Gemeente Hellendoorn


Ontwikkelingsbeeld Nijverdal 2005-2025

In de gemeente Hellendoorn speelt een groot aantal ontwikkelingen. Naast de realisatie van de strategische projecten is er veel inspanning voor het realiseren van Hellendoorn-Noord, Kruidenwijk-Zuid, 't Lochter III, de ontwikkelingen rond Koninklijke ten Cate, de Brede School, de DOP's voor de kernen Daarle en Haarle, de reconstructie/plattelandsvisie en de gevolgen van de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Allemaal zeer boeiende uitdagingen, die gelet op de schaal waarop deze ontwikkelingen plaatsvinden en de manier waarop de ontwikkelingen in de verschillende kernen in elkaar grijpen goed op de rit staan. Dit geldt met name voor de kernen Hellendoorn, Haarle, Daarle en Daarlerveen. Binnen de kern Nijverdal spelen zo veel ontwikkelingen dat een betere onderlinge afstemming noodzakelijk wordt is.

Kwaliteit woonomgeving belangrijk
De "Strategische Visie: Hoogtepunt in Overijssel" benoemt als kernkwaliteiten van de gemeente Hellendoorn ruimte, rust, veiligheid en sociale betrokkenheid. Verder wordt gesteld dat de gemeente zijn groene kroonjuwelen, natuurgebieden en cultuurlandschappen koestert en recreatie en toerisme stimuleert. Ook wordt onderkend dat groen van vitaal belang is voor de leefbaarheid in het stedelijk gebied. In de Strategische Visie wordt terecht gesproken over de stedelijke en groene samenhang. Maar is die samenhang er al in voldoende mate? En werken wij als gemeente ook gericht aan de verbetering en versterking van die samenhang? Wij vinden dat dit beter kan, met name voor de kern Nijverdal.
Het onlangs opnieuw gehouden leefbaarheidsonderzoek bevestigt nogmaals dat de inwoners van de gemeente zich sterk verbonden voelen met hun leefomgeving. Zeker bij de directe woon- en leefomgeving is bij de gemiddelde burger grote betrokkenheid.

Synergie
Bovenstaande was voor ons aanleiding om voor Nijverdal en directe omgeving interactief een ontwikkelingsbeeld voor de periode 2005-2025 op te gaan stellen met daarbij een plan van aanpak. Wij zijn van mening dat dit ontwikkelingsbeeld dan voor Nijverdal en omgeving een betere samenhang laat zien en er dus synergie ontstaat tussen bijvoorbeeld het centrum, station en 't Hoge Dijkje. Ook bestaat er bijvoorbeeld een duidelijke relatie tussen de ontwikkelingen in het WOP de Blokken en de P.C. Stamstraat. De samenhang tussen de diverse plannen in Nijverdal creëert dan een meerwaarde voor de gehele kern. Waarbij het geheel meer is dan de som van de planologische delen.

Ontwikkelingsbeeld samen met bevolking
Om dit te realiseren gaat de gemeente, in samenspraak met de maatschappelijke omgeving (dus interactief), voor de kern Nijverdal e.o. een ontwikkelingsbeeld opstellen
voor de periode 2005-2025. Meer samenhang en afstemming kan relatief eenvoudig worden bereikt door de verschillende plannen met elkaar te verbinden, zodanig dat deze elkaar versterken. Vergaande bijstelling van randvoorwaarden of uitgangspunten (bestaande kaders) is slechts op onderdelen nodig. In andere gevallen zullen accenten en/of prioriteiten anders moeten worden gelegd. Niet alles hoeft morgen klaar.

Waaraan moet het ontwikkelingsbeeld aan voldoen? De positionering en versterking van de centrumfunctie van de kern Nijverdal is belangrijk. Hierbij hoort een integrale visie op sociaal-maatschappelijk, economisch en ruimtelijk perspectief. Om de relatie tot andere in de omgeving gelegen, regionale centra (positionering "op eigen kracht") in kaart te brengen wordt een sterkte-/zwakteanalyse gemaakt. Het bovenstaande vertaalt naar de thema's heel landelijk, heel natuurlijk en heel sociaal uit de Strategische Visie en deze te zijner tijd uit te werken in programma's en projecten. Het geheel wordt een compact digitaal document van hoge kwaliteit.

Werkateliers
De door de gemeente aangegeven denkrichting is nadrukkelijk geen blauwdruk voor het vervolgtraject, maar vormt de opmaat (startdocument) voor de discussie met de maatschappelijke omgeving. Het ontwikkelingsbeeld voor de kern Nijverdal e.o. 2005-2025 zal de vorm van werkateliers krijgen. Voor deze werkateliers worden vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke organisaties, politieke partijen en ambtenaren uitgenodigd deel te nemen.

Waar gaat het om?
De ontwikkelingen die onderling met elkaar te maken hebben en waarvoor het ontwikkelingsbeeld wordt opgesteld zijn:

1.De ontwikkelingen rond het bedrijf Koninklijke ten Cate (KtC).
2.Het Masterplan is te veel naar binnen (op zichzelf) gericht en speelt te weinig in op de ontwikkelingen in de directe omgeving (rijksweg 35 en Hoge Dijkje).

3.Het centrum onderscheidt zich te weinig van andere stadscentra, door uitsluitend "architectuur te bouwen".

4.De inrichting/uitstraling van het openbaar gebied.
5.De inrichting/uitstraling van de parken.

6.De realisatie van de tunnel (omleggen rijksweg 35 en verdiepte aanleg spoorbaan).

7.De ontwikkeling van bedrijventerrein Nijverdal-Noord tot een High-Tech Textile Park.

8.De uitwerking van de gebiedsvisie langs de Regge ("groene mal").

Aandacht voor groen en industrieel erfgoed
Veel nadruk komt te liggen op het aspect groen in onze gemeente. In de stedelijke gebieden moet een groenstructuur aangelegd worden en met elkaar verbonden worden. Deze groenstructuur tot in/aan het centrumgebied laten komen (versterkte aandacht voor groen in het centrum).
De invulling van verschillende locaties in het centrum (bijvoorbeeld Hendrik Wormser, Markt, bibliotheek) en deze ontwikkelingen in groter perspectief zien. Het versterken van stedenbouwkundige structuurlijnen (Grotestraat-tunnelbak, Markt-stationsgebied-Hoge Dijkje, Blokken(park)-P.C. Stamstraat-Boomcatepark).
Het realiseren van recreatieve en toeristische routes binnen de kern van Nijverdal, waarbij stapstenen kunnen zijn: groen, Regge, industrieel/historisch erfgoed en dynamiek (centrum).

Planning
Op woensdag 25 mei a.s. wordt dit voorstel in de commissie Grondgebied behandeld. Is de commissie akkoord met deze aanpak, dan wordt een extern begeleider voor de werkateliers benoemd. Het is de bedoeling om begin 2006 een ontwikkelingsbeeld Nijverdal 2005-2025 te hebben.