De Lage Landen en Hyperion sluiten partnership voor gezamenlijke softwareontwikkeling

Internationaal financieel dienstverlener en Amerikaans softwarebedrijf bundelen kennis en expertise op het gebied van risk- en performance management

Utrecht/Eindhoven, 10 mei 2005 - Hyperion Solutions, specialist op het gebied van Business Performance Management software, en De Lage Landen, gespecialiseerd in internationale vendor finance en activa financieringsoplossingen, hebben een overeenkomst gesloten om gezamenlijk een integraal Risk Management en Business Performance Management Framework voor De Lage Landen te ontwikkelen. De overeenkomst kent een looptijd van achttien maanden en omvat afspraken op het gebied van zowel software ontwikkeling als marketing.

De Lage Landen kan nu versneld beschikken over een systeem om de risico's van uitstaande financieringen en financieringsprocessen beter te beheersen. Hiermee kan maximaal worden ingespeeld op de eisen van de nieuwe Basel II regelgeving. De Lage Landen integreert daartoe het framework met haar rapportage- en planningsprocessen (budgettering, planning, rapportage en consolidatie). Hyperion gaat het uiteindelijk ontwikkelde framework, genaamd Capital Management Framework, aanbieden op de markt van financiële dienstverleners. De overeenkomst is het resultaat van drie maanden intensieve samenwerking en volgt op een eerder uitgesproken intentieverklaring van beide bedrijven.

Hyperion en De Lage Landen ontwikkelen het Capital Management Framework om (financiële) dienstverleners beter te ondersteunen bij het voldoen aan de steeds strenger wordende rapportage-eisen van IFRS, Sarbanes-Oxley en Basel II, en om management op basis van Economic Capital (ECAP) grondslagen te faciliteren. De oplossing koppelt financieel management aan risico management, budgettering en planning met Key Performance Indicators. Concreet voorziet de samenwerking in:
- de ontwikkeling van een krediet en operationeel risicomanagement framework;
- de ontwikkeling en ondersteuning van een allesomvattend ECAP framework; het onderling verbinden van data op het gebied van operationeel risico, kredietrisico, budgettering en planning, alsmede een financiële rapportage en analyse om tot geïntegreerd management op basis van Key Performance Indicators, Key Control Indicators en Key Risk Indicators te komen;
- de ontwikkeling van een volledig geïntegreerde infrastructuur om actief portfoliomanagement te ondersteunen en strategische kapitaalallocaties te optimaliseren.

Op dit moment maken 350 medewerkers van De Lage Landen wereldwijd gebruik van Hyperion's Business Performance Management software voor de financiële budgettering, consolidatie, kapitaal- en portfolioplanning, gereguleerde en economische kapitaalcalculaties en risico- en financiële rapportage. De software wordt ook toegepast binnen de Europese IT-afdeling voor Activity Based Costing.

Door de samenwerking en het framework kan De Lage Landen nu het gehele primaire proces, van strategieformulering, doelen stellen, monitoring, rapportage en kapitaalallocatie, beheren met een naadloze, 'end-to-end' Hyperion oplossing. Hyperion zal het framework integreren in haar productaanbod en de financiële markt voorzien van een oplossing voor Risk Capital en Active Portfolio Management.

Over De Lage Landen

De Lage Landen International B.V., onderdeel van de Rabobank Groep, is een internationale aanbieder van hoogwaardige activa financieringsproducten en heeft haar hoofdkantoor in Eindhoven. Uit de beoordeling van de twee belangrijkste internationale ratingbureaus Moody's en Standard & Poor's komt de Rabobank naar voren als de meest kredietwaardige particuliere bank ter wereld.

De Lage Landen heeft kantoren en samenwerkingsverbanden in meer dan 20 landen in Europa, Noord- en Zuid Amerika, Zuidoost Azië, Australië en Nieuw Zeeland. De onderneming specialiseert zich internationaal in activafinanciering en Vendor Finance. Het wereldwijd aangeboden productenpakket bevat eveneens Commercial Finance oplossingen. Het bedrijf concentreert zich op de bedrijfstakken: Food & Agriculture, Healthcare, Office Equipment, Information Technology, Telecommunication en Materials Handling & Construction Equipment. In Nederland biedt het bedrijf een breed pakket leasing-, en handelsfinancieringsproducten aan. Tot haar productenpakket behoren equipmentlease, auto- en bedrijfswagenlease, ICT-lease, consumer finance en handelsfinanciering. De kracht van De Lage Landen in Nederland bestaat uit een snelle afwikkeling van leasecontracten en haar specialistische objectkennis in diverse branches. Het productenpakket van De Lage Landen wordt vooral via de lokale Rabobanken als ook rechtstreeks afgezet.

In 2004 boekte De Lage Landen een winst van ¤ 140 miljoen en groeide het balanstotaal tot ¤ 15 miljard

Meer informatie is te vinden op de website: www.delagelanden.com

Over Hyperion
Hyperion (Nasdaq:HYSL) is wereldwijd marktleider op het gebied van Business Performance Management-software. Het bedrijf heeft meer dan 9.000 klanten - waaronder 91 ondernemingen uit de FORTUNE 100-lijst - die de software van Hyperion gebruiken om de strategie om te zetten in concrete plannen, de uitvoering van deze plannen te evalueren en te helpen bij het verbeteren van financiële en operationele prestaties. Met een netwerk van meer dan 600 partners biedt Hyperion een ongeëvenaard niveau van gespecialiseerde oplossingen en diensten.

Hyperion is opgenomen in de FORTUNE 100 Best Companies to Work For 2004-lijst, telt meer dan 2.500 medewerkers in 20 landen en is daarnaast in 25 landen vertegenwoordigd door middel van verkoopkantoren. In het fiscale jaar 2004 eindigend op 30 juni 2004 heeft Hyperion, in combinatie met het onlangs overgenomen Brio Software Inc., een jaaromzet gerealiseerd van 622 miljoen dollar. De onderneming heeft zijn hoofdvestiging in Sunnyvale, California. Voor meer informatie zie www.hyperion.nl.

Verklaring van voorbehoud
Verklaringen in dit persbericht die geen betrekking hebben op feiten uit het verleden, zijn toekomstgerichte verklaringen, met inbegrip van, maar niet beperkt tot verklaringen met betrekking tot geanticipeerde productfunctionaliteit, het potentiële succes van het geanticipeerde productenaanbod en het marktpotentieel voor BPM-software (Business Performance Management). Dergelijke verklaringen betreffen geanticipeerde uitkomsten en geven geen garantie voor resultaten. Feitelijke resultaten kunnen substantieel afwijken van de in de toekomstgerichte verklaringen vermelde verwachte resultaten als gevolg van een verscheidenheid aan factoren, met inbegrip van, maar niet beperkt tot het vermogen van het bedrijf om belangrijke werknemers aan te trekken en vast te houden, de geslaagde en tijdige ontwikkeling van nieuwe producten, het effect van producten en prijsstellingen van concurrerende bedrijven, de marktvraag en technologische veranderingen. Partijen die geïnteresseerd zijn in een meer gedetailleerde bespreking van factoren die invloed kunnen hebben op de prestaties van het bedrijf en kunnen leiden tot substantiële verschillen tussen feitelijke resultaten en geanticipeerde resultaten zoals vermeld in toekomstgerichte verklaringen, dienen de documenten te raadplegen die het bedrijf heeft ingediend bij de Securities and Exchange Commission, waaronder het rapport bij Form 10-K, dat is ingediend op 13 september 2004 en het rapport bij Form 10-Q, dat is ingediend op 9 november 2004. Het bedrijf verplicht zich niet om toekomstgerichte verklaringen bij te stellen om daarin toekomstige gebeurtenissen of omstandigheden te verwerken.

'Hyperion', het Hyperion 'H' logo en de productnamen van Hyperion zijn handelsmerken van Hyperion. Verwijzingen naar andere bedrijven en hun producten gebruiken handelsmerken die eigendom zijn van de desbetreffende bedrijven en zijn uitsluitend bedoeld voor referentie doeleinden.

Voor meer informatie
Hyperion
Onno Draaisma, Managing Director Nederland
Tel.: 030 - 29 88 100
E-mail: onno_draaisma@hyperion.com

De Lage Landen
Anthony de Monchy, Manager General Affairs
Tel.: 040 - 23 39 777
E-mail: j.a.monchy@delagelanden.com

Whizpr
Willemijn Vader
Tel.: 0317 - 410 483
E-mail: Hyperion(at)whizpr.nl