Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
10 mei 2005 c028

Nijmegen start met jongerenteam

Nijmegen start in augustus met een jongerenteam. Vijftien jongeren tussen de 16 en 20 jaar houden onder begeleiding een oogje in het zeil in winkelcentra, een aantal buslijnen en bij een aantal evenementen.

Het gaat om jongeren die zich in het verleden schuldig hebben gemaakt aan lichte vergrijpen. Zij zijn echter niet alleen bij de politie bekend, maar ook onder andere leeftijdgenoten die zich aangetrokken voelen tot het criminele circuit. De leden van het nieuwe jongerenteam zijn als zodanig herkenbaar door speciale 'teamkleding'.

De gemeente verwacht op deze manier de overlast in deze winkelcentra en op deze buslijnen terug te dringen en ook deze jongeren op het rechte pad te krijgen en te houden. Hun nieuwe positie stimuleert hen zich correct te gedragen en anderen zo nodig op hun gedrag aan te spreken. De voorbeeldwerking en corrigerende houding van deze jongeren die in het verleden zelf ook wel eens 'in de fout' zijn gegaan blijkt in vergelijkbare projecten goed te werken.

De jongeren houden één jaar 12 tot 14 uur per week toezicht op plekken waar hun leeftijdgenoten regelmatig voor overlast zorgen. Het gaat daarbij om:
* winkelcentrum Notenhout en omgeving in Neerbosch-Oost
* winkelcentrum Hatert en omgeving

* winkelcentrum Dukenburg en omgeving
* lijndiensten van Novio naar Neerbosch-Oost, Hatert en Dukenburg
* evenementen

In een later stadium worden de jongeren tevens ingezet als vrijwilliger in buurthuizen en geven ze voorlichting op verschillende basisscholen.

De jongeren in het jongerenteam worden afhankelijk van hun taken begeleid door politie, toezichthouders van de gemeente en begeleiders van Novio. Het team wordt geleid door iemand van de politie en een hulpverlener. De jongeren gaan bovendien drie dagen per week naar school. Door het Regionaal Opleidingscentrum (ROC) worden ze geschoold als toezichthouder.

Elke jongere tekent hiervoor een persoonlijk contract. Voor hun inzet ontvangen ze een kleine onkostenvergoeding.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380