Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van dinsdag 10 mei

Alkmaar 10-05-2005 - 15.00 uur

Twee gewonden bij aanrijding

Benningbroek, maandag 9 mei 2005.

Maandagmiddag raakten een 31-jarige bestuurder van een personenauto uit Bijtgaard en een bij hem in de auto zittende 38-jarige inwoner van Leeuwarden gewond. Zij reden over de Rijksweg A7 en botsten door tot nu toe onbekende oorzaak tegen een voor hen rijdende vrachtauto. Beide mannen zijn met verwondingen aan nek en borst overgebracht naar het ziekenhuis in Hoorn. De personenauto raakte ernstig beschadigd.

Snelheidscontrole

Heerhugowaard, maandag 9 mei 2005.

Maandagmiddag werd een snelheidscontrole gehouden op de Middenweg op een gedeelte waar een snelheidsbeperking geldt van 50 km/u. Tijdens deze controle werd van een onbekende aantal voertuigen de snelheid gemeten. In acht gevallen werd te snel gereden. De hoogste snelheid werd vastgesteld op 79 km/u.

Luilaknacht geen vrijbrief voor vernielingen

Regio, dinsdag 10 mei 2005.

In de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 mei wordt er in de regio Noord-Holland Noord weer Luilak gevierd. Het is van oudsher een kwajongensfeest waarbij de jeugd vroeg uit bed gaat om langslapers wakker te maken. Maar jongeren plegen tegenwoordig ook ernstige vormen van baldadigheid of vernieling. Wanneer ouders daarop door de politie worden aangesproken reageren ze soms verbaasd met de mededeling: Ja maar het is toch luilak?.

De Luilakviering is geen vrijbrief voor het plegen van vernielingen. Sommige ouders verlenen hun kinderen toestemming om er aan mee te doen en wekken ze zelfs in het holst van de nacht. Ze kruipen zelf terug in bed en zijn verbaasd wanneer de politie hen meldt dat hun kind is opgepakt.

Ook vorig jaar zijn er in de regio in de Luilaknacht brandjes gesticht, is er gevochten en zijn er vernielingen gepleegd. De samenleving pikt dit soort vormen van vermaak niet meer. Bewoners proberen hun eigendommen te beschermen en stellen burgerwachten in. Zij zijn geïrriteerd en laten zich soms gaan bij een confrontatie met vernielzuchtige jeugd. Bij scholen en winkelcentra moeten bewakingsbedrijven de zaak in de gaten houden. De politie zet extra agenten in.

Het smeren met zeep, zoals de kleinste deelnemers onschuldig doen, is naar de letter van de wet al een overtreding (baldadigheid). Smeren of gooien van boter of eieren op gevels is een misdrijf (vernieling) aangezien er voor het reinigen soms professionele apparatuur nodig is. Gebruik van purschuim of secondenlijm steekt ook de kop op. Wanneer een slot of automaat met iets dergelijks wordt dichtgesmeerd levert dat honderden euros schade op.

De politie treedt waar mogelijk op maar zij doet ook een beroep op ouders en verzorgers om hun kinderen te begeleiden en zeker niet alleen met materialen de straat op te laten gaan. Boter en eieren kunnen beter gebruikt worden voor een gezellig ontbijt met het gezin op de vroege zaterdagochtend.

Man aangehouden na plegen vernieling en mishandeling

Enkhuizen, maandag 9 mei 2005.

Maandagavond is een 29-jarige man uit Enkhuizen aangehouden op de Kruislaan. De man wordt er van verdacht kort daarvoor een 37-jarige man uit Enkhuizen te hebben mishandeld op de Kruislaan. De verdachte had een raam van de deur van de woning van het slachtoffer vernield. Toen deze de deur opende kreeg hij vervolgens een slag in het gezicht van de verdachte. De twee mannen kennen elkaar vanuit het verleden. Waarom de vernieling en mishandeling plaats vond is niet duidelijk geworden. De verdachte is later in de avond, na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Inbrekers gewond na ongeval

Castricum, maandag 9 mei 2005.

Maandagmiddag zijn drie mannen, allen 24 jaar oud en afkomstig uit Utrecht en Noordenveld gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de Provincialeweg N203. De auto waarin zij zaten botste tegen een boom. Eén van de verdachten raakte daarbij zeer ernstig gewond aan zijn hoofd.

Kort voor de aanrijding zagen getuigen dat de drie mannen een diefstal pleegden in een bedrijf aan de Castricummer Werf in Castricum. Hierbij werd een computer weggenomen. Het kenteken van de auto waarin de verdachten wegreden gaven zij door aan de politie. Agenten zagen de auto rijden op de Zeeweg. Omdat zij moesten keren raakte de auto uit het zicht. Op de N203, vlak voor de bebouwde kom van de gemeente Uitgeest werden de agenten door andere weggebruikers geattendeerd op een ongeval bij een benzinestation. Daar bleek dat de auto met de drie verdachten hadden geprobeerd om via het fietspad dat achter het benzinestation loopt aan de aandacht van de politie te ontkomen. Hierbij is de bestuurder vermoedelijk de macht over het stuur verloren en tegen een boom gebotst. Een beginnende brand onder de motorkap van de auto werd geblust door één van de gearriveerde agenten. Twee verdachten zaten nog in de auto. De derde, de bestuurder was weggevlucht maar kon kort daarop worden aangehouden door twee getuigen. Eén van de verdachten raakte zeer ernstig gewond aan zijn hoofd. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Amsterdam. De anderen twee zijn met onbekend letsel overgebracht naar ziekenhuizen in Alkmaar en Haarlem. Alle verdachten zijn formeel aangehouden. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeval.

Man overvallen in woning

Alkmaar, maandag 9 mei 2005.

Maandagavond is een 61-jarige man uit Alkmaar in zijn woning aan de St. Josephstraat overvallen. Omstreeks 22.30 uur werd door een vrouw aangebeld. Het slachtoffer en de vrouw kennen elkaar van vroeger. De vrouw vroeg of zij samen met haar vriend even binnen mocht komen. Eenmaal in de woning probeerde het tweetal een armband van het slachtoffer te pakken. Bij de daarbij ontstane worsteling werd geld uit de broekzak van het slachtoffer weggenomen. Nadat de verdachten ook nog twee telefoontoestellen hadden weggenomen, verlieten zij de woning.

Rijden onder invloed van alcohol

Den Helder, dinsdag 10 mei 2005.

In de nacht van maandag op dinsdag werd een 21-jarige bestuurder van een personenauto uit Amsterdam aangehouden op de Pasteurstraat. Bij controle bleek namelijk hij alcohol had gedronken. Hij blies 470 ug/l. Dat is ruim tweemaal de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l.