Gemeente Hellendoorn


Werk Grotestraat gegund aan Sallandse Wegenbouw BV

Sallandse Wegenbouw BV gaat voor de gemeente Hellendoorn de herinrichting van de Grotestraat in Nijverdal uitvoeren. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders op 10 mei 2005 besloten. Het betreft het gedeelte van de Grotestraat tussen de Katholieke en de Gereformeerde kerk. Sallandse Wegenbouw BV kwam als beste uit de bus naar aanleiding van de openbare inschrijving. In totaal schreven zeven aannemers in voor de eerste selectieronde. Na selectie bleven drie aannemers over die daadwerkelijk inschreven. Basis voor de inschrijving was het definitieve ontwerp voor de Grotestraat dat tot stand kwam in nauw overleg met een klankbordgroep bestaande uit belanghebbenden en aanwonenden. De aanneemsom past binnen het door de raad beschikbare krediet voor de herinrichting van de Grotestraat. Als alles volgens planning verloopt, start de herinrichting op 6 juni 2005 en is het werk 1 november 2005 klaar. Vooruitlopend zijn al reparaties uitgevoerd aan het trottoir in de delen van de Grotestraat die buiten het her in te richten deel vallen. Reparatie van de fietspaden in dat deel volgt in juni 2005.

Het centrum blijft toegankelijk
De aannemer voert het werk uit in goed overleg met de ondernemers en aanwonenden. Uitgangspunt is dat de overlast tot een minimum wordt beperkt voor winkeliers, bewoners en winkelend publiek. Bij het werk wordt rekening gehouden met evenementen in het Nijverdalse centrum. Het is echter niet te voorkomen dat het doorgaand verkeer gedurende twee weken omgeleid moet worden. Dit gebeurt als de Grotestraat een nieuwe asfaltlaag krijgt.

Acties tijdens de werkzaamheden
Op dit moment bereiden de ondernemers, samen met de VVV en de culturele raad allerlei acties voor om het centrum van Nijverdal tijdens de werkzaamheden aan de Grotestraat en ook daarna aantrekkelijk te houden voor het winkelend publiek. De gemeente ondersteunt dit initiatief van harte.

Openbare ruimte is er straks helemaal klaar voor Na de herinrichting vormt de Grotestraat veel meer dan nu een geheel met het winkelgebied van Nijverdal. De fietser heeft straks een eigen zone op het trottoir, zoals nu al het geval is op het Keizerserf. De bestrating, de verlichting, de zitmeubels en ander straatmeubilair zijn vrijwel identiek aan die op het Keizerserf. Om de veiligheid te vergroten en het groene karakter te benadrukken, komen er hagen in de lengterichting van de straat en de in de rij ontbrekende platanen in de straat worden bijgeplant. Bij de entrees komen "poorten". De herinrichting van de Grotestraat loopt vooruit op andere grote verbeteringen in het centrum van Nijverdal, zoals de bouw van het Huis voor Cultuur en Bestuur en de bouw van het Dunantblok met de parkeergarage.

Het definitieve ontwerp voor de Grotestraat is gemaakt binnen de richtlijnen van het Masterplan Centrum Nijverdal, het Programma van Eisen voor de herinrichting van de openbare ruimte en de parkeernota. De inrichting van het Dunantplein volgt zodra de nieuwbouw klaar is en zal een eenheid vormen met de rest van het Nijverdalse centrum. Uiteindelijk doel van al de genoemde plannen is de gemeente een aantrekkelijk hart te geven waar inwoners en toeristen graag komen om elkaar te ontmoeten, te winkelen en te verblijven. De plannen geven de middenstand en de toeristische bedrijvigheid zeker ook een impuls.