Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 145

datum: 10 mei 2005

College regelt grond onder de wielen van motorsporters op de Leusderheide

Voorbereidingen verplaatsing motorsportvereniging SALZ bijna afgerond

De verhuizing van motorsportvereniging SALZ komt in zicht. Deze vereniging maakt al 20 jaar gebruik van een stuk grond op de Leusderheide, maar SALZ moet dit terrein om veiligheidsredenen verlaten. De gemeente vindt het belangrijk dat SALZ een nieuw onderkomen krijgt, om hiermee wildcrossen en geluidsoverlast te voorkomen. Daarom heeft de gemeente meegewerkt aan het onderzoek naar een nieuwe locatie. Verplaatsing van het terrein op de Leusderheide zelf blijkt de beste oplossing. Nu ook de grond beschikbaar is, kan naar verwachting volgend voorjaar de nieuwe locatie in gebruik worden genomen.

Het beoogde nieuwe terrein voor motorsportvereniging Soest Amersfoort Leusden Zeist (SALZ) aan de Kolonel van Rooyenweg op de Leusderheide is in bezit van twee eigenaren: de gemeente Amersfoort en de Staat der Nederlanden (Defensie en Verkeer en Waterstaat). Bovendien huurt de Staat het gemeentelijk deel. Na overleg tussen betrokken partijen is besloten de benodigde grond ter beschikking te stellen aan SALZ voor een nieuw onderkomen.

Verhuizing voorjaar 2006
Door de betrokken gemeentes en provincie zijn subsidies toegekend voor het opbouwen van het nieuwe terrein met verenigingsaccommodatie. De benodigde procedures voor aanvragen van vergunningen bevinden zich in de eindfase en met de beschikbaarstelling van de grond komt de daadwerkelijke verhuizing van SALZ in zicht. Als de voorbereidingen verder voorspoedig verlopen, kan de motorsportvereniging volgend voorjaar haar nieuwe onderkomen in gebruik nemen.

Noodgedwongen verhuizing

De vereniging SALZ huurde al 20 jaar een terrein van het Ministerie van Defensie op de Leusderheide. In 2002 bleek dat SALZ door de nabijheid van een munitiedepot niet langer op deze plek kon blijven. Een alternatief was niet zo snel gevonden. Het doek leek te vallen voor de motorsportvereniging. Gelukkig werd regiobreed het belang ingezien van een motorcrossterrein voor de vier gemeentes. Daarom werd een ambtelijke werkgroep opgericht met vertegenwoordigers van de Provincie, de gemeentes Soest, Amersfoort, Zeist en Leusden, als ook de ministeries van Defensie en VROM en uiteraard SALZ zelf. Die onderzocht de haalbaarheid van in totaal 14 mogelijke locaties. De gezamenlijke inspanningen leidden uiteindelijk tot de nieuwe locatie aan de Kolonel van Rooyenweg op de Leusderheide.

Informatie: Bianca de Graaf, communicatiemedewerker van de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs, telefoon 033 469 42 82, e-mail: b.degraaf-dewitte@amersfoort.nl.

---- --