Provincie Limburg

GS stellen Provinciale Woonvisie Limburg vast Kwaliteit en variatie in de woningbouw, uitvoering op basis van

partnership en commitment

De remedie voor een goed functionerende woningmarkt in Limburg ligt niet alleen in de aantallen maar zeker ook in de kwaliteit van de woningen. Een goede match van vraag en aanbod op de Limburgse woningmarkt door een kwalitatief gedifferentieerde woningvoorraad die aansluit op de wensen van de burger nu en in de toekomst. Een kwaliteitsslag die voor een belangrijk deel geleverd zal moeten worden binnen de bestaande woningvoorraad. Daarbij horen duidelijke afspraken, tussen de verantwoordelijke partijen binnen de regios en tussen de regios en provincie. Dit zijn een aantal conclusies uit de Provinciale Woonvisie Limburg, het geactualiseerde woonbeleid van de provincie voor de komende jaren.

Eind december 2004 heeft de Provincie de ontwerp-woonvisie gepubliceerd en daarmee het startschot gegeven voor de dialoog met de regios, gemeenten, corporaties, bouwers en burgers over het toekomstig woonbeleid binnen de provincie. Het resultaat is dat de woonvisie verrijkt, verdiept en waar nodig verder aangescherpt is. Parallel hieraan hebben de regios op basis van de woonvisie een regionale agenda opgesteld, waarin de voor de regio belangrijkste onderwerpen op woongebied zijn verwoord die de komende jaren vragen om een concrete invulling en uitvoering.

Sturen op afstand, selectief en uitvoeringsgericht De Provincie wil met de inrichting van het beleidsveld wonen aanhaken op de gekozen beleidsstijl in het coalitieakkoord van 2003. De eigen kracht en potentie van burgers, instellingen en bedrijven staan centraal. De Provincie wil dat woonbeleid tot stand komt via gedeelde inzichten en op basis van een gemeenschappelijke agenda. Samenwerking moet gericht zijn op grenzen verleggen, vernieuwend denken en vooral ook doen. De inbreng en bijdrage van de Provincie zal altijd gebaseerd zijn op selectie en uitvoeringsgerichtheid, en of een toegevoegde waarde geleverd kan worden. De eerste resultaten zijn reeds geboekt, de opgestelde regionale agendas vormen de grondslag voor een gedeeld inzicht en gemeenschappelijke agenda tussen partijen binnen de regios.

Van visie naar uitvoering en afspraken
Van gedeeld inzicht zal verder werk moeten worden gemaakt bij het opstellen van de regionale woonvisies als opmaat voor tweezijdige afspraken tussen regios en Provincie over de hoofdlijnen. De Provincie wil werken op basis van een afspraak met elke regio. In die afspraak moet duidelijk zijn waartoe de regio zich inspant, maar ook waartoe de Provincie zich inspant en welke ondersteunende instrumenten de Provincie zal inzetten. Geen afspraak die blijft hangen in mooie woorden en formuleringen, maar een afspraak die wordt gemaakt omdat men uit is op uitvoering. Voor het einde van 2005 zullen deze afspraken bij gemeenten en marktpartijen en bij de Provincie bestuurlijk worden bekrachtigd. Op tijd om per 1 januari 2006 een nieuwe periode in het woonbeleid te laten beginnen.

10-5-2005 15:30