Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 10 mei 2005                                  |


1. Provinciale weg Velp-Reek duurzaam veilig
De N234 tussen Velp en Reek wordt veiliger. Gedeputeerde Staten hebben een planstudie vastgesteld voor de herinrichting van de weg. Daarbij worden de rotondes Reekermolen, Corridorweg /mgr Borretstraat en de verkeerslichten bij de kruising Tolschestraat gehandhaafd. De rechtstreekse aansluitingen van de overige zijwegen en erfaansluitingen op de hoofdrijbaan worden opgeheven, er komen parallelwegen. Ook wordt de wegmarkering verbeterd.

2. Treinverkeer Westelijk Brabant
Voor een goede beantwoording van statenvragen over het treinverkeer in Westelijk Brabant, zijn gegevens van de Nederlandse Spoorwegen nodig. Die zijn inmiddels opgevraagd maar nog niet ontvangen. Daarom wordt het lid van Provinciale Staten, mw. A. Jetten (Leefbaar Brabant/BOF) geïnformeerd dat de beantwoording van haar vragen pas over enkele weken mogelijk is.

3. Sociale veiligheid
Het regionaal veiligheidshuis in Oss, het project Alcohol op Straat in Dongen, het tv-programma Bureau Brabant, de veiligheidsprojecten op scholen in Waalwijk, Oosterhout, Oss en Bladel, projecten voor de bestrijding van huiselijk geweld in Helmond/de Peel, Drimmelen, Boxtel en de veiligheid op bedrijventerreinen in Midden- en West-Brabant, Uden en Bergen op Zoom krijgen een bijdrage uit het programma Sociale Veiligheid van de provincie. Gedeputeerde Staten informeren de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur over hun besluit om aan 17 projecten een bijdrage van in het totaal E539.304 beschikbaar te stellen.

4. Groene en blauwe diensten
Samen met agrarische ondernemers, particulieren en gemeenten bevorderen dat de kwaliteit van natuur- en landschap (Groene diensten) en de waterhuishouding (blauwe diensten) verbeteren. Die gedachte staat centraal in het ontwerp stimuleringskader voor groene en blauwe diensten dat Gedeputeerde Staten aan de adviesraden voor natuur en landschap, ruimtelijke ordening, milieu en water, de statencommissie voor Ruimte en Milieu en andere instellingen zenden. Het betreft een subsidieregeling die het tot stand komen van regionale afspraken over maatregelen en thema's uit het natuur en waterbeleid bevordert. Gedeputeerde Staten willen na de inspraak dit stimuleringskader voor de zomer in verband met de mededingingsregelingen aan de Europese Commissie ter toetsing aanbieden.

5. Landschapsbeheer
In de periode 2001-2004 zijn er in Noord-Brabant 55 kilometer ecologische verbindingszone, 40 faunapassages bij gemeentelijke wegen, 255 kilometer haagplantsoen, bomenlanen en knotbomenrijen, 180 hectare hoogstamfruitbomen en bosplantsoen en ten slotte 275 poelen gegraven. Vrijwilligers hebben ruim 10.000 dagen gewerkt aan de kwaliteit van natuur en landschap in Noord-Brabant. De provincie heeft daarvoor een bedrag van E6,6 miljoen aan subsidie beschikbaar gesteld, wat door medefinanciering van gemeenten en andere overheden met nog eens E3 miljoen is aangevuld. Dat blijkt uit de rapportage over het landschapsbeheer in Noord-Brabant die Gedeputeerde Staten aan de statencommissie voor Ruimte en Milieu zenden.

6. Verminderen bureaucratie
Het verminderen van de bureaucratie in de relaties tussen de provincie en de Brabantse grote steden bij het toezicht op de gemeentebelastingen, het wegnemen van fricties in de regelgeving bij grote bouwprojecten in Helmond, wegaanleg in Breda en de Piazza Eindhoven. Deze onderwerpen staan centraal in een gesprek dat Gedeputeerde Staten aan willen gaan met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het terugdringen van de bureaucratie. Dat gebeurt in het kader van het project 'andere overheid'.

7. Digitale subsidieaanvragen
Het aanvragen van subsidies kan binnen afzienbare tijd bij de provincie Noord-Brabant via Internet. Ook de afhandeling van de subsidieaanvraag en het verlenen van de subsidies wordt gedigitaliseerd. Gedeputeerde Staten hebben kennis genomen van een plan van aanpak dat leidt tot een proef voor het combifonds en een volledig operationeel subsidieloket op Internet in 2006.

8. PC-privéregeling
Er komt een pc-privé regeling voor de medewerkers van de provincie. Gedeputeerde Staten stemmen in met een regeling waarbij verlofuren onder voorwaarden gebruikt kunnen worden voor de aanschaf van een nieuwe computer. Ook de fiscus is met de regeling akkoord.

9. Subsidie voor startende boeren
Er komt in 2005 en 2006 per jaar een bedrag van E250.000 beschikbaar voor de landelijke subsidieregeling jonge agrariërs. Daarmee doet de provincie Noord-Brabant mee aan een landelijke regeling van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij waarmee startende jonge boeren subsidies krijgen voor het aangaan van leningen om investeringen in het eigen bedrijf te kunnen doen. In het kader van die regeling is E11 miljoen beschikbaar (E5 miljoen LNV, E5 miljoen EU). Ook de provincies Gelderland en Limburg doen mee. De bijdrage van de provincie wordt door de EU verdubbeld.

10. Ruimtelijke procedures
De ecologische bouwstenennota uit 1993 moet worden geactualiseerd, er komt een handreiking gebruik streekplankaarten en de gemeenten worden gestimuleerd hun bestemmingsplannen buitengebied te herzien. Dit naar aanleiding van opmerkingen van de Raad van State over het gebruik van gedetailleerde kaarten. Dat zijn enkele elementen uit een brief die Gedeputeerde Staten aan de Provinciale Planologische Commissie zenden. De PPC is een externe adviescommissie die op grond van de Wet op de Ruimtelijke Ordening GS en de gemeenten adviseert over het ruimtelijk beleid. De PPC wordt verder geïnformeerd over de manier waarop het college met ruimtelijke procedures en beleid willen omgaan.

11. Managementcapaciteit
Er wordt tijdelijk extra managementcapaciteit ingehuurd voor het opstellen van het provinciaal uitvoeringsprogramma voor de revitalisering van het landelijk gebied en het relateren van projecten uit dit provinciaal uitvoeringsprogramma aan het budget voor de uitvoeringscontracten van de revitalisering van het Rijk en het voorbereiden van een investeringsfonds landelijk gebied. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten.

12. Adviesaanvraag arbeidsmarkt
Er wordt advies gevraagd aan het SER-Brabant over het arbeidsmarktbeleid en de HRM-agenda. Dit heeft betrekking op de verhoging van de arbeidskwalificatiegraad, de bevordering van de instroom in technische beroepen, de aanpak van schoolverlaters en andere elementen van het provinciale beleid. GS willen van de Brabantse Sociaal Economische Raad weten hoe er middelen beschikbaar kunnen komen (EU, gemeenten, Rijk), hoe die middelen optimaal kunnen worden ingezet en de samenwerking kan worden bevorderd. Ook wil men weten welke sectoren bij deze aanpak, gezien de toekomstige economische ontwikkeling en de verandering van de samenstelling van de beroepsbevolking, voorrang moeten krijgen.

13. Begrotingswijziging
Er wordt in het totaal E105.000 van de stelpost doorgeschoven middelen en E43.000 van het algemeen werkbudget RLG ingezet voor de verbetering van de leefbaarheid. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Dit betreft projecten die in maart zijn goedgekeurd en zich richten op de vernieuwing van het landelijk gebied.

14. Delegatie uit Stockholm
Een delegatie uit de regio Stockholm brengt tussen 31 augustus en 2 september 2005 een werkbezoek aan Noord-Brabant en de Brabantse steden. Het werkbezoek staat in het teken van de samenwerking rondom het bevorderen van de innovatie bij het bedrijfsleven. Eerder bracht een delegatie uit Brabant, onder andere bestaand uit vertegenwoordigers van de Innovatieraad, een bezoek aan de regio Stockholm.

15. Gebruik provinciehuis door derden
Instellingen en organisaties die een band met de provincie Noord-Brabant en het beleid van de provincie hebben kunnen onder voorwaarden voor het organiseren van bijeenkomsten en evenementen gebruik maken van het provinciehuis. Gedeputeerde Staten hebben de regels hiervoor hernieuwd vastgesteld.

16. Lissabon-agenda
Medewerkers van de provincie Noord-Brabant wonen een vergadering van de stuurgroep van het Europese programma rondom de interregionale samenwerking bij het uitwerken van de Lissabon-agenda (bevordering innovatie en concurrentiekracht economie) in Engeland bij. Daarmee hebben Gedeputeerde Staten ingestemd.

17. Monumentenrestauratie
19 rijksmonumenten in Brabant komen in aanmerking voor een subsidie voor de restauratie. Daarmee is in het totaal een bedrag van E2,2 miljoen gemoeid. Gedeputeerde Staten hebben het verdeelprogramma voor de Rijkssubsidie voor monumenten voor Noord-Brabant vastgesteld. In het totaal hebben 39 gemeenten een aanvraag ingediend voor de restauratie van monumenten waarvoor een bedrag van E9 miljoen nodig is. Er is echter niet meer geld beschikbaar.


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl


---- --