Provincie Limburg

PS persbericht 008-2005: Bijzonderheden vergadering PS Limburg, gehouden op 8 april 2005

Belangrijk nieuws uit de op 8 april gehouden vergadering van Provinciale Staten is dat PS Leon Frissen hebben aanbevolen als kandidaat commissaris van de Koningin Limburg. De 54-jarige Frissen is lid van het CDA en sinds 2001 burgemeester van Horst aan de Maas. Vanaf 1994 was hij burgemeester van Arcen en Velden. Van 1986 tot 1994 was hij lid van de Tweede Kamer.
De aanbeveling is direct bekendgemaakt bij onder meer de kandidaten en bij Minister Remkes. De minister neemt naar verwachting de aanbeveling over waarna de kandidaat na instemming door de ministerraad wordt voorgedragen voor benoeming door de Kroon. De benoeming geldt voor 6 jaar en zal naar verwachting ingaan rond 1 juli a.s. in verband met het vervroegd uittreden van huidig gouverneur Van Voorst tot Voorst per die datum.

* Provinciale Staten, onder voorzitterschap van waarnemend voorzitter H. Waterborg, beëdigden het nieuwe lid, de heer W.C.J. Litjens. De heer W.C.J. Litjens (VVD) is de opvolger van de heer mr. M.E.J. Meulen die Provinciale Staten tussentijds verlaten heeft. De heer Litjens is 55 jaar en woont in Beesel. Hij is directeur van Lifam B.V. in Reuver. Daarnaast is hij lid van de gemeenteraad in Beesel. Na controle van de geloofsbrieven legde de heer Litjens de wettelijk voorgeschreven verklaring en belofte af ten overstaan van de waarnemend voorzitter van Provinciale Staten, de heer H.J. Waterborg.

* De door het CDA en de VVD ingediende motie over geluidsoverlast van de AWACS-vliegtuigen in een aantal gemeenten in Zuid-Limburg werd met algemene stemmen aanvaard. Provinciale Staten dragen het College van GS op om in overleg te treden met de verantwoordelijke minister om nader onderzoek te (laten) doen naar de exacte gezondheidsschade die burgers dreigen op te lopen en om duidelijkheid te verschaffen over de te ondernemen acties.
* Ook de motie van GroenLinks werd met algemene stemmen aanvaard. Hiermee spreekt Provinciale Staten van Limburg haar verontwaardiging uit in morele zin over de hoogte van de salarissen en de bonussen met betrekking tot de salariëring van de bestuurders van Essent.

* Met uitzondering van GroenLinks stemden alle fracties voor het voorstel van GS over de Herschikking beschikbare middelen Binnen- en Buitenring Parkstad.

* Met algemene stemmen werd het voorstel van GS over het Openbaar Vervoer in Limburg voor de eerste decennia van de 21ste eeuw aanvaard.

* Met uitzondering van SP stemden de fracties voor het voorstel van GS over de Kadernota nieuwe impulsen voor toerisme.

11-4-2005 10:47