Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
10 mei 2005 c027

Doorstart Antillianenaanpak in Nijmegen

Nijmegen investeert de komende jaren 1,8 miljoen euro om de achterstandspositie van Antillianen aan te pakken. Het gaat daarbij om het bestrijden van criminaliteit en werkeloosheid onder jongeren. Ook moet het aantal jongeren dat voortijdig van school gaat worden teruggedrongen.

Nijmegen heeft al enige ervaring met een specifieke aanpak van de hoge werkeloosheid en criminaliteit onder de Antilliaanse gemeenschap. Hiervoor is de afgelopen jaren samengewerkt tussen politie, welzijnsinstellingen en de gemeente in het project Trabou tin. Dankzij Trabou tin zijn de afgelopen jaren zo'n zeventig Antillianen vanuit een kansarme positie aan werk of scholing geholpen.

Door een betere onderlinge afstemming, gegevensuitwisseling en centrale regie verwacht de gemeente de komende jaren nog veel meer Antillianen aan werk of scholing te kunnen helpen, uit de criminaliteit te halen of daarvan weg te houden. Voor die gegevensuitwisseling heeft Nijmegen dit jaar al als eerste gemeente in Nederland toestemming gekregen. Het gaat daarbij om uitwisseling van gegevens door de gemeente, politie, het Openbaar Ministerie en de welzijnsorganisatie Tandem. Deze uitwisseling is ook goedgekeurd door het landelijke College Bescherming Persoonsgegevens.

De doorstart van de Antillianenaanpak wordt mogelijk door een bijdrage van 430.000 euro van het Rijk. Daarnaast wordt 410.000 euro uit de Rijksmiddelen voor het Grote Stedenbeleid hiervoor ingezet en 1 miljoen euro uit de reĂŻntegratiegelden uit het zogenoemde Werkdeel van de Wet Werk en Bijstand. Hiermee kunnen 162 Antillianen aan werk of scholing worden geholpen. Criminele Antillianen die uit het criminele circuit gehaald kunnen worden door werk of scholing wordt hiervoor een alternatief traject aangeboden. Dit is niet vrijblijvend. Ook worden deelnemers aan zo'n traject nauwlettend gevolgd. Wie uit het project stapt krijgt alsnog zijn straf opgelegd. Kansarme Antillianen worden rechtstreeks benaderd door een speciaal hiervoor aangenomen straathoekwerker. Om het aantal vroegtijdige schoolverlaters sterk terug te dringen wordt extra capaciteit ingezet bij de afdeling leerplichtzaken. De gemeente stelt tevens een projectleider aan die ervoor zorg draagt dat de onderlinge afstemming tussen de verschillende onderdelen van de Antillianenaanpak goed verloopt.

De nieuwe aanpak geldt voorlopig voor een periode van drie en een half jaar. Met het Rijk is afgesproken in die periode het aantal vroegtijdige schoolverlaters met de helft terug te dringen. Het aantal werkloze jonge Antillianen tot 25 jaar moet met dertig procent worden teruggedrongen en ook de criminaliteit onder jongeren tussen de 12 en 25 jaar moet volgens deze afspraken eveneens met dertig procent worden teruggedrongen.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil , doorkiesnummer
024-3292380