Gemeente Barneveld


Knelpunten omleiding Harselaar aangepakt

Sinds 3 mei zijn wegomleidingen van kracht in verband met de werkzaamheden aan de Baron van Nagellstraat. De omleidingen duren tot het einde van het jaar. Na de drukte op de eerste dag lijkt de drukte op de omleidingsroutes te verminderen waardoor het verkeer minder oponthoud heeft. Wel zijn een aantal knelpunten gesignaleerd waar nu een oplossing voor wordt gezocht.

Sluipverkeer Op de Oude Zeumerseweg en de Bijschoterweg is sprake van een sterke toename van het verkeer. Hierop zijn deze wegen niet berekend en zij behoren dan ook niet tot de omleidingsroutes. In overleg met Plaatselijk Belang Voorthuizen en met de uitvoerder BAM Wegen, wordt nu door de gemeente nagegaan welke maatregelen kunnen worden genomen om het sluipverkeer tegen te gaan. Naast het verbeteren van de bebording, wordt gedacht aan de mogelijkheid om de wegen alleen open te stellen voor aanwonenden of er éénrichtingsverkeer van te maken.

Kruising Harselaarseweg/Nijkerkerweg Op deze kruising zijn tijdelijke verkeerslichten geplaatst maar de toestroom vanuit de richting Barneveld is zo groot dat nadere maatregelen worden overwogen.

Politiecontrole Bij de gemeente komen ook diverse meldingen binnen van verkeersovertredingen zoals het inrijden van éénrichtingswegen. De gemeente heeft de politie verzocht om de komende tijd op diverse plekken te controleren om gevaarlijke verkeerssituaties te voorkomen.

Noodzaak wegwerkzaamheden De Baron van Nagellstraat is de hoofdontsluitingsroute van bedrijventerrein Harselaar en de belangrijkste doorgaande route tussen Barneveld en Voorthuizen. De weg heeft groot onderhoud nodig en moet verbeterd worden als toegang voor het nieuwe transferium. Daarnaast worden de verkeersdoorstroming en de verkeersveiligheid verbeterd. Zo komt er een kruising ter hoogte van de noordelijke afrit van de A1 met een verkeerslichtinstallatie en extra opstelstroken en een directe toegang tot Harselaar Oost. Ook de andere kruispunten tussen het station Barneveld Noord en de A1 worden aangepast en verbeterd.

Transferium De werken aan de Baron van Nagellstraat houden verband met het transferium dat bij het station Barneveld Noord wordt gebouwd. Dit is een parkeergarage die ruimte biedt aan 250 auto's en van waaruit men kan overstappen op de trein of de bus. De provincie Gelderland is momenteel bezig met de aanbesteding van de Valleilijn, een verbeterde, frequente trein/busverbinding tussen Amersfoort en Wageningen die stopt bij Barneveld Noord. Op termijn willen de provincie en de gemeente Barneveld ook graag dat er in Barneveld Noord een stop komt op de lijn Amersfoort-Apeldoorn.

Voor het vernieuwde station Barneveld Noord komt een plein met een kiss & ride en een overdekte voetgangersbrug die toegang biedt tot het transferium. Gekoppeld bericht Verkeersomleidingen Baron van Nagellstraat Project Transferpunt Barneveld Noord Mutatiedatum 10/05/2005 Meer lezen Verkeersomleidingen door wegwerkzaamheden