Voedsel en Waren Autoriteit

VWA onderzoekt incident Toverland

May 10 2005

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft een onderzoek ingesteld naar het ongeluk in de waterbaan in Toverland in Sevenum. Afgelopen zondag 8 mei zijn vier mensen gewond geraakt. De VWA heeft de waterbaan voor onbepaalde tijd gesloten. Zodra meer gegevens bekend zijn over de oorzaak van dit incident, volgt nadere berichtgeving.

Wat doet de VWA?
Attractietoestellen vallen onder het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen. De VWA houdt toezicht op naleving van deze wetgeving. De attracties dienen te voldoen aan wettelijke eisen met betrekking tot onder andere de keuring voor de ingebruikname, het bijhouden van een logboek en de periodieke keuring in de gebruiksfase. Attractietoestellen moeten periodiek gekeurd worden door een aangewezen instelling. Voor attracties als de waterbaan in Toverland geldt een jaarlijkse keuringsplicht. De VWA inspecteert zelf ook de attracties op kermissen en pretparken: steekproefsgewijs en onaangekondigd. Ook naar aanleiding van klachten wordt gecontroleerd. Alle pretparken worden minimaal een keer per jaar door de VWA geïnspecteerd.

Heeft u vragen, klachten of twijfels over de veiligheid van attracties? Dan kunt u 7 dagen per week en 24 uur per dag de Warenklachtenlijn van de VWA bereiken op het gratis telefoonnummer 0800 0488.

Zie ook het webdossier Veilig Spelen