Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

10-5-2005

Uit onderzoek van de VROM-Inspectie blijkt dat de gemeente Leeuwarden haar VROM-taken in vergelijking met een eerder onderzoek aanmerkelijk heeft verbeterd. Zo is fors gewerkt aan het gemeentelijk beleid op het onderdeel bouwen en wonen en is veel aandacht besteed aan verschillende milieuthema's. Daarmee is de bestuurlijke sturing op de uitvoeringspraktijk in positieve zin beïnvloed.

Wel constateert de Inspectie dat op onderdelen nog verbeteringen mogelijk zijn. Inmiddels heeft het gemeentebestuur maatregelen aangekondigd om deze verbeteringen door te voeren. De VROM-Inspectie doet jaarlijks bij een kwart van de gemeenten in Nederland onderzoek naar de uitvoering en handhaving van de VROM-regels. Leeuwarden was in de zomer van 2004 aan de beurt. Uit dit onderzoek blijkt onder meer dat de Inspectie tevreden is over de bouwprocedures, de planologische toetsing met eventuele bijbehorende vrijstellingsprocedures en de verlening van de milieuvergunningen. Ook de handhaving krijgt voldoende aandacht, maar de integraliteit van de handhaving zou nog beter kunnen.

Verbeterpunten
De VROM-Inspectie constateert dat de bestemmingsplannen sterk zijn verouderd. Het actualiseren van deze plannen dient hoge prioriteit te krijgen. Een dynamisch systeem is nodig om te voorkomen dat actuele bestemmingsplannen weer snel verouderen. Hiervoor heeft de gemeente inmiddels een plan van aanpak opgesteld. Ook het wegwerken van de achterstanden op het gebied van gebruiksvergunningen (bevorderen van de brandveiligheid) moet met voorrang aangepakt worden. Ook op milieuterrein zijn verbeteringen mogelijk. Het milieubeleid is nu versnipperd; een milieubeleidsplan zorgt voor een samenhangend en transparant milieubeleid. Qua handhaving blijft het toezicht op het terrein van de ruimtelijke ordening achter bij de onderdelen bouwen en milieu. Op dat terrein mag een actievere houding van de gemeente worden verwacht.
De VROM-Inspectie zal eind 2005 nagaan of de verbeteringen die de gemeente heeft aangekondigd, ook zijn doorgevoerd en resulaten hebben opgeleverd.

Meer informatie

* Download het rapport van de VROM-Inspectie: http://www.vrom.nl/docs/VI_Leeuwarden_2004.pdf (pdf, 220 KB)