Gemeente Almelo

Gemeenteraad houdt iedere dinsdag Politieke Avond

Gemeenteraad Almelo

Gemeenteraad wil lokale democratie herkenbaar en levendig maken De gemeenteraad van Almelo gaat na de zomer drastisch anders werken. Vanaf 6 september is iedere dinsdagavond politieke avond van de gemeenteraad. Korter en bondiger vergaderen, een beter contact met burgers, tijdige informatievoorziening tussen raad en college, snellere raadsbesluiten en een heldere vergaderstructuur. Dat zijn de doelen van de nieuwe werkwijze van de gemeenteraad.

Met de nieuwe manier van werken wil de gemeenteraad het politieke debat verbeteren en de lokale democratie dichterbij de burger brengen. Individuele raadsleden houden zo bovendien meer tijd over voor direct contact met burgers. Inwoners worden via het Almelo's Weekblad en Internet op de hoogte gebracht van de wekelijks wisselende agenda. Uiteindelijk hopen we te bereiken dat de vergaderingen aantrekkelijker worden en dat er meer ruimte komt voor debat met de bevolking, zo stelt H. J. van der Veen, lid van de werkgroep die de nieuwe werkwijze ontwikkelde.

Inwoners van Almelo kunnen vanaf 6 september iedere dinsdagavond op het stadhuis terecht om raadsleden te spreken. De andere dagen kunnen de raadsleden buiten het stadhuis hun volksvertegenwoordigende rol invullen. Met de nieuwe werkwijze verdwijnen de verschillende commissievergaderingen. Het voorstel wordt 17 mei behandeld in de commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken en op 2 juni in de gemeenteraad.

Werken in een cyclus van vier weken

De gemeenteraad gaat werken in een cyclus van vier weken. In week één en drie worden de zogenaamde informatiebijeenkomsten gehouden. De gemeenteraad houdt in deze weken bijvoorbeeld hoorzittingen, presentaties of werkbezoeken. Ook kunnen er in deze weken cursussen voor de raad worden georganiseerd. In week twee van de cyclus is er een voorbereidende raadsbijeenkomst. Raadsleden moeten van tevoren aangeven welke onderwerpen ze willen voorbespreken met de andere raadsleden en het college. In week vier wordt de cyclus afgerond met de besluitvormende raadsvergadering. Deze zal voortaan ook op dinsdagavond gehouden worden in plaats van de donderdagavond.

Aanleiding en achtergrondinformatie

De Almelose gemeenteraad voerde de afgelopen periode al het stadspanel, het burgerinitiatief en de hoorzittingen in om de lokale democratie te versterken. De invoering nieuwe werkwijze is een logische vervolgstap om meer burgers te betrekken bij de lokale politiek. De nieuwe werkwijze kwam tot stand nadat duidelijk werd dat de raadsleden in Almelo meer tijd willen besteden aan voorbereiding van besluitvorming en om met burgers te spreken en naar ze te luisteren. Bij de voorbereiding van het voorstel van de nieuwe werkwijze bezocht de gemeenteraad onder meer de gemeenten Apeldoorn en Enschede. Deze gemeenten werken al met een vaste vergaderdag. Uit recent onderzoek van de Vernieuwingsimpuls Dualisme en lokale democratie blijkt dat burgers vaker tevreden zijn over het lokale bestuur als de herkenbaarheid en de toegankelijkheid van de plaatselijke politiek vergroot wordt. Maatregelen zoals het instellen van een politieke markt, het burgerinitiatief of het instellen van een raadsspreekuur worden door burgers en maatschappelijke instellingen positief beoordeeld.