Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 142 MJS
Datum: 10 mei 2005

Architect Soeters adviseert nieuwbouw Provinsjehûs

Het Provinsjehûs aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden moet, met uitzondering van de monumentale gedeelten, geheel vernieuwd worden. Dat is de uitkomst van de variantenanalyse van architect Sjoerd Soeters en staat in het voorstel van het college van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten.

Soeters heeft in opdracht van de provincie een massastudie gedaan waarbij de omvang van de benodigde huisvestingsonderdelen op hoofdlijnen worden geïnventariseerd en gezocht wordt naar de meest optimale samenvoeging van deze onderdelen. Dit wordt een variantenanalyse genoemd. In tegenstelling tot wat Soeters eerder voorstelde, hergebruik van een deel van het Provinsjehûs, komt uit de variantenanalyse naar voren dat nieuwbouw het meest functioneel en financieel aantrekkelijk is. Bovendien komt dit het aanzien van de stad ten goede. Gedeputeerde Ton Baas: "Als de Staten tot deze nieuwbouw besluiten, kan ik me niet anders voorstellen dan dat het nieuwe Provinsjehûs voor de gemeente aanleiding is nu met plannen te komen om ook de directe omgeving nieuwe allure te geven."

In totaal zal de hele nieuwbouw E52,3 miljoen kosten, inclusief renovatie van de monumentale gedeelten en exclusief parkeergarage. Dit bedrag komt overeen met het geïndexeerde taakstellende budget, zoals in 2003 vastgesteld door de Staten. De parkeervoorziening kan wel binnen de voor nieuwbouw geraamde ruimte in de begroting (Kadernota) worden gerealiseerd. Ten opzichte van de huidige situatie zal de nieuwbouw van het Provinsjehûs leiden tot een verlaging van de jaarlijkse exploitatielasten met bijna 30%.

Aan de Staten wordt ook voorgesteld akkoord te gaan met het oude EKP-gebouw als tijdelijke huisvesting. Alle provincieambtenaren en de provinciale bestuurders zullen hier tijdens het bouwproject een werkplek krijgen. Als gevolg hiervan komen het Hege Hûs en het Wite Hûs vrij, zodat herontwikkeling van deze locaties tegelijkertijd met de nieuwbouw kan plaatsvinden. De kosten van de tijdelijke huisvesting bedragen E13 miljoen inclusief semi-permanente aanbouw, benodigde aanpassingen, afwerking, klimaatbeheersing en inrichtingsvoorzieningen.

De Staten zullen zich eind juni uitspreken over het voorstel. De verwachting is dat eind 2006 alle ambtenaren naar de tijdelijke huisvesting zullen verhuizen, waarna de sloop- en bouwwerkzaamheden in 2007 van start gaan. In 2010 is het gebouw naar verwachting gebruiksklaar.

---- --