Ingezonden persbericht


Mobiele beveiliging grootste uitdaging sinds millenniumbug

Mobiele apparatuur vergt te veel beheerinspanningen; IT-managers blijven gebruik ervan stimuleren

Schiphol-Rijk, 10 mei 2005 - Het beveiligingsbeheer van het groeiende aantal laptops, Blackberries, USB-apparaten en andere mobiele apparaten is de grootste uitdaging sinds de millenniumbug. Dit blijkt uit onderzoek onder Europese IT-managers naar de beveiliging van mobiele apparatuur. Het onderzoek wijst uit dat 62 procent van de respondenten van mening is dat deze dreiging groter is dan de computerproblemen waar duizenden bedrijven in de aanloop naar de millenniumwisseling mee te maken hadden. Dynamic Markets® voerde het onafhankelijke onderzoek uit in opdracht van LANDesk® Software, specialist in configuratiebeheer, desktopmanagement en -security.

Het onderzoek geeft een interessant beeld van de manier waarop IT-managers de uitdaging aangaan om honderden met de bedrijfsinfrastructuur verbonden apparaten te beveiligen. 63 procent van de respondenten geeft toe de beveiliging van het groeiende aantal mobiele apparaten niet volledig onder controle te hebben. Ruim een kwart weet niet precies hoeveel van deze apparaten in gebruik zijn binnen hun bedrijf, laat staan of deze afdoende zijn beveiligd. 60 procent van de respondenten heeft geen idee hoeveel apparaten voor persoonlijk gebruik - zoals iPods® of USB-keys - op het netwerk worden aangesloten. Met name in Frankrijk (67 procent) en Duitsland (70 procent) is dit inzicht niet aanwezig.

Europese IT-managers blijken zich vooral zorgen te maken dat malware zich via mobiele apparatuur op het netwerk installeert. Volgens 46 procent van de respondenten is dit het grootste risico, gevolgd door het onvermogen om inkomende en uitgaande informatie op het netwerk te controleren (26 procent). Het feit dat mobiele apparatuur meegenomen en dus ook gestolen kan worden, brengt volgens 24 procent van de respondenten beveiligingsrisico's met zich mee.

Ondanks de risico's vindt 86 procent van de Europese IT-managers dat hun bedrijf het gebruik van mobiele apparatuur moet blijven stimuleren. Slechts 11 procent is van mening dat dit gebruik om beveiligingsredenen aan banden moet worden gelegd.

"Hoewel de millenniumbug uiteindelijk geen schade heeft toegebracht, was die bedreiging destijds het belangrijkste waar IT-managers mee bezig waren. De omvang van die bedreiging vereiste hun volledige aandacht", zegt Jan Jivmark, marketing-directeur EMEA bij LANDesk Software. "Op het gebied van mobiele beveiliging bevinden we ons nu in dezelfde situatie. IT-managers erkennen de ernst van deze bedreiging, maar weten niet goed wat te doen met dit probleem."

"Opmerkelijk genoeg willen IT-managers, ondanks de beveiligingsvraagstukken die de inzet van mobiele apparatuur met zich meebrengt, het gebruik ervan niet ontmoedigen. Dit toont aan dat ze zich zeer bewust zijn van de businessvoordelen van mobiel werken. Het is echter essentieel dat ze actie ondernemen en starten met een inventarisatie van de aanwezige mobiele apparaten binnen het bedrijf, de apparaten van medewerkers die worden gebruikt, en de manier waarop de beveiliging is ingericht. Effectief beheer is de enige manier om de situatie onder controle te krijgen", aldus Jivmark.

"Beveiligingsbedreigingen nemen in aantal en ernst sterk toe. De groei van het aantal mobiele apparaten zorgt er bovendien voor dat de situatie verergert. Het in de hand houden ervan vereist grote beheerinspanningen", zegt Andrew Brown, Programme Manager bij IDC. "De combinatie tussen een effectief systeem en een gedegen beleid als basis voor de controle en automatisering van beveiligingsregels is essentieel. De beste aanpak is om dit vanaf een centrale locatie te doen. Daarnaast moet de beveiligingsoplossing bedreigingen zoals virussen en spyware proactief opsporen en een snelle en effectieve automatisering van de benodigde maatregelen mogelijk maken."

Dynamic Markets interviewde in april 2005 voor het onderzoek 300 IT-managers in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.



Ingezonden persbericht