde WAO-premie en exclusief werkgeversdeel OP-premie (ouderdomspensioen). Het WW-premie-percentage bedraagt overigens 2,45% en de franchise bedraagt 58 per dag. Het werkgeversdeel van de OP-premie bedraagt 1,0% en de franchise 5,80 per uur. De gedifferentieerde WAO-premie bedraagt voor kleine bedrijven (SV-loon =
Overzicht werkgeverslasten Sociale Verzekeringen

Het overzicht met de werkgevers- lasten Sociale Verzekeringen per
1-1-2005 is beschikbaar.
Voer uw toegangscodes in en ga vervolgens naar de button Leden. Onder de link CAO (links in de kolom) vindt u het overzicht terug. Arbeidsinspectie controleert op illegaal werk in de schoonmaakbranche

De Arbeidsinspectie is een onderzoek begonnen naar illegaal werk in de schoonmaakbranche. De controles richten zich op de schoonmaak van vakantieparken, pensions en hotels, fastfoodketens en van treinen. De inspecties lopen tot 1 november van dit jaar.

De Arbeidsinspectie bezoekt bungalowparken, hotels, pensions en fastfoodketens tijdens schoonmaak- werkzaamheden. Ook controleert de AI op stations tijdens de schoonmaak van treinen. Dit gebeurt zo veel mogelijk samen met de Vreemdelingenpolitie. Als blijkt dat er werknemers illegaal aan de slag zijn, volgt direct een boete voor de werk- gever. Dit kan zowel de formele als de feitelijke werkgever zijn, dus het ingehuurde schoonmaakbedrijf of het bedrijf waar de schoonmaak plaats- vindt. Ook controleren de inspecteurs op identiteitsfraude, bijvoorbeeld als iemand werkt op de identiteits- papieren van iemand anders. Hierbij gaat het vaak om zogenoemde look-a-likes.

In de schoonmaak is vaak sprake van ongeschoold en laaggeschoold werk, hoge werkdruk en lichamelijk zwaar werk. Ook heeft de branche te maken met personeelswisselingen en een grote concurrentie tussen bedrijven. Dit maakt het risico op de inzet van illegale werknemers relatief groot. De aanpak van illegale arbeid is een van de speerpunten van de Arbeidsinspec- tie. Dit is om te voorkomen dat legale werknemers werkloos raken of blijven en een beroep moeten doen op de bijstand. Ook kan illegaal werk ertoe leiden dat bonafide bedrijven oneerlijke concurrentie ondervinden door de inzet van illegaal tewerkgestelde werknemers.

Een werkgever moet de identiteit van al zijn werknemers en ingeleend personeel controleren. Voor arbeids- krachten uit de nieuwe Midden- en Oost-Europese lidstaten van de EU moet de werkgever een tewerkstellingsvergunning hebben. Datzelfde geldt voor mensen van buiten de EU. Op illegale arbeid staat een boete van 8000 euro per werknemer.
(Bron: Min SZW)

Tweede Kamer stemt in met Wetsvoorstel aanpassing fiscale behandeling vut/prepensioen en introductie levensloopregeling

De Tweede Kamer heeft het Wetsvoorstel aanpassing fiscale behandeling vut/prepensioen en introductie levensloopregeling aangenomen. Het wetsvoorstel is voor behandeling naar de Eerste Kamer gezonden. De nieuwe regels treden naar verwachting 1 januari 2006 in werking. Lees verder