Stadsdeel Zeeburg

Persbericht 03-05-'05: Stadsdeelraad Zeeburg tegen vervanging buurtregisseurs in één keer

De voltallige stadsdeelraad van Zeeburg is tegen het voornemen van de politie om praktisch alle buurtregisseurs in Zeeburg in één keer te vervangen. In een brief aan burgemeester Cohen vraagt de raad of de vervanging van de buurtregisseurs, met name die in de Indische buurt, niet in één keer maar in fases kan verlopen.

Volgens het beleid van de politie Amsterdam mogen buurtregisseurs niet langer dan zes jaar op een zelfde plek zitten omdat ze anders te vast raken aan die buurt en daarmee hun onafhankelijk functioneren mogelijk in het geding komt. Om deze reden moeten ook de betreffende buurtregisseurs in Zeeburg vervangen worden. Buurtregisseurs spelen een grote rol bij het leefbaar en veilig houden van de buurt. Daarnaast is het voor het goed functioneren van buurtregisseurs van groot belang dat zij een buurt goed kennen en dat de buurt hen kent. Met name in een zo gevarieerde buurt als de Indische Buurt waar veel bewoners en jongeren in eerste instantie niet altijd positief tegenover de politie staan, is het belangrijk dat de buurtregisseurs bekend zijn en vertrouwen wekken. Als buurtregisseurs vervangen worden zal het weer een hele tijd duren voor hun vervangers de buurt en de mensen goed kennen en dit vertrouwen hebben opgebouwd, aldus de voorzitter van de raad Nico Papineau Salm.

De stadsdeelraad stelt aan de burgemeester voor om per jaar twee buurtregisseurs te vervangen, zodat de nieuwe buurtregisseurs goed kunnen worden ingewerkt en niet alle kennis in één klap verdwijnt.