Gemeente Hengelo

Tot en met 14 mei collecteert het Nationaal Fonds Kinderhulp. Van 8 tot en met 24 mei collecteert de Invaliden Sport Vereniging. Gemeente gesloten
Alle gemeentelijke diensten zijn op maandag 16 mei, tweede pinksterdag, gesloten.
Burgerzaken
Nu ook op dinsdagavond open!

Tot en met 19 juli 2005 is Burgerzaken niet alleen op de donderdag-, maar ook op de dinsdagavond tot 20.00 uur geopend.

Reisdocument of rijbewijs aanvragen zonder te wachten?

Maak een afspraak via het digitale loket of bel 245 91 81 of 245 93 14.
Op maandag 16 mei (pinksteren) worden geen grijze en groene containers geleegd. In plaats daarvan gebeurt dat op zaterdag 14 mei. Let erop dat de juiste container om 7.30 uur aan de straat staat. Het Afvalbrengpunt en de kantoren van Twente Milieu zijn op 16 mei gesloten.
Maandag 16 mei
Op tweede pinksterdag kunnen de winkels buiten het centrum hun deuren openen.
Expositie jodenvervolging Hengelo
Op 4 mei is het monument onthuld voor de joodse oorlogsslachtoffers uit Hengelo. Dit monument staat op de tweede verdieping van het stadhuis. Op dezelfde locatie is een expositie ingericht waarin foto's en documenten zijn te zien die een beeld schetsen van de jodenvervolging in Hengelo tijdens de Tweede Wereldoorlog. U bent van harte uitgenodigd het monument en de expositie te bezoeken.

Inhaalslag "Veilig Spelen"

11 mei: Inloop Wijk Berflo Es

Het speelbestand van Hengelo wordt per wijk aangepast aan de heersende Europese- en landelijke veiligheidseisen. Voor de wijk Berflo Es is het voorlopige ontwerp voor de verdeling en grootte op 10 februari j.l. gepresenteerd en met wijkbewoners besproken tijdens een inloopbijeenkomst in het Twekkelerwegkwartier.

Inmiddels is er een definitief voorstel voor de herinrichting van een aantal speelplekken in deze wijk. Belanghebbenden en geïnteresseerden worden van harte uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst, om kennis te nemen van dit voorstel. Het doel van deze avond is om, in overleg met de bewoners, de keuze voor de speeltoestellen op alleen de te wijzigen speelplekken te bespreken, zodat nadien een definitieve inrichting kan worden vastgesteld. U bent op woensdagmiddag 11 mei van 15.30 tot 17.00 uur van harte welkom in de Speeltuinvereniging Twekkelerwegkwartier aan de Heraklesstraat 2 te Hengelo.

Opmerking: Sommige speelplekken hebben al een definitieve inrichting en worden momenteel ingericht op kosten van het Grote Steden Beleid-\Wijkbudget.
Iedereen kan op deze avond kennis nemen van de huidige plannen en erop reageren. Vertegenwoordigers van zowel de gemeente, het projectbureau en het ontwerp- / ingenieursbureau zijn aanwezig om de tekeningen toe te lichten, uw vragen te beantwoorden en reacties te verzamelen. Naast het verzamelen van reacties vindt er ook een financiële doorrekening van de plannen plaats. De volgende stap is dan het opstellen van een definitief ontwerp. Vooraf aanmelden is niet nodig: u bent tussen 19.30 uur en 21.30 uur van harte welkom in het informatiecentrum Hart van Zuid, Industrieplein 3, tegenover het station.

19 mei: Informatieavond 'Langeler Erve'

Op 19 mei vindt tussen 19.30 en 22.00 in het Wapen van Hengelo een informatieavond plaats over de toekomstige inrichting van 'Langeler Erve'. Deze avond wordt het meest recente stedenbouwkundig ontwerp van dit toekomstige woongebied, dat deel uitmaakt van het project Hart van Zuid, getoond, toegelicht en besproken. Het gaat daarbij over de ontwerpen van de woningen, de wegenstructuur en de inrichting van de openbare ruimte.

De bijeenkomst start om 19.30 uur met een presentatie door de ontwerper. Aansluitend is er uitgebreid gelegenheid om vragen te beantwoorden, reacties te verzamelen en de ontwerpen te bespreken. Vooral mensen die in de buurt van het gebied wonen en andere direct betrokkenen worden verzocht deze bijeenkomst bij te wonen. Het Wapen van Hengelo bevindt zich aan de Berfloweg 1. De zaal gaat open om 19.00 uur en de bijeenkomst wordt afgesloten met een borrel die om 22.00 begint. Om enig idee te hebben van de opkomst, verzoeken wij u het ons per e-mail te laten weten als u van plan bent te komen. Dat kan via m.haase@hartvanzuid.nl. Hartelijk dank voor de moeite!

Een ton voor water

De beschikbaarheid van voldoende schoon drinkwater is een wereldwijde zorg. Ook dit jaar doet de gemeente Hengelo mee met de landelijke actie 'een ton voor water'. Door middel van de aanschaf van een regenton kunt u water besparen en waterprojecten in Ethiopië ondersteunen. Per ton komt namelijk 5,- ten goede aan waterprojecten in Ethiopië.

Twee modellen

De afdeling Natuur en Milieu Communicatie van de gemeente Hengelo verkoopt twee modellen. Het eerste model regenton is van donkergroen PE-kunststof. Deze ton kost 25,- inclusief kraantje. Het tweede model is van oud hout en heeft een nostalgische uitstraling. Voor deze ton betaalt u 55,- (inclusief houten kraan en los deksel). Voor 7,50 extra krijgt u een regenautomaat voor aansluiting van de tonnen op de regenpijp.

De regentonnen zijn te bezichtigen bij de afdeling Natuur en Milieu Communicatie, waar ze direct uit voorraad te koop zijn. De betaling vindt plaats middels een door u af te geven eenmalige machtiging. De formulieren hiervoor zijn ter plekke te verkrijgen en in te vullen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Natuur en Milieu Communicatie van de gemeente Hengelo.

Natuur en Milieu Communicatie

U vindt de afdeling Natuur en Milieu Communicatie bij de Kinderboerderij 't Weusthag aan de Van Alphenstraat 25-27, telefoonnummer 074-2550607, e-mailadres: cnme@hengelo.nl. Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 16.30 uur. Dinsdagochtend tot 13.00 uur gesloten. Van 1 april tot en met 31 oktober is de kinderboerderij ook op zon- en feestdagen geopend. Eendrachtstraat
In verband met het aanbrengen van verkeersremmende maatregelen is de Eendrachtstraat aansluitend op de Oelerweg tot en met vrijdag 13 mei afgesloten voor verkeer. De Oelerweg blijft gewoon open.

Europa- en Velourstunnel

In week 20 (16 - 20 mei) krijgen de Europatunnel en de Velourstunnel een (jaarlijkse) grote schoonmaakbeurt, waarbij de wanden en pilaren worden schoongemaakt. Het doorgaande verkeer kan gewoon gebruik blijven maken van de tunnels, maar ondervindt wel enige hinder van de werkzaamheden.

Oldenzaalsestraat

In verband met festiviteiten in het kader van de heropening van de Oldenzaalsestraat op zondag 22 mei a.s. is de Oldenzaalsestraat gedeelte Wemenstraat tot aan de Beethovenlaan van zaterdag 21 mei om ca 17.00 uur tot maandagmorgen 23 mei om ca 06.00 afgesloten voor het verkeer. Omwonenden en anderen worden vriendelijk verzocht om hun auto vanaf dan elders te parkeren.

Bezoek de voormalige gieterij van Stork

'Open Gieterij' op 21 mei

Altijd al eens in de gieterij van Stork willen kijken, maar is het er nooit van gekomen?

Het kan nog op zaterdag 21 mei aanstaande!

Op 21 mei worden de deuren van de voormalige gieterij aan de Lansinkesweg voor het publiek geopend. Van 11.00 uur 's ochtends tot 16.00 uur 's middags is iedereen van harte welkom.

In het Hart van Zuid wordt het verleden van Hengelo nieuw leven ingeblazen.

Aan de voormalige Wilhelminaschool wordt bijvoorbeeld al hard gewerkt om straks als museum verder te kunnen. Ook de voormalige ijzergieterij van Stork aan de Lansinkesweg krijgt een nieuwe bestemming. Zij zal de komende jaren veranderen in een modern Community College van het ROC van Twente.

Gezien de bijzondere historische waarde van dit gebouw willen het projectbureau Hart van Zuid en het ROC van Twente iedereen in de gelegenheid stellen om nog één keer de sfeer van vroeger te proeven, met eigen ogen te zien om wat voor gebouw het eigenlijk gaat en een beeld te vormen van wat er in de toekomst mee gaat gebeuren.

Kom naar de 'Open Gieterij' op 21 mei

Neem een kijkje in de gieterij, loop rond door dit indrukwekkende pand. Bewonder de oude beelden uit het archief van Stork en de nieuwe beelden van het ontwerp van het ROC van Twente. Sta even stil bij de maquettes en laat u door vrijwilligers van 't HEIM informeren over hoe het er vroeger aan toe ging en met welk gereedschap men er werkte.

Er wordt gezorgd voor een gezellig muziekje en ook de kinderen worden niet vergeten: zij kunnen zich uitleven op een geweldig springkussen. U kunt het terrein van de gieterij bereiken via het hek naast de Brandweer aan de Lansinkesweg.

TwenteBad opent buitenbad!

Vanaf aankomende zaterdag weer buiten zwemmen!

Vanaf zaterdag 14 mei zijn de buitenbaden van het TwenteBad weer open! Als het weer een beetje meezit, kun je ook deze zomer weer volop genieten in het water en op de mooie ligweides.

Het TwenteBad stamt uit 1972 maar heeft zich in de afgelopen periode ontwikkeld tot een moderne en aantrekkelijke recreatiemogelijkheid! De buiten- en binnenbaden met spectaculaire glijbanen en andere voorzieningen, zorgen gegarandeerd voor veel waterpret!

Openingstijden

Het buitenbad is maandag tot en met vrijdag geopend van 7.00 tot 19.30 uur en zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Op eerste en tweede pinksterdag is het TwenteBad geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Tarieven

Het TwenteBad hanteert verschillende tarieven. Zo kun je kiezen voor een enkel bad, een gezinskaart, een 10- en 20-badenkaart of een vier-maanden-abonnement. Bovendien geldt er in de daluren, tussen 7.00 en 9.45 uur, een gereduceerd tarief! Kijk voor meer informatie op www.twentebad.nl.

Oproepingskaart voor Referendum Europese grondwet in de bus

Op woensdag 1 juni 2005 wordt in Nederland een raadplegend referendum gehouden over de Europese grondwet. Deze week verstuurt de gemeente de oproepingskaarten.

Heeft u op 18 mei nog geen oproepingskaart ontvangen dan kunt u contact opnemen met de afdeling Burgerzaken, telefoon (074) 245 9314. Als u de oproepingskaart kwijt bent, kunt u zich op de dag van de stemming met een geldig legitimatiebewijs (reisdocument of rijbewijs) melden bij het stembureau van het stemdistrict waar u normaal uw stem zou moeten uitbrengen. Hier wordt een duplicaat oproepingskaart gemaakt.

Alle kiesgerechtigden in Nederland mogen tijdens het referendum op 1 juni a.s. stemmen voor of tegen instemming door Nederland met de Europese grondwet. Voorwaarden om te stemmen zijn:
* Op 19 april 2005 moet u in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit;

* Op de dag van de stemming (1 juni 2005) moet u 18 jaar of ouder zijn.
In de Gemeentewinkel vindt u een stand met informatie over de Europese grondwet en het referendum. Meer informatie is ook te vinden op www.grondweteu.nl en www.referendumeuropesegrondwet.nl. De gemeenteraad vergadert op 10 mei a.s. vanaf 19.30 uur in de raadzaal van het stadhuis. Op de
Horecavisie Hengelo
De gemeente Hengelo is in het najaar van 2004 gestart met het maken van een nieuwe horecavisie voor heel Hengelo. Tot nu toe was er alleen een horecastructuurvisie voor de binnenstad van Hengelo.

Het bureau Droogh Trommelen Broekhuis is gevraagd om advisering inzake de ruimtelijke horecastructuur in Hengelo. In hun rapportage worden de volgende onderzoeksvragen beantwoord:

* Wat is de gewenste hoeveelheid horeca in Hengelo?
* Aan wat voor soort horeca (branche, marktsegment) heeft Hengelo behoefte?

* Wat is de gewenste ruimtelijke horecastructuur (wat, waar)?

De rapportage is nu gereed. Graag willen wij belanghebbenden en overige geïnteresseerden in de gelegenheid stellen van de rapportage kennis te nemen.

Ter inzage en reacties

Wij horen graag uw mening over de rapportage "Hengelo Advisering horeca". De rapportage ligt daarom van 11 mei tot 8 juni 2005 ter inzage in de Gemeentewinkel.

Binnen genoemde termijn kunt u schriftelijk uw reacties op de rapportage indienen bij de directeur van de dienst Stedelijk Beheer en Ontwikkeling, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.

Ruimtelijk afwegingskader seksinrichtingen

Het College van Burgemeester en Wethouders is van plan om een ruimtelijk afwegingskader voor de vestiging van seksinrichtingen vast te stellen.

In verband met de opheffing van het algemeen bordeelverbod heeft de gemeenteraad een vergunningenstelsel voor seksinrichtingen en escortbedrijven in de Algemene Plaatselijke Verordening opgenomen. Op basis van dit stelsel is een prostitutiebeleid ontwikkeld waarbinnen maximaal 5 seksinrichtingen en één escortbedrijf binnen de gemeente zijn toegestaan. Het prostitutiebeleid zegt echter niets over de locaties waar seksinrichtingen kunnen worden geëxploiteerd.

Ruimtelijk afwegingskader

Ter voorkoming van het telkens moeten maken van een individuele en integrale ruimtelijke beoordeling en ter bevordering van eenduidige besluitvorming is het college voornemens een ruimtelijk afwegingskader voor de vestiging van seksinrichtingen vast te stellen. In dit afwegingskader zijn criteria opgesteld voor de beoordeling van een verzoek tot vestiging van een nieuwe seksinrichting, respectievelijk de verplaatsing van bestaande seksinrichtingen. Deze criteria kunnen een rol spelen bij de vraag of een exploitatievergunning voor een seksinrichting geweigerd kan worden. Ook kunnen de criteria een rol spelen indien de gemeentelijke medewerking vereist is in die gevallen waarin het bestemmingsplan de vestiging van een seksinrichting niet toestaat, in de vorm van een vrijstelling of een herziening van een bestemmingsplan. De ruimtelijke criteria kunnen ten slotte ook een rol spelen bij de wijze waarop bestaande seksinrichtingen in een bestemmingsplan worden bestemd.

De vestigingen van de huidige seksinrichting blijven weliswaar toegestaan, maar vallen onder overgangsrecht. Dat betekent dat zodra de huidige exploitanten de exploitatie van die seksinrichting beëindigen, voortzetting daarvan niet meer mogelijk zal zijn, tenzij deze voldoen aan de genoemde criteria.

In het voorstel wordt onder andere het gebied buiten de zogenaamde binnenring begrensd door Stationsplein, Prins Bernhardplantsoen, Wolter ten Catestraat, Drienerstraat, De Wetstraat, Wemenstraat, Oldenzaalsestraat, Deldenerstraat, Marskant en Spoorstraat en binnen het gebied begrensd door Geerdinksweg, Weideweg, mr P.J. Troelstrastraat, M.A de Ruyterstraat, Deurningerstraat, Oldenzaalsestraat, Beethovenlaan, P.C Hooftlaan, Laan van Driene, Boekweitweg, Kuipersdijk, Pruisische Veldweg, Breemarsweg en Oelerweg aangewezen als potentiële vestigingslocatie voor seksinrichtingen. Daarnaast worden aanvullende criteria voor de vestiging van Seksinrichtingen voorgesteld.

Ter inzage en zienswijzen

Dit besluit ligt tot 7 juni 2005 in de Gemeentewinkel ter inzage. Op dit beleidsvoornemen is de Inspraakverordening van toepassing verklaard. Belanghebbenden worden hierbij in de gelegenheid gesteld om hun zienswijzen over dit beleidsvoornemen tot 7 juni 2005 in te dienen bij de Bestuursdienst, afdeling Bestuurlijk- Juridische Zaken. Bestemmingsplannen
Startdocument bestemmingsplan A1-zone
De gemeente Hengelo is al enige tijd bezig alle verouderde bestemmingsplannen te vernieuwen. Ook voor het gebied A1-zone heeft de gemeente een nieuw bestemmingsplan gemaakt. Het plangebied A1-zone wordt globaal begrensd door de: Weijinksweg, Borgmanweg, Noordelijke Esweg, Oldenzaalsestraat, Bartelinkslaantje, Vleermuisstraat, Torenlaan, Zaagstraat, Landmansweg, IJsbaanweg, Hasselerbaan, Oldenzaalsestraat, afrit 31, spoorlijn Hengelo-Oldenzaal en de snelweg A1.

In het startdocument bestemmingsplan A1-zone staat hoe dit gebied er volgens de gemeente in de toekomst uit moet komen te zien. Voordat dit plan in de gemeenteraad in stemming wordt gebracht, wil de gemeente graag weten wat u er van vindt.
Wij horen graag van u of met name de door ons vormgegeven nieuwe situatie volledig en zorgvuldig tot stand is gekomen. Het startdocument bestemmingsplan A1-zone ligt daarom van 11 mei tot en met 7 juni 2005 ter inzage bij de balie van de afdeling Bouwen en in de Gemeentewinkel. Binnen genoemde termijn kunt u schriftelijk uw reacties op het startdocument indienen bij de directeur van de dienst Stedelijk Beheer en Ontwikkeling, Postbus 18, 7550 AA Hengelo
* Buitenweg 6, oprichten garage en erfafscheiding
* Cardiffstraat 6, veranderen en vergroten woonhuis
* Carel Vosmaerstraat 10, veranderen en vergroten woonhuis dmv een erker

* Eduard Verkadestraat 40 - 40-I, veranderen 2 appartementen in één woonhuis

* Esaustraat 14, plaatsen dakkapel

* Hasebroekstraat 1, oprichten erfafscheiding
* Marten Meesstraat 13, veranderen en vergroten woonhuis
* Nordhornstraat 24, veranderen en vergroten garage annex berging
* Twekkelerweg 135, oprichten schuur en erfafscheiding
* Drienerbrakenweg 5, oprichten schuur

* Enschedesestraat 152, veranderen en vergroten woonhuis en oprichten garage

* Haaksbergerstraat 15, veranderen en vergroten woonhuis en oprichten berging

* Willemstraat 35, veranderen en vergroten restaurant
* Woolderesweg nabij nummer 104, plaatsen 2 kunstwerken Reguliere bouwvergunningen eerste fase

* Benninksweg hoek Deldenerstraat, oprichten kantoorgebouw Artikel 15 WRO
verlenen voor het perceel:

* Scheldestraat 28, oprichten van een dakopbouw Deze vrijstellingsmogelijkheid is opgenomen in het geldende bestemmingsplan.
U kunt de desbetreffende stukken van 11 tot 25 mei 2005 inzien bij de afdeling Bouwen. Tijdens de inzagetermijn kunt u schriftelijke Artikel 19 lid 1 WRO
verlenen voor:

* Bergweg / Tapuitstraat voor de bouw van 24 appartementen en 10 woningen (Bergweg) en 22 woningen (Tapuitstraat)

Het plan is in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan, maar stemt overeen met het ontwerpbestemmingsplan Vooroorlogse Wijken. Met toepassing van de vrijstellingsprocedure kan medewerking worden verleend aan het bouwplan. Burgemeester en wethouders zijn van plan de daarvoor benodigde verklaring van geen bezwaar aan te vragen bij het college van gedeputeerde staten van de provincie Overijssel.

Ter inzage en zienswijze

Het plan ligt vanaf 11 mei 2005 tot en met 7 juni 2005 ter inzage bij de balie van de afdeling Bouwen. Tijdens de inzagetermijn kunt u schriftelijke zienswijzen indienen bij burgemeester en wethouders tegen het voornemen tot het aanvragen van de benodigde verklaring van geen bezwaar bij gedeputeerde staten van de provincie Overijssel. Artikel 19 lid 3 WRO
verlenen voor onderstaande percelen.

* Dinant Dijkhuisstraat 13, veranderen en vergroten van een woonhuis dmv een erker

* Glanestraat 44, veranderen en vergroten van een woonhuis
* Bornsestraat 174, oprichten van een garage
* Eduard Verkadestraat 40 40-I, veranderen van 2 appartementen
* Paulinastraat 72, oprichten van een berging
* Alfred Marshallstraat 1, plaatsen van 2 reclamezuilen De bouwplannen zijn in strijd met het ter plaatse geldende U kunt de desbetreffende stukken van 11 mei tot 8 juni 2005 inzien bij de afdeling Bouwen. Tijdens de inzagetermijn kunt u schriftelijke
* Antillenstraat 32, veranderen en vergroten woonhuis
* Bongertsweg 17, veranderen en vergroten woonhuis en plaatsen dakkapel

* Godfried Bomansstraat 70, plaatsen dakkapel
* Koekoekweg 74, oprichten berging en schutting
* Oelerweg 67 + 69, restaureren 2 woonhuizen
* Simon Vestdijkstraat 64, veranderen en vergroten woonhuis
* Wilgenweg 9, oprichten erfafscheiding

* Alverstraat 3 + 17, oprichten 2 woonhuizen
* Alverstraat 9, oprichten woonhuis

* Brinkhuisweg 24, oprichten ligboxenstal
* H Leefsmastraat 2, 4 en 6, oprichten gezondheidscentrum
* Harderstraat 22, plaatsen dakkapel

* Joseph Schumpeterstraat nabij nr. 2, oprichten bedrijfsverzamelgebouw

* Kolbleistraat 12 + 16, oprichten 2 woonhuizen
* Kolbleistraat 18, oprichten woonhuis

* Kolbleistraat 24, oprichten woonhuis

* Lansinkesweg 30, oprichten transformatorstation
* M A de Ruyterstraat 3, oprichten gymlokaal
* Mr P J Troelstrastraat 114, veranderen en vergroten woonhuis
* Mr P J Troelstrastraat 116, veranderen en vergroten woonhuis
* Sloetsweg 92, oprichten woonhuis

* Woolderesweg 325, oprichten ligboxenstal Sloopvergunning

* Topweg 21, slopen schuur
Alle vergunningen zijn in week 17 verzonden. Voor de juiste datum van