Koninklijke Nederlandse Schaakbond

10-13 mei: match Van Wely - Stellwagen in Maastricht

Van 10 tot en met 13 mei 2005 organiseert de Stichting Schaak Evenementen Maastricht in het Centre Céramique aan de Avenue Céramique in Maastricht de match Van Wely Stellwagen. De eerste twee partijen van deze WebSchaak Gambiet Match zijn Random Schaak partijen, de laatste twee Advanced Schaak (normale partijen maar met hulp van de computer).

Eén van de drijvende krachten achter genoemde stichting is Jan van Reek. Hij is geboren op 10 juli 1945 in Oostvoorne, studeerde scheikunde in Leiden, was medisch onderzoeker in Maastricht, woont tegenwoordig in Margraten, en is actief als schaakauteur en meer in het bijzonder als eindspelspecialist. Op 10 juli 2005 viert hij zijn zestigste verjaardag met de start van deze WebSchaak Gambiet Match. Jan heeft het prijzengeld voor deze match beschikbaar gesteld.

De match wordt gespeeld op de webserver van de ICCF. Deelnemers zijn twee (oud-) wereldkampioenen van de ICCF: Mikhail Umansky en Gert Timmerman. De ICCF is de internationale correspondentieschaakbond, gelieerd aan de FIDE. Correspondentieschaak werd vroeger gespeeld over de post, later per fax en per e-mail, en op dit moment is de overgang naar het spelen per webserver in volle gang. Los van de wijze van spelen, is de essentie van het correspondentieschaak altijd geweest dat de bedenktijden niet gemeten worden in minuten of uren, maar in dagen.

Mikhail Umansky is een Rus die tegenwoordig in Duitsland woont. Hij was de dertiende wereldkampioen (1998 2000). Gert Timmerman was de vijftiende wereldkampioen (2001 2003). Beide spelers namen deel aan het Jubileumtoernooi ICCF 50 jaar voor Wereldkampioenen (2001 2004), tezamen met alle zeven andere, op dat moment nog levende wereldkampioenen. Umansky won dit toernooi met de fantastische score van 7 uit 8 (een TPR van 2974). Timmerman deelde met 5 uit 8 de tweede plaats met Fritz Baumbach (Duitsland) en Vytas Palciauskas (Verenigde Staten).

Jan van Reek heeft beide spelers uitgenodigd een gambietmatch te spelen, bestaande uit zes partijen. De partijen worden gespeeld op de webserver van de ICCF en zijn permanent te volgen. De wedstrijdleider is de Nederlandse arbiter Nol van t Riet. De zes gambieten zijn zorgvuldig geselecteerd door Jan van Reek, en wel zo dat beide spelers afgaand op de historische resultaten met deze openingen ongeveer evenveel kans hebben.

De gambieten zijn:


1. Konings gambiet
A. 1. e4 e5 2. f4 exf4
B. 1. e4 e5 2. f4 else


2. Tweepaardenspel
A. 1.e4 e5 2. Nf3 Nc6 3.Bc4 Nf6 4. Ng5
B. 1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bc4 Nf6 4. d4


3. Evans gambiet and Schots
A. 1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bc4 Bc5 4. b4
B. 1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. d4

Op vrijdag 13 mei 2005 zullen Umansky en Timmerman aanwezig zijn in het Centre Céramique in Maastricht, alwaar tijdens het slotdiner van de match Van Wely Stellwagen per gambiet geloot zal worden wie de A-, resp. de B-partij met wit speelt. Daarna zijn de partijen te volgen onder Tables and Results op de webserver van de ICCF, te vinden op: www.iccf-webchess.com.

---

Adrian Clemens Open Drents rapidkampioen

122 schakers (64 bij de senioren en 58 bij de jeugd) speelden afgelopen zaterdag 7 mei mee in het Open Drents Schaaktoernooi te Assen. Dit rapidtoernooi, dat voor de 39e keer door Schaakclub Assen werd georganiseerd, trok veel bekende toernooigangers. De A-groep was dit jaar sterk bezet. De 2000-spelers kwamen vooral van Unitas en ook van ENO uit Overijsel. De spelers aan de topborden schaakten op een ereplaats op het podium. De strijd om de eerste plaats bleef tot het eind toe spannend. Met nog een ronde te gaan stonden er drie spelers aan kop met 5 punten uit 6 partijen: Adrian Clemens, Bert van der Marel en Laszlo Cako. De laatste ronde wonnen zowel Adrian Clemens als Laszlo Cako hun partij. De eerste plaats werd beslist op weerstandspunten en SB-punten. Adrian Clemens, die Laszlo Cako in hun onderlinge partij versloeg, eindigde als eerste. Daarmee mag Adrian Clemens zich Open Drents Kampioen 2005 noemen. Laszlo Cako werd 2e en Bert van der Marel, die de laatste ronde verloor, eindigde op de 3e plaats.

Opvallend is de goede prestatie van H. Sahakjan van Schaakclub Assen. Hij speelde een sterk toernooi en eindigde als vijfde, achter Jan Baljé. De jeugdspeler Maarten Vinke uit Coevorden, die vorig jaar nog de Top 10-groep won bij het Open Drents Jeugdtoernooi, kon goed meekomen met de senioren uit de A-groep.

In de B-groep speelden spelers met een rating beneden de 1600, waaronder dit jaar ook veel huisschakers. Het hele toernooi ging de jeugdige Jasper Snijders (Oostermoer) aan kop. In de laatste ronde speelde hij remise en daarmee verloor hij op weerstandspunten de eerste plaats; hij eindigde uiteindelijk tweede. De B-groep werd heel verrassend gewonnen door Ron Woudsma uit Groningen, die het toernooi van zijn leven speelde, gefeliciteerd! Jaap de Vries uit Friesland (Twee Kastelen) eindigde knap op de derde plaats en viel ook in de prijzen. Leuk om te zien dat de vader van de Groninger jeugdspeler Renout Swarts, die zelf met het jeugdtoernooi meedeed, die dag in het senioren toernooi kon meeschaken. Het was een gezellige dag en het was leuk om vele bekenden weer eens te ontmoeten. De volledige ranglijsten vindt u hier: A-groep en B-groep.


---

uit 9. Met een punt minder werden Bram ter Schegget, Giel van Rijn, Mehran Kamali, Daniël Schenkeveld, en Nicky Law gedeeld tweede.