Provincie Zeeland


Commissaris Van Gelder bij Four Freedoms Awards uitreiking in Londen

In het jaar waarin we herdenken dat 60 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog eindigde, zijn in het Churchill museum en de Cabinet War Rooms in Londen maandag 9 mei 2005 twee speciale Roosevelt Four Freedoms Awards uitgereikt. Commissaris Van Gelder was bij de uitreiking aanwezigheid. Hij beschouwt de tussentijdse uitreiking van Four Freedoms Awards als een uitdrukking van mondiale betekenis van de boodschap van de Four Freedoms, die in 1941 werd uitgesproken voor het Amerikaanse Congres en waarin president Roosevelt opriep om deel te nemen in de strijd in Europa.

Lady Soames, dochter van Winston Churchill, heeft ter gelegenheid van de opening van het Churchill museum de Four Freedoms Medal ontvangen als eerbetoon aan haar vader en ter nagedachtenis aan de hechte relatie tussen de Amerikaanse president Franklin Roosevelt en de Engelse Prime minister.
De relatie tussen de beide staatslieden ging tijdens de oorlogsjaren verder dan louter een politiek bondgenootschap tegen de gezamenlijke Nazi vijand. Mede door de langdurige logeerpartijen van Churchill op het Witte Huis ontstond een hechte vriendschap die Roosevelt in een brief aan Churchill eens verwoordde met: 'It is fun to be in the same decade with you'. Waarnemers kenschetsten het tweetal in die jaren als een stel samenzwerende kwajongens die elkaar feilloos aanvoelden, terwijl Elanor Roosevelt, vrouw van de Amerikaanse president, zich zorgen maakte dat Franklin tijdens de lange nachtelijke discussies de zware drinkgewoonten van zijn Engelse vriend zou overnemen. De persoonlijke relatie tussen de beide staatsmannen is van eminent belang geweest voor de onmisbare steun van de Amerikaanse president in de strijd tegen Nazi Duitsland.

Een bijzondere Freedom of Speech and Expression Medal is uitgereikt aan de BBC Worldservice. De rol van de BBC in de oorlog was van onschatbare waarde in het bemoedigen van de eigen Engelse bevolking. In de bezette gebieden werd de BBC met illegale ontvangers beluisterd. De Engelse zender kon daardoor waardevolle informatie aan de Europese bevolking en gecodeerde boodschappen aan Europese verzetsorganisaties verschaffen.

President Franklin Roosevelt heeft als staatsman het grote belang van het medium radio onderkend. Hij maakte zowel tijdens de New Deal campagne als in de oorlogsjaren van de radio gebruik om zich rechtstreeks tot het Amerikaanse volk te richten. Het is in die geest dat de uitreiking van de Four Freedoms Awards zoals eerder aan zenders als CNN, de regionale zender in voormalig Joegoslaviƫ, Radio Free Europe/Radio Liberty nu ook aan de BBC Worldservice heeft plaatsgevonden.

In oktober 2005 worden de Four Freedoms Awards in Amerika uitgereikt. In 2006 vindt de uitreiking weer in Zeeland plaats.

10 mei 2005, mw. J. Griede, tel. 0118 631 026, nr. 55/05