Gemeente Den Haag

mei 2005
Paardenschedels in Middeleeuwse waterput Uithof (10 mei) Archeologen van de gemeente Den Haag ontdekten deze week bij de Uithofslaan een bijzondere 13de-eeuwse waterput. De put is gevuld met een elftal paardenschedels. Ter plekke is ook een deel blootgelegd van de fundamenten van de middeleeuwse Uithofsboerderij. Aan deze boerderij dankt het gebied zijn naam.

Archeologisch onderzoek
Archeologen van de dienst Stadsbeheer voeren momenteel onderzoek uit rond de Uithofslaan. Wanneer het onderzoek is afgerond, wordt gestart met de ontwikkeling van een woongebied. Het archeologisch onderzoek duurt nog tot en met augustus.

Uithofsboerderij
Het gebied rond de Uithofslaan is rijk aan bewoningssporen uit het verleden. Er zijn sporen gevonden uit de IJzertijd, de Romeinse tijd en de late Middeleeuwen vanaf de 13de eeuw. Op dit moment wordt het terrein van de 13de-eeuwse Uithofsboerderij onderzocht. De boerderij met omringende landbouwgrond was in het bezit van het klooster Leeuwenhorst bij Noordwijk. De boerderij leverde agrarische producten aan de kloosterlingen. Naast de funderingen van de boerderij, bestaande uit grote bakstenen, de zogenaamde kloostermoppen, zijn enkele waterputten gevonden.

Paardenschedels
Eén van de waterputten is gebouwd met kloostermoppen. Deze bakstenen werden gebruikt in de 13de eeuw. Toen de waterput niet meer gebruikt werd, is hij voor een deel gesloopt en gevuld met minimaal elf paardenschedels. Op dit moment wordt onderzocht of het alleen om schedels gaat of om complete skeletten. Een afbeelding van de bijzondere vondst staat op www.denhaag.nl/archeologie.