Gemeente Ambt Montfort


Bestrijden Eikenprocessierupsen

De gemeente bestrijd net als vorig jaar de eikenprocessierupsen. De eikenbomen langs de doorgaande wegen en fietspaden worden bespoten met een biologisch middel (Xentari) om overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan.
Uiteraard kunnen we niet alle rupsen bestrijden, er zijn er altijd een paar die overleven.

Het is ondenkbaar dat met deze bestrijding de rupsen geheel verdwenen zijn.
Naar verwachting worden tussen de 70 en 80 % van alle rupsen gedood. De bestrijding beperkt zich tot het beperken van de overlast. De insectendeskundige van de plantenziektekundige dienst zegt dan ook de overlast beperken en niet de processierups uitroeien dit is ook onmogelijk hoe vervelend het ook is. De eikenprocessierups is een natuurlijk ongemak waarmee we, tot op zekere hoogte, moeten leren leven.
De gemeente zal langs belangrijke routes borden plaatsen om de burgers te waarschuwen. De aanwezigheid van een nest lijdt niet tot problemen alleen de aanraking met de brandharen van de rupsen.

In Posterholt (Boomstraat, Oude Heinsbergerweg, Tigchelsweg) zal de gemeente niet spuiten, hier worden de nesten van de eikenprocessierups weggezogen, dit in overleg met de vlinderstichting i.v.m. de aanwezige vlinder populatie. De bestrijding van de nesten is alleen mogelijk als de nesten goed bereikbaar zijn. Nesten van rupsen die zich op een hoogte bevinden van meer als 5 meter zijn onbereikbaar voor bestrijding.
Op particulier terrein en de bossen in bezit van particulieren of Limburgs Landschap voert de gemeente geen bestrijding uit. De resterende rupsen zullen zich vanaf half juni verpoppen. Ook dan kunnen de lege nesten met brandharen nog voor ongemak zorgen. Het blijft daarom verstandig om op te letten in bijvoorbeeld bosrijke gebieden.
U kunt de bomen waarin eikenprocessierupsen zitten herkennen aan de aan- of zelfs kaalgevreten eikenbladeren. De rupsen leven in groepen bijeen en maken op de stammen of dikke takken grote nesten met spinsel.

Hoe voorkomt u ongemak ?
Vermijd elk contact met de rupsen en de resten van de lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur) gebied met rupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Mocht u toch in contact komen met de rupsen of de brandharen van de rups, ga dan niet krabben of wrijven, maar spoel of was de huid of ogen goed met water.
Neem vervolgens contact op met uw huisarts.
Bij de gemeente/GGD kunt u informatie krijgen over de eikenprocessierups.