Gemeente Hellevoetsluis


Lekker buitenspelen is gezond

De dagen worden langer en het weer wordt steeds beter. Heerlijk, om daar optimaal gebruik van te maken. Spelen, ravotten, rennen en sporten: kortom lekker bewegen in de buitenlucht is heel erg goed voor kinderen, zeker als ze te dik zijn. Het advies van deskundigen omtrent bewegen luidt: zorg dat kinderen tenminste een uur per dag in beweging zijn. Want hoe meer er bewogen wordt, hoe meer energie het lichaam verbrandt. En...op de plaats waar spierweefsel zit, heeft vetweefsel geen kans zich te nestelen. Kinderen met een hoog vetpercentage hebben op latere leeftijd meer kans op hart- en vaatziekten en andere klachten. De gemeente Hellevoetsluis zet zich samen met de 15 andere gemeenten in de regio in voor een gezonde gemeenschap. In 2005 besteedt gemeente Hellevoetsluis extra aandacht aan de preventie van hart- en vaatziekten.

Kleine veranderingen, grote gevolgen
Soms kunnen kleine gedragsveranderingen bij kinderen grote gevolgen hebben voor hun gezondheid op latere leeftijd. Meer bewegen is hiervan een voorbeeld, want voldoende beweging helpt kinderen, (en ook volwassenen) gezond te houden. Kinderen hebben beweging nodig. Dat is goed voor hun algemene ontwikkeling, hun motoriek en de aanleg van spieren. De meeste kinderen vinden het gelukkig lekker om te bewegen. Hoe actief en kind is, is afhankelijk van zijn aard (je hebt nu eenmaal doeners en denkers), maar het ligt ook aan het gezin. Ouders die zelf dol zijn op wandelen en fietsen, hebben vaak ook actieve kinderen. En in gezinnen waar veel gezeten wordt, zijn kinderen vaak ook `luier'. Maar of een kind nu uit een actief of uit een minder actief gezin komt, voor iedereen geldt dat we met z'n allen de laatste jaren steeds minder bewegen. Steeds meer kinderen worden met de auto naar school, het zwembad of de sportclub gebracht. Boodschappen worden vaak in één keer met de auto gehaald en in het huishouden bestaan overal apparaten voor. Wil je televisie kijken? Je hoeft niet eens meer uit de stoel op te staan, want er is de afstandsbediening! Televisiekijken (en spelletjes spelen op de computer) is sowieso iets wat steeds meer en langer gebeurt. Wist u dat kinderen in Nederland gemiddeld bijna twee uur per dag televisie kijken? Als we het over wel of niet bewegen hebben, is de televisie een luimaker bij uitstek. Niet alleen verbruiken kinderen zittend nauwelijks energie, voor de buis wordt er ook vaak meer gesnoept.

Enkele tips:

- Het is van belang dat u zelf het goede voorbeeld geeft: breng kinderen met de fiets of te voet naar school en start niet voor elk wissewasje de auto.

- Denk bij een gezinsuitstapje eens aan een actief uitstapje, zoals een strandwandeling of een bezoekje aan een speeltuin.
- Koop in plaats van `zitspeelgoed' speelgoed dat kinderen in de buitenlucht kunnen gebruiken, zoals skeelers, een frisbee of een springtouw.

- Stimuleer kinderen om buiten te spelen.

- Laat kinderen eens gebruik maken van een gratis sportproefles.
- Als uw kind dol is op televisie kijken en graag de hele middag voor de buis ligt, maak dan afspraken over hoe lang er gekeken wordt.