Provincie Noord-Brabant




Provincie krijgt één loket voor subsidies

De provincie Noord-Brabant werkt aan de invoering van een provinciaal subsidieloket. Deze zomer wordt begonnen met een overzichtelijke en toegankelijke informatiebank op internet, waarin alle informatie over subsidies is in te zien. Daarnaast wordt toegewerkt naar het digitaal kunnen aanvragen van subsidies. Per januari 2006 wordt het al mogelijk voor één specifieke subsidieregeling, het CombiFonds, subsidie digitaal aan te vragen. Verder wordt het op termijn mogelijk dat een aanvrager de stand van zaken van zijn of haar subsidieaanvraag continue op internet kan volgen.

De invoering van een subsidieloket en -volgsysteem past in het streven van de provincie haar product- en dienstverlening zoveel mogelijk via internet te laten verlopen. Met het loket krijgt men op internet één overzichtelijke ingang voor subsidies, hetgeen bijdraagt aan de ontbureaucratisering van de provincie. Verantwoordelijk gedeputeerde voor deregulering, Peter van Vugt: "We willen naar een subsidieverlening die praktisch hanteerbaar is voor burgers, instellingen en onszelf. Het systeem moet niet tijdrovender zijn dan strikt noodzakelijk en het aantal administratieve handelingen tot een minimum beperken. We zetten zo ook een verdere stap richting de 'Andere overheid', waarbij we toewerken naar het elektronisch ter beschikking stellen van zestig procent van onze dienstverlening in 2007".

De provincie streeft naar minder regels, kortere en snellere procedures en efficiënt en effectief werken. Hierin past ook het voornemen van Gedeputeerde Staten om medio 2005 één algemene provinciale subsidieverordening in te voeren. Deze subsidieverordening komt dan in de plaats van de 21 subsidieverordeningen die nu geldend zijn. Daarnaast willen zij het aantal beleidsregels voor subsidies met ongeveer de helft verminderen. Het huidige aantal bedraagt nu 56.