Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie reageert op Milieubalans 2005

'Kabinet: gebruik draagvlak voor beter milieubeleid'

Amsterdam, 10 mei 2005 --- Uit de Milieubalans van het MNP blijkt dat het kabinet de gezondheid van de Nederlandse burger ondergeschikt maakt aan vage noties als de 'concurrentiepositie voor bedrijven'. Er is ruim draagvlak onder de Nederlandse bevolking voor verdergaand milieubeleid. Het kabinet gebruikt dat niet en laat een aantal zeer voor de handliggende milieumaatregelen onbenut. Dat stelt Milieudefensie in reactie op de vandaag gepresenteerde Milieubalans van het MNP.

Het gerommel met de luchtkwaliteitsnormen is het meest recente voorbeeld. Logische maatregelen als verplichte roetfilters op alle diesels, maximumsnelheid verlagen op stadssnelwegen, dieselaccijns verhogen en het stoppen met investeren in extra asfalt kunnen nu worden genomen. In plaats daarvan zet het Kabinet in op verlaging van de normen.

Milieudefensie is het eens met de constatering van het MNP dat het scheiden van vervuilingsbronnen van mens en natuur uiteindelijk niet werkt. Campagnedirecteur Vera Dalm: 'Dit leidt de aandacht af van waar het werkelijk om gaat; het aanpakken van de bronnen van verontreiniging. Het kabinet neemt hier zeker geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van leven in Nederland.'

Het MNP constateert terecht dat Europese wetgeving milieu en mens nu beschermt door juridisch harde normen. Dalm: 'Het kabinet doet keer op keer zijn best om deze normen op te rekken of past vertragingstactieken toe met voorspelbaar resultaat; opstapeling van problemen.' Milieudefensie vindt dat het kabinet lering moet trekken uit de gang van zaken rond luchtkwaliteit, bijvoorbeeld wat betreft de Europese Kaderrichtlijn Water. Ook daar moet Nederland uiterlijk in 2015 aan de eisen voldoen en zijn vanaf heden dus concrete stappen nodig. Een aanzienlijk deel van het Nederlandse oppervlaktewater voldoet niet aan de geldende kwaliteitsnormen. Dit komt met name door meststoffen en bestrijdingsmiddelen uit de landbouw. 'Zicht op maatregelen ontbreekt', aldus Dalm.

Het MNP acht de kans 50 procent dat Nederland de klimaatverplichtingen nakomt. Dalm: 'De temperatuurstijging gaat maar door en de wetenschap is het 99,9 procent eens over de oorzaak; de uitstoot van broeikasgassen en CO2'. Het MNP laat zien dat de uitstoot van broeikasgassen in Nederland toeneemt, in plaats van af. Ook bij het slagen van de buitenlandse maatregelen blijven binnenlandse maatregelen dus noodzakelijk. 'De constatering dat de doelen voor duurzame energie en energiebesparing niet worden gehaald kan niet zonder gevolgen blijven', aldus Dalm. De RIVM Duurzaamheidsverkenningen, het Sociaal en Cultureel Rapport 2004 (SCP), en de publieksenquête 21minuten.nl, wijzen uit dat Nederlanders een ander toekomstbeeld voor ogen hebben dan het huidige kabinet. Milieudefensie is blij dat het MNP ook kritisch is over de vaak eenzijdige interpretatie van welvaart bij het formuleren van beleid. Dalm: 'Er is voldoende draagvlak voor écht milieubeleid. Het is de hoogste tijd dat het kabinet hier nu werk van maakt.'