INTRES BV

Intres behaalt 1.102 miljoen euro omzet in 2004

Totaalomzet stijgt met ruim 2% tot 1.102 miljoen euro (1.078 miljoen in 2003)
Resultaat na belastingen Intres: 1,1 miljoen euro positief Intres, dé organisatie voor professionele zelfstandige ondernemers Transparantie in samenwerking met ondernemers cruciaal Focus op een goed geïntegreerd inkoop- en logistiek proces Verlagen kosten in de keten
Intelligente winkelautomatisering noodzakelijk
Vergroten van de verkoopkracht van de winkels

Retail service organisatie Intres (o.a. Livera, Libris, Intersport en Runner Wonen) heeft in 2004 een totale omzet van 1.102 miljoen euro gerealiseerd. Dit betekent een stijging van 2% ten opzichte van 2003. Het resultaat na belastingen bedroeg 1,1 miljoen euro positief. Het bedrijfsresultaat bleef onder het resultaat van 2003. Dit is hoofdzakelijk toe te schrijven aan het treffen van extra voorzieningen.

Oscar van den Ende, algemeen directeur Intres: Met name de non-food-detailhandel ging in 2004 gebukt onder de geringe economische groei, toenemende werkeloosheid en een terughoudende consument. Juist door deze marktsituatie zijn wij tevreden over het behaalde resultaat (1,1 miljoen euro na belastingen). Bovendien presteerden de Intres-divisies beter dan de markt. Dit is een goed resultaat als we daarbij in ogenschouw nemen dat dit is gerealiseerd met minder Intres-ondernemers die meer winkels beheren. Toch zullen Intres-ondernemers in het huidige klimaat hun koers moeten wijzigen. De focus zal van inkoopgericht ondernemen verlegd moeten worden naar de verkoopkant van de winkel. Het onderscheidend vermogen van zelfstandige ondernemers wordt versterkt door winkelsfeer, beleving en persoonlijke aandacht. Intres beschikt over de kennis en ervaring om deze omslag samen met de ondernemers vorm te geven en op die manier de omzet te laten groeien.

Resultaten
De omzetgroei (+ 6%) van de divisies is voornamelijk toe te rekenen aan de divisie Mode/Textiel, mede vanwege de omzet van oud-Centurion-leden die thans voor een heel jaar is opgenomen in de jaarcijfers van Intres. De bedrijfsopbrengsten bedroegen 41,9 miljoen euro en zijn ten opzichte van vorig jaar gestegen met ongeveer 7%. De bedrijfskosten, inclusief voorzieningen, namen toe met 12% tot 40,1 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat bleef als gevolg hiervan onder het resultaat van 2003.
Het eigen vermogen van Intres bedroeg eind 2004 27,7 miljoen euro ten opzichte van 26,6 miljoen euro in 2003. In 2004 was de solvabiliteit 31%, de cashflow 4,4 miljoen euro positief.

Modern samenwerken: nu en in de toekomst
Intres ondersteunt professionele zelfstandige ondernemers in het verbeteren van hun rendement en het versterken van de continuïteit van hun winkels. Om succesvol te kunnen opereren is transparantie in de samenwerking cruciaal. Ondernemers bepalen zelf voor welke samenwerkingsvorm zij kiezen; van selectieve inkoopbundeling tot franchise.

Van den Ende over de vooruitzichten voor 2005: Met een vierde recessiejaar in het vooruitzicht en met het oog op de te verwachten marktontwikkelingen, zijn we behoudend wat betreft de vooruitzichten. Dat betekent een grote uitdaging voor Intres en onze ondernemers. Door in te zetten op transparantie in de samenwerking met onze leden, kunnen we ons richten op een goed geïntegreerd inkoop- en logistiek proces. Ik ben ervan overtuigd dat we nog meer kosten uit de keten kunnen halen. Intelligente winkelautomatisering is daarbij noodzakelijk. Samen moeten we de consument nauwlettend in de gaten houden en daar de voorkant van de winkel op afstemmen. Intres focust zich dan ook op deze (drie) speerpunten. Door modern samenwerken kunnen we het spel beter spelen en bijdragen aan het succes van Intres-ondernemers.

INTRES is één van de grootste retail service organisaties in Nederland, die zelfstandige ondernemers in de mode/textiel-, wonen-, sport- en mediabranche ondersteunt in hun totale bedrijfsvoering. INTRES biedt ondernemers een groot aantal samenwerkingsvormen, van alleen inkoop tot een complete formule met een volledig uitgewerkt marketingplan.
Bekende winkelformules en labels zijn: Firstlady, First//Man, Lindessa, Livera, Setpoint, Intersport, Coach, Libris, Blz., Lin-O-Lux, Binnen, Morgana Slaapkamers, City Meubel, Garant Meubel, Runner Wonen en Novastyl. Bij INTRES werken momenteel 400 medewerkers. Er zijn zo n 1.500 ondernemers met 2.200 winkels aangesloten. INTRES vertegenwoordigt een gezamenlijke consumentenomzet van 2,2 miljard euro.

Voor meer informatie
Intres B.V., Communicatie & PR, Yvette Glättli. Telefoon: 033-253 2440.
Telefax:: 033-253 2461. E-mail: yglattli@intres.nl, www.intres.

10 mei 05 12:00