Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 Der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA 's-GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl

Contactpersoon Ons kenmerk AM/SAM/05/28338 Doorkiesnummer Datum 10 mei 2005 E-mail

Onderwerp rapport Inspectie Werk en Inkomen naar zorg voor
kwaliteit van arbeid in de sociale werkvoorziening

Met deze brief bied ik uw Kamer het rapport van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) "Kwaliteit van arbeid: een kwestie van zorg" aan. In de sociale werkvoorziening staat centraal het bieden van aangepast werk aan personen uit de doelgroep en ervoor zorgen dat de sw- werknemers zich in hun werk verder kunnen ontwikkelen, ook met het oog op het kunnen gaan werken onder normale omstandigheden. IWI heeft beleid, sturing en uitvoering op de zorg voor de kwaliteit van de arbeid in het najaar van 2004 onderzocht.

Het onderzoek van de Inspectie geeft een indicatief beeld van de situatie met betrekking tot de sturing van gemeentebesturen of schapsbesturen op de kwaliteit van de arbeid in de sociale werkvoorziening en de uitvoering in de praktijk. Uit het indicatieve beeld dat de Inspectie geeft blijkt dat de meeste gemeentebesturen of schapsbesturen de zorg voor de kwaliteit van het werk overlaten of mandateren aan de directeuren van de sw-bedrijven. De meerderheid van gemeenten/directeuren sw-bedrijven heeft beleid vastgesteld op het terrein van de kwaliteit van de arbeid. De helft daarvan heeft beleid geformuleerd op alle vier onderzochte aspecten van de kwaliteit van de arbeid, namelijk: aangepast werk, competentie-ontwikkeling, doorstroom naar een reguliere werkomgeving, tevredenheid en uitvalpreventie. In de sturing op de uitvoering wordt volgens IWI minder gestuurd op kwaliteit van de arbeid dan op bedrijfsresultaten. In de praktijk heeft een ruime meerderheid van de onderzochte sw- bedrijven aandacht voor één of meerdere aspecten van zorg en kwaliteit van arbeid. De aandacht hiervoor is versterkt door de komende modernisering van de Wsw.

Ik neem de uitkomsten van dit IWI-rapport mee bij het formuleren van voorstellen voor de tweede fase van de modernisering van de Wsw. Het betreft thema's als regie van gemeenten op de uitvoering van de Wsw, de centrale positie van de cliënt en de ontwikkeling van de werknemer om in een zo regulier mogelijke omgeving te kunnen werken.

Ons kenmerk AM/SAM/05/28338
Datum 10 mei 2005

De moderniseringsvoorstellen, waarbij alle relevante partijen uit het Wsw-veld, te weten VNG, Cedris en cliëntenorganisaties betrokken zijn, stuur ik u vóór het zomerreces toe.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)

Bijlagen:
c.c.: rapport Inspectie Werk en Inkomen


---