DSM


DSM Venturing investeert in additieven voor schonere verbranding via ORYXE Energy


DSM Venturing, het DSM-onderdeel dat zich bezighoudt met corporate venturing, heeft vandaag bekendgemaakt dat het een aandeel heeft verworven in ORYXE Energy International, gevestigd in Irvine, Californië (VS). ORYXE Energy ontwikkelt oplossingen die voorzien in de wereldwijde behoefte aan zowel betrouwbare brandstoffen als een schoner milieu. Het bedrijf richt zich op schonere fossiele brandstoffen en is erin geslaagd innovatieve technologieën te ontwikkelen voor additieven die de toxische emissies van conventionele en 'reformulated' fossiele brandstoffen aanzienlijk reduceren. Dit is vooral van belang omdat hiermee tegemoet wordt gekomen aan de steeds strengere milieuregels.

Voordat DSM in ORYXE Energy investeerde hadden de twee bedrijven al een leveringsovereenkomst. DSM levert ORYXE Energy op exclusieve basis het gepatenteerde product Isomixtene, een belangrijk bestanddeel van het door ORYXE Energy geproduceerde additief. Met deze investering gaat DSM nu ook een strategische relatie aan met ORYXE Energy om mogelijke oplossingen op het gebied van additieven te onderzoeken en te ontwikkelen, waarbij DSM kennis inbrengt op het gebied van hoogwaardige materialen en ORYXE Energy ervaring op het gebied van verbrandingstoepassingen. Deze samenwerking versterkt de reputatie van DSM als wereldleider op het gebied van partnering met innovatieve bedrijven als middel om nieuwe producten en toepassingen te commercialiseren.

Chris Goppelsroeder, lid van de Raad van Bestuur van DSM, geeft het volgende commentaar: "We denken dat de markten van ORYXE een nieuwe dimensie kunnen toevoegen aan onze eigen activiteiten. Door deze samenwerking krijgt DSM meer inzicht in het potentieel van Isomixtene. En door bij te dragen aan een schoner milieu door brandstof minder vervuilend te maken laten we wederom zien dat het DSM ernst is met duurzame ontwikkeling."

ORYXE Energy werkt momenteel aan de commercialisering van twee diesel-additieven en oplossingen voor grote olieraffinaderijen en producenten en heeft tevens producten in de pijplijn voor benzine, restbrandstoffen, brandstoffen voor straalmotoren en steenkool. Het bedrijf richt zich in eerste instantie op de markten van Texas en Californië, waar de strengste milieuregels van de VS gelden. In Texas is het Low Emission Diesel additief (OR-LED) van ORYXE Energy momenteel de enige oplossing op het gebied van additieven die aan de nieuwe milieuwetgeving voldoet.

Marc Schüler, General Manager van DSM Venturing: "We zijn zeer verheugd dat we onze portfolio van veelbelovende startende bedrijven hebben kunnen versterken met deze equity-investering en het daaraan gekoppelde commissariaat bij ORYXE Energy. Deze investering opent niet alleen nieuwe, innovatieve markten voor DSM, maar stelt ons naar verwachting ook in staat een succesvolle nieuwe activiteit op te bouwen die aanzienlijke inkomsten zal genereren."

Walther Schindler, Bestuursvoorzitter en CEO van ORYXE Energy, gaf als commentaar: "We verwelkomen DSM als een belegger en strategische partner met toegevoegde waarde, en we verwachten met deze samenwerking aanzienlijke synergievoordelen te kunnen realiseren. Dat betekent een verdere impuls voor de groei en het commerciële succes van ORYXE Energy."

DSM Venturing
DSM Venturing, onderdeel van de businessgroep DSM Venturing & Business Development, investeert actief in durfkapitaalfondsen en beginnende ondernemingen in sectoren waarin DSM om strategische redenen wil groeien: voedingsingrediënten, tussenproducten voor geneesmiddelen en hoogwaardige materialen. Dit is de elfde directe investering van DSM Venturing. De missie van DSM Venturing is het verkennen van opkomende markten en technologieën om de product-portfolio van DSM te verrijken en waarde te creëren. Voor meer informatie over DSM Venturing zie www.dsm-venturing.com.

ORYXE Energy
ORYXE Energy International, Inc., een met durfkapitaal gefinancierde onderneming die is gevestigd in Irvine, Californië (VS), ontwikkelt, certificeert en distribueert eigen ontwikkelde additieven die de prestaties van brandstof verhogen en zorgen voor een verlaging van de toxische emissies die vrijkomen bij de verbranding van koolwaterstoffen zoals dieselolie en benzine. ORYXE Energy, opgericht in 2001, werd eind 2004 door het blad Red Herring uitgeroepen tot een van de 100 meest innovatieve bedrijven. Het bedrijf bezit een Amerikaans octrooi en heeft tien octrooiaanvragen in portefeuille. Zie voor meer informatie over ORYXE Energy www.oryxe-energy.com.

DSM
DSM is wereldwijd actief op het gebied van producten voor de life science industrie, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. De onderneming ontwikkelt, produceert en verkoopt innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM-producten worden gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen, zoals voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, cosmetica, geneesmiddelen, auto's en andere transportmiddelen, coatings, producten voor de bouw en elektrotechnische en elektronica-producten. De onderneming heeft een jaaromzet van ongeveer EUR 8 miljard en biedt werk aan zo'n 24.000 mensen wereldwijd. DSM behoort met veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De onderneming heeft vestigingen op alle continenten. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland. Meer informatie over DSM is te vinden op www.dsm.com.