Provincie Limburg

PS persbericht 005-05: CvO rapporteert over eigen positie en werkwijze Naar aanleiding van de door de Commissie voor Onderzoek (CvO)

verrichtte onderzoeken naar Symbiose en het Limburgs Bureau voor Toerisme publiceerde de commissie vandaag een rapport over de eigen positie en de gevolgde werkwijze. Met dit rapport legt de CvO verantwoording af over de gevolgde werkwijze en tracht een bijdrage te leveren om het functioneren te verbeteren.

Belangrijkste conclusies en aanbevelingen

* de CvO is een flexibel onderzoeksinstrument uit Provinciale Staten met een breed draagvlak;

* het lidmaatschap in de CvO legt de betrokken statenleden bijzondere verantwoording op met mogelijke consequenties voor hun functioneren als statenlid met name waar het gaat om geheimhouding;

* huidige omvang en regelingen CvO beperken efficiënte begeleiding en sturing van onderzoeken;

* CvO heeft voor werkwijze gekozen die zoveel mogelijk evenwicht betekende tussen vertrouwelijkheid en werkbaarheid;
* CvO heeft werkwijze tussentijds moeten aanpassen vanwege het verschijnen van publicaties. De CvO is niet gelukkig met deze werkwijze omdat zij hierdoor niet gedurende het gehele onderzoek tussentijds bleef geïnformeerd over ontwikkelingen. De commissie oordeelt dat deze werkwijze geen invloed heeft gehad op de kwaliteit van de rapporten;

* de CvO beveelt aan om rol en taak van de commissie opnieuw af te wegen in relatie tot de nieuwe controle-instrumenten zoals de rekenkamer en het recht van onderzoek.

Samenstelling van de Commissie voor Onderzoek
De Commissie voor Onderzoek bestaat uit de volgende leden: de heer drs. V.G.J. Zwijnenberg, voorzitter (VVD), de heer drs. B.J.M. Bettinger, vice-voorzitter (GroenLinks) de heer drs. R. Janssen (SP)
de heer ir. H.J.G. Schroeder (CDA)
de heer P.J.A.M. Seeverens (Limburgs Belang)
de heer H.A.F.J. Tilborghs (PvdA)
de heer G.P. Timmermans (PNL)
de heer P.H.B. Wessels (D66)

10-5-2005 15:12