Voedingcentrum


Steeds slechtere eetgewoonten door snacken

10 mei 2005

In de Telegraaf staat vandaag dat de eetgewoonten van de Nederlander nog slechter zijn dan werd gedacht. In plaats van eten op vaste momenten, snacken steeds meer mensen de hele dag door. Bij gebrek aan een goed ontbijt, lunch en warme maaltijd is de verleiding van calorierijke snacks en tussendoortjes nog groter. Dit kan na verloop van tijd voor een ongezond eetpatroon en overgewicht zorgen.

Het overslaan van een maaltijd wordt vaak gecompenseerd door tussendoortjes die uiteindelijk voor méér energie en minder voedingsstoffen zorgen. Hapjes en snacks tussendoor zorgen daardoor ongemerkt voor veel extra calorieën. Elk kilootje extra zorgt langzamerhand voor overgewicht. En overgewicht staat niet op zichzelf. Het geeft een groter risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes en bepaalde vormen van kanker.

Bewust kiezen voorkomt overgewicht

Om overgewicht te voorkomen, is het advies niet de hele dag door te eten. Neem in ieder geval tijd voor de drie hoofdmaaltijden en eet niet te veel tussendoor. Bij het kiezen van tussendoortjes moet erop gelet worden dat er niet te vaak calorierijke tussendoortjes worden gekozen. Fruit is een prima tussendoortje dat niet veel calorieën levert. Dat geldt ook voor worteltjes, kerstomaatjes en radijsjes. Ook een biscuitje, waterijsje, een handje popcorn of Japanse mix zijn lekkere tussendoortjes met minder minder calorieën dan chocola, een stroopwafel, saucijzenbroodje of kroket.