Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Tjon-A-Ten en Koenders (beiden PvdA) over de bedreiging met uitroeiing van indianen in Colombia. Deze vragen werden ingezonden op 15 april 2005 met kenmerk 2040513020.

De Minister van Buitenlandse Zaken, De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Dr. B.R. Bot A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven
Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de minister voor Ontwikkelingssamenwerking, mevrouw Van Ardenne-Van der Hoeven, op vragen van de leden Tjon-A-Ten en Koenders over de bedreiging met uitroeiing van indianen in Colombia.

Vraag 1

Hebt u kennisgenomen van het bericht dat de indianen in Colombia met uitroeiing worden bedreigd? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Hebt u ook kennisgenomen van het rapport van de VN-rapporteur voor Inheemse Volken, de heer Stavenhagen, in het bijzonder van de daarin genoemde conclusies en aanbevelingen? 2)

Antwoord
Ja.

Vraag 3
Bent u bereid, in samenwerking met de Verenigde Naties (Commissie voor Mensenrechten), de Colombiaanse regering en andere relevante partijen, stappen te zetten om ervoor te zorgen dat er, zonder het uitdrukkelijke verzoek van een inheemse plaatselijke gemeenschap, geen gifgasbesproeiingen plaatsvinden in de nabijheid van een inheemse nederzetting dan wel dichtbij bronnen van voedselvoorziening? Bent u tevens bereid te bevorderen dat aan deze leefmilieu-afbrekende praktijken een einde wordt gemaakt? Zo ja, op welke termijn? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Nederland en de EU hebben zich vanwege de negatieve effecten voor de bevolking en het milieu altijd ten principale gekeerd tegen de besproeiing van illegale drugsteelt, die onderdeel uitmaakt van het door de VS mede gefinancierde Plan Colombia. In gesprekken met de Colombiaanse overheid wordt dit standpunt regelmatig uitgedragen. Nederland heeft bovendien aangegeven dat de Nederlandse steun aan de Dienst Nationale Parken stopgezet zal worden indien de besproeiingen ook in deze parken, waar een groot deel van de inheemse bevolking woonachtig is, zullen worden uitgevoerd.

Vraag 4

Bent u in de geest van de aan de internationale gemeenschap gerichte aanbevelingen 3) bereid om een Nederlands regeringsstandpunt over inheemse en tribale volken te formuleren met specifieke doelstellingen, in het bijzonder toepassing van een sterk 'gender'-perspectief, en met een benadering waarin de mensenrechten van inheemse volken gewaarborgd worden en allocatie van middelen plaatsvindt, analoog aan het Nederlands regeringsstandpunt over het tropisch regenwoud? Bent u voorts bereid specifieke aandacht te geven aan inheemse volken in Colombia, inclusief een hulpverleningsprogramma voor de door uitroeiing bedreigde gemeenschappen, vooral in de Amazone-regio, waarbij advies gevraagd wordt aan het VN-aanspreekpunt voor Volkerenmoord? Zo ja, op welke termijn?

Antwoord

Het Nederlandse regeringsstandpunt met betrekking tot inheemse volken is verwoord in de beleidsnotitie "Inheemse volken in het buitenlands beleid en ontwikkelingssamenwerking" van 29 maart 1993. De ILO Conventie nr. 169 met betrekking tot inheemse en tribale volken in onafhankelijke landen maakt deel uit van het Nederlandse beleid om rechten van inheemse volken op nationaal niveau te versterken. De Colombiaanse regering heeft deze conventie geratificeerd en vertaald in wetgeving en speciale programma's ter bescherming van de rechten van de inheemse volken. Het rapport van de speciale rapporteur wijst erop dat de implementatie van deze wetgeving te wensen overlaat, ook als gevolg van institutionele zwakte. Daarom staat in het Nederlandse milieuprogramma in Colombia de versterking van de instituties voor en de organisaties van de inheemse bevolking centraal. Zo financiert Nederland in Colombia o.a. twee regionale programma's, te weten in de Chocó en de Amazonia, die beogen de lokale autoriteiten van de inheemse bevolking en etnische minderheden te versterken. Deze programma's behelzen o.a. trainingen voor openbaar bestuur, capaciteitsopbouw voor ruimtelijke planning en bevordering van duurzame ontwikkeling, met speciale aandacht voor de positie van de vrouw. Waar relevant zal de Nederlandse regering voor deze lopende programma's gebruik maken van de expertise van het recent ingestelde VN-aanspreekpunt voor Volkerenmoord.

Vraag 5

Wilt u de Kamer over de door u te ondernemen stappen informeren?

Antwoord

De Kamer zal o.a. via de begrotingscyclus op de hoogte worden gehouden van de voortgang van het samenwerkingsprogramma op het gebied van milieu en goed bestuur, mensenrechten en vredesopbouw in Colombia.


1) de Volkskrant, 6 april jl., 'Indianen in Colombia met uitroeiing bedreigd'
2) United Nations; Economic and Social Council: Indigenous Issues, Human Rights and Indigenous Issues, Report of the Special Rapporteur on the Situation of Human Rights and fundamental Freedoms of Indigenous People, Mr. Rodolfo Stavenhagen (Addendum: MISSION TO COLOMBIA).
3) zie noot 2


---- --