Provincie Limburg

PS Persbericht 002-05: Functieprofiel nieuwe Gouverneur Limburg vastgesteld

Tijdens de extra vergadering van Provinciale Staten van donderdag 20 januari is het profiel voor de nieuwe Gouverneur voor Limburg vastgesteld en overgedragen aan Minister J. Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Het profiel werd bijna unaniem aanvaard. Statenlid P. Seeverens (Limburgs Belang) miste in het profiel een duidelijk accent voor het aspect oudereneconomie en stemde tegen.

Visie Gedeputeerde Staten
Namens GS noemde de heer M. Eurlings een aantal aandachtspunten met het verzoek aan de vertrouwenscommissie om deze punten mee te laten wegen in de verdere selectieprocedure.

Debat Provinciale Staten
De verschillende fracties gaven in het debat hun mening op het gewenste profiel van de toekomstige Limburgse Gouverneur. Met uitzondering van statenlid P. Seeverens (Limburgs Belang) spraken de fracties zich uit voor het voorliggende ontwerp waarna dit ongewijzigd door PS werd vastgesteld.

Minister Remkes
In aanwezigheid van Minister Remkes gingen de fractievoorzitters nogmaals in op de gewenste kwaliteiten van de kandidaat. De minister liet zich verder informeren door het stellen van vragen. Uit vragen uit de staten sprak de minister zich uit tegen een gekozen Gouverneur. Niet alleen omdat de functie niet te vergelijken is met die van burgemeester maar vooral omdat de gouverneur óók als rijksorgaan opereert.
Minister Remkes sloot af met een korte toelichting op de verdere procedure waarna door voorzitter H. Waterborg de profielschets werd overhandigd aan de minister.

Vertrouwelijkheid
Minister Remkes benadrukte in het bijzonder het belang van de te betrachten vertrouwelijkheid. Wordt de vertrouwelijkheid niet in acht genomen en lekt er informatie dan zal dit, aldus de minister, consequenties hebben. Hij zal dan verder geen rekening meer houden met de aanbevelingen van PS.

Verdere procedure
Werving en voorselectie zijn taken voor het ministerie. Zo zal het ministerie onder meer justitiële inlichtingen opvragen van kandidaten. De vertrouwenscommissie voert selectiegesprekken met de geschikte kandidaten. Uiteindelijk leiden deze gesprekken tot een niet-openbare, dus vertrouwelijke, voordracht van 2 kandidaten aan Provinciale Staten. Alleen de naam van de uiteindelijke kandidaat wordt publiekelijk bekend gemaakt. Het streven is er op gericht om vóór 1 juli 2005 het koninklijk besluit te hebben met de naam van de opvolger van Van Voorst tot Voorst. De benoeming voor de nieuwe Limburgse Gouverneur geldt voor 6 jaar.

21-1-2005 09:06