Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel (SP) over het mogelijk gebruik van chemische wapens in Birma. Deze vragen werden ingezonden op 28 april 2005 met kenmerk 2040513720.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Bommel (SP) over mogelijk gebruik van chemische wapens in Birma.

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van het bericht van de voorzitter van Christian Solidarity Worldwide, dr Martin Panter, dat de regering van Birma op 15 februari 2005 chemische wapens heeft gebruikt bij de plaats Nya My tegen strijders van de Karen? 1)

Antwoord
Ik heb kennis genomen van het bericht van de voorzitter van Christian Solidarity Worldwide, waarin het overigens gaat om Karenni strijders.

Vraag 2
Kunt u bevestigen dat beschietingen met dergelijke wapens hebben plaatsgehad? Zo ja, waar, wanneer en om hoeveel granaten ging het daarbij?

Vraag 3
Bent u bereid een VN-onderzoek te bepleiten om vast te stellen wat er precies is gebeurd?

Antwoord
Uit overleg tussen de Nederlandse ambassade in Thailand met andere ambassades, internationale niet-gouvernementele organisaties en Karenni organisaties is gebleken dat er vooralsnog geen grond is om aan te nemen dat chemische wapens door het Birmese leger tegen Karenni strijders zijn gebruikt. De Nederlandse ambassade zal de zaak nauwlettend in de gaten blijven houden. Vooralsnog zijn er dus ook geen gronden om internationaal onderzoek te bepleiten.

Vraag 4
Deelt u, indien dergelijke beschietingen met chemische wapens inderdaad hebben plaatsgehad, de mening dat een boycot van Birma gerechtvaardigd is? Bent u bereid een boycot van het Birmese regime in EU-verband te bepleiten? Indien neen, waarom niet?

Antwoord

Zoals bekend heeft de Europese Unie tegen Birma reeds sancties ingesteld vanwege de mensenrechtensituatie in het land. Ik neem berichten over mogelijk gebruik van chemische wapens zeer serieus, maar zie op dit moment geen aanleiding om in relatie daarmee een discussie over aanscherping van de sancties tegen Birma in de EU te entameren.


---- --