GroenLinks

GroenLinks hevig geschrokken over bedreiging Farah Karimi in Iran

10 mei 2005

De Tweede-Kamerfractie van GroenLinks is hevig geschrokken van de bedreiging en intimidatie van kamerlid Farah Karimi door de Iraanse militaire autoriteiten. In de nacht van maandag 9 op dinsdag 10 mei is Karimi op het vliegveld van Teheran op weg naar Nederland staande gehouden door Iraanse militairen. Zij hebben haar aantekeningen en adresgegevens in beslag genomen om deze te kunnen inzien. Karimi heeft in Iran met tegenstanders van het regime gesproken.

Bij monde van fractievoorzitter Femke Halsema: `Wij zijn allereerst heel erg opgelucht dat Farah weer veilig thuis is. Maar dat neemt niet weg dat bedreiging en intimidatie van een Nederlands staatsburger door buitenlandse autoriteiten niet te accepteren is. De Nederlandse regering dient de Iraanse ambassadeur ter verantwoording te roepen en de Iraanse regering te laten weten dat zij militaire intimidatie van Nederlandse staatsburgers onder geen enkele omstandigheid accepteert'.

Daarbij verlangt de Tweede Kamerfractie dat de Nederlandse regering zich hard maakt voor bescherming van Iraanse burgers die in de privé-notities en -adressen van Farah voorkomen. Halsema heeft inmiddels zelf contact gezocht met minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot.

Waar de parlementaire activiteiten van Farah Karimi aanleiding zijn geweest voor militaire intimidatie, wijst de GroenLinksfractie er bovendien op dat hiermee de Tweede Kamer in zijn geheel is geschoffeerd. Halsema: `Het initiatief om een satellietzender op Iran te richten is door de Tweede Kamer unaniem omarmd. Door de initiatiefnemer te intimideren, tracht men druk uit te oefenen op de vrije parlementaire besluitvorming in Nederland en dat kan het parlement niet accepteren'.

Femke Halsema

«