Provincie Limburg

PS Persbericht 003-05: CvO rapporteert over Limburgs Bureau voor Toerisme

Tijdens de vandaag gehouden bijeenkomst van de Commissie voor Onderzoek (CvO) is het onderzoeksrapport gepubliceerd van de CvO over de opheffing van het Limburgs Bureau voor Toerisme.

Limburgs Bureau voor Toerisme (LBT)
Op 12 december 2003 is door Provinciale Staten een motie aangenomen waarin aan de Commissie voor Onderzoek (CvO) de opdracht is gegeven om aan Provinciale Staten rapport uit te brengen over de wijze waarop actoren vanaf 17-03-2000 invulling is gegeven aan het realiseren van provinciale doelstellingen rond het LBT.
Het LBT werd opgericht nadat op 17-03-2000 in Provinciale Staten werd ingestemd met een nieuwe structuur voor de toeristische structuur in Limburg. Deze structuur moest binnen korte tijd al worden aangepast en op 12 december 2003 stemde Provinciale Staten in met de uiteindelijke opheffing van het LBT.
Deze gang van zaken heeft grote impact gehad op het Limburgs toeristisch beleid.

Het onderzoek
Het onderzoek bestond uit 2 onderdelen: een documentstudie en een interviewronde. Door het bestuur van het LBT zijn niet alle opgevraagde documenten ter beschikking gesteld. De commissie betreurt dit omdat daardoor het beeld van de ontwikkeling van het LBT niet in alle details compleet is.
Naar aanleiding van de voortijdige publicaties die over dit onderzoek in de media zijn verschenen is de commissie van mening dat deze weliswaar de gedachtewisseling binnen de commissie heeft beïnvloed, maar niet de uiteindelijke kwaliteit van het onderzoeksrapport.

Belangrijkste conclusies

* bij de LBT-constructie is onvoldoende aandacht besteed aan taak- en bevoegdheidsverdeling;

* van de zijde van de provincie is de complexiteit van fusieprocessen onderschat;

* de provincie overschatte de eigen stuurmogelijkheden op de ontwikkelingen bij het LBT;

* er was geen overeenstemming over de
taak/verantwoordelijkheidsverdeling en de administraties van de verschillende entiteiten waren niet goed gescheiden;
* de voorstellen aan GS/PS waren niet eenduidig, verwarrend, slordig en vaak onduidelijk financieel onderbouwd waardoor heldere en kritische beoordeling werd bemoeilijkt;

* de dubbelrol van voorzitter LBT gedeputeerde GS heeft de doorzichtigheid van de besluitvorming bemoeilijkt.

Belangrijkste aanbevelingen

* aan PS: om daadwerkelijk inhoud te geven aan de kaderstellende en controlerende rol moeten Provinciale Staten de kwaliteit van voorstellen kritischer toetsen en de uitvoering volgen;
* aan GS en de organisatie wordt aanbevolen om bij voorstellen van ambitieuze projecten aandacht te hebben voor complexiteit van fusietrajecten, de mogelijkheden en beperkingen van de rol van de overheid en een mogelijke belangenverstrengeling van leden van GS.

Samenstelling van de Commissie voor Onderzoek
De Commissie voor Onderzoek bestaat uit de volgende leden: de heer drs. V.G.J. Zwijnenberg, voorzitter (VVD), de heer drs. B.J.M. Bettinger, vice-voorzitter (GroenLinks) de heer drs. R. Janssen (SP)
de heer ir. H.J.G. Schroeder (CDA)
de heer P.J.A.M. Seeverens (Limburgs Belang)
de heer H.A.F.J. Tilborghs (PvdA)
de heer G.P. Timmermans (PNL)
de heer P.H.B. Wessels (D66)

10-5-2005 15:24