Provincie Zeeland


Minder overtredingen milieuwetgeving
door bedrijven in 2004

Gedeputeerde Staten heeft in haar vergadering van 10 mei 2005 de Handhavingsrapportage 2004 vastgesteld.
De provincie is verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van ongeveer 70 chemische en industriële bedrijven, 140 afvalverwerkende bedrijven en 120 zwembaden.
De rapportage geeft kwantitatief inzicht in de inzet en resultaten van de handhavingsinstrumenten milieuwetgeving. Zowel de preventieve als de repressieve kant van de handhaving krijgen hierbij aandacht. Milieuklachten en meldingen staan ook in de rapportage. De rapportage is mede ontstaan vanuit de doelstelling van het collegeprogramma van Gedeputeerde Staten om de handhaving van regelgeving op het gebied van milieu nog efficiënter en doorzichtiger te maken.

Op hoofdlijnen zijn de conclusies in het rapport positief. Het aantal uitgevoerde inspecties is in 2004 ongeveer gelijk gebleven aan het hoge niveau van het voorgaande jaar en het aantal uitgevoerde metingen aan lucht-emissies en geluid is belangrijk toegenomen. Het aantal geconstateerde overtredingen is afgenomen, zowel in absolute zin als in verhouding tot het aantal inspecties. Ook het aantal bedrijven dat de wetgeving slecht naleeft is duidelijk afgenomen: van 28 naar 17.
Bij 35% van de bedrijven zijn één of meer overtredingen geconstateerd. Een zeer klein aantal bedrijven is verantwoordelijk voor ruim 60% van alle overtredingen.
Bij de zwembaden wordt nu goed ingespeeld op de nieuwe regelgeving met betrekking tot legionella. Het aantal overtredingen is in deze categorie drastisch afgenomen.
Het aantal afgegeven formele waarschuwingen, dwangsommen en gedoogbeschikkingen ligt op hetzelfde niveau als in 2003. Het aantal klachten is wat gedaald maar is nog steeds relatief hoog. Positief is de afname van het aantal meldingen over incidenten en calamiteiten bij bedrijven. Hiermee is de stijgende trend van de afgelopen jaren doorbroken.

De Handhavingsrapportage 2004 is te verkrijgen in het informatiecentrum van de provincie Zeeland: tel. (0118) 63 1400 of infocentrum@zeeland.nl

10 mei 2005, Brigitte van Klinken, (0118) 63 13 51, nr. 56/05