Gemeente Westerveld

10-5-2005
Nieuws van de gemeenteraad, vergadering 28 april

Op 28 april vergaderde de vaste commissie en de gemeenteraad. Hieronder staan de belangrijkste punten uit die vergaderingen.

Parkeerterrein voormalig gemeentehuis Diever.

Jan Puper (PvdA) vroeg het college om de parkeerplaatsen voor dit gebouw te verplaatsen naar de achterkant, omdat het parkeerterrein dit beeldbepalende gebouw ontsiert. Wethouder Geertsma zegde toe om deze suggestie te zullen bestuderen.

Herstructureringsplannen Actium

De CDA-fractie toonde zich bezorgd over de voortgang van de herstructureringsplannen in Darp en Havelte. Wethouder Smeenk antwoordde dat hij voor de zomer besluitvorming verwacht over het plan in Darp, waarna het bestemmingsplan in procedure zal worden gebracht. Wat betreft Havelte verwacht hij dat begin juni de plannen worden gepresenteerd.

Plan zorgcomplex Frederiksoord

De fractie van Gemeentebelangen reageerde positief op het pas gepresenteerde plan om in Frederiksoord een combinatie van wonen en zorg te realiseren, maar de fractie had vragen over de realiseringskans. Volgens wethouder Smeenk is het plan belangrijk om tot een goede invulling van deze plek te komen, alsook voor de plaatselijke werkgelegenheid, terwijl in deze regio behoefte is aan dit soort voorzieningen. Het plan past weliswaar niet in het gemeentelijke woonplan, maar de andere belangen zijn van dien aard dat de gemeente het initiatief een kans wil geven. Daarvoor zal nog overleg met de provincie en met de Maatschappij van Weldadigheid nodig zijn.

Uitbreiding Vledder Noord

In de commissie werd gediscussieerd over een notitie van het college om in de toekomst woningen te bouwen in Vledder-Noord, waarvoor al door de voormalige gemeente Vledder een eerste opzet was ontwikkeld. De fracties reageerden verschillend. Een besluit wordt later genomen.

VVD en Gemeentebelangen vinden het plan een logische stap om de bouw van nieuwe woningen, na enkele jaren van geen nieuwbouw, op deze plek te realiseren. Zij wezen op de noodzaak van meer doorstroming en op het belang van de leefbaarheid van Vledder. De PvdA en Progressief Westerveld legden de nadruk op de noodzaak om vooral voor doelgroepen als starters en senioren te bouwen, omdat daaraan vooral behoefte is; dit laatste is de uitkomst van het gemeentelijke woonplan. Progressief Westerveld wilde het bouwen op andere plekken (in de kern Vledder) niet uitsluiten, een idee dat met name bij Gemeentebelangen op weerstand stuitte, omdat men wil voorkomen dat open plekken in het dorp worden bebouwd. Het college heeft een voorkeur om door te gaan met het plan Vledder-Noord, zij het in een combinatie van bouwen voor diverse doelgroepen en in een fasering omdat het realiseren van veel woningen in een keer niet gewenst is. Een benadering waar ook het CDA zich in kon vinden.

Landschapsplan ât Loo, Dwingeloo

Het voorstel om via een voorbereidingsbesluit de weg vrij te maken voor de realisering van het landschapsplan ât Loo riep nogal wat discussie op. Volgens de VVD, die tegenstemde, betreft het hier een open agrarisch gebied, waarbij de realisering van dit landschapsplan geen logische ontwikkeling is en omliggende boeren in hun bedrijfsvoering belemmert.

De andere fracties gingen wel akkoord met het voorbereidingsbesluit, al had met name het CDA wel bedenkingen vanwege de gevolgen voor de agrarische sector. Maar na de toezegging van wethouder Smeenk dat het hier geen verbindingszone betrof voor de ecologische hoofdstructuur ging ook deze fractie met het plan mee.

Meer in het algemeen werd de noodzaak onderstreept om als gemeente beleid te ontwikkelen met betrekking tot dit soort ontwikkelingen; de komende kadernota voor het buitengebied biedt daarvoor een handvat.

Multifunctionele accommodatie Havelte

De raad gaf groen licht voor een extra krediet om dit plan mogelijk te maken: de gemeentelijke bijdrage moest omhoog van ⬠1,3 miljoen (eerder beschikbaar gesteld) naar ⬠1,9 miljoen. Het plan kent een lange wordingsgeschiedenis en ondanks het extra bedrag toonden alle fracties zich ingenomen met het plan, dat volgens de fracties positief uitwerkt voor het basisonderwijs, de kinderopvang en de peuterspeelzaal, de sport en de woningbouw in Havelte. Volgens wethouder Martens zijn er nu goede afspraken gemaakt met de projectontwikkelaar die het plan gaat realiseren.

Rekenkamercommissie

De raad ging akkoord met een voorstel uit een raadswerkgroep om een rekenkamercommissie in te stellen. De commissie gaat bestaan uit drie externe deskundigen die vanaf 2006 regelmatig onderzoek gaat doen naar de effectiviteit, de efficiency en de rechtmatigheid van het gemeentelijk functioneren. Dit orgaan is wettelijk verplicht en is bedoeld om de controlerende rol van de gemeenteraad te versterken.

De stukken die tijdens de raads- en commissievergadering van 28 april werden besproken kunt u lezen op deze website bij 'Bestuur en Organisatie'. Klik vervolgens door op 'Agenda' bij 'Gemeenteraad' of 'Commissie'.

De volgende vergadering vindt plaats op donderdag 26 mei. Dan worden onder meer de jaarstukken 2004 behandeld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Simon Ronda, raadsgriffier, tel.nr.: (0521) 349 350, e-mail
s.ronda@gemeentewesterveld.nl.