Provincie Utrecht

Persbericht

Utrecht eerste provincie met Meerjarenprogramma Landelijk Gebied

10-5-2005
Op basis van de Agenda Vitaal Platteland hebben Rijk en provincies samen afgesproken dat de regie voor het landelijk gebied bij de provincies komt te liggen. Hiervoor maken de provincies elk afzonderlijk een 7-jarig programma (MJP) met toetsbare doelen. Het eerste MJP moet klaar zijn op 1-1-2007, maar de provincie Utrecht heeft nu al een versie voor de jaren 2005-2013.

Doelen

Er staat in welke doelen de provincie Utrecht gaat realiseren in het landelijk gebied. Dit zijn doelen voor landbouw, natuur, bos en landschap, recreatie, toerisme, milieu, bodem, water, plattelandseconomie, cultuurhistorie en recreatie. Voor de jaren 2005 en 2006 is aangegeven aan welke projecten per doel gedacht wordt. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om fiets- en wandelpaden, het herstellen van elementen van de Hollandse Waterlinie, maar ook om zaken als het adopteren van een biologische koe door schoolkinderen.

Budgetten
Ook staat erin welke budgetten voor de komende 2 jaar per doel beschikbaar zijn, zowel landelijk als provinciaal en of er al voldoende uitvoeringsprojecten voor aangemeld zijn. Voor de landinrichtingsprojecten is specifiek aangegeven hoeveel geld voor welke gebieden beschikbaar is voor de eerste 2 jaar.

Provincie als regisseur
Het MJP is de basis voor regie op de uitvoering van het beleid in het landelijk gebied. Met de aangegeven doelen en de beschikbare middelen geeft het provinciebestuur richting aan de uitvoering. Voorop staat dat dit interactief met de gemeenten, waterschappen en overige gebiedspartners (maatschappelijke organisaties) zal gebeuren. De gemeenten en waterschappen, in de rol van projecteigenaars, zijn tenslotte `beslissers en betalers' van (eigen) gebiedsprojecten. Met veel gebieden zijn al afspraken gemaakt

Concreet contract
Als een van de eerste provincies heeft de provincie Utrecht op 27 april jl. een uitvoeringscontract voor de jaren 2005 en 2006 met het Rijk afgesloten.
Meer informatie over specifieke projecten kunt u vanaf volgende maand op www.provincie-utrecht.nl/landelijkgebied vinden onder het kopje Gebiedsgerichte projecten.

Laatst gewijzigd op 05/10/2005 02:23:16 PM. Paginabeheer: Franca.Olthof@provincie-utrecht.nl