Provincie Zuid-Holland

Tien prioriteiten op de provinciale wateragenda

Beleidsnota Water aangepast met inbreng waterpartners en vastgesteld door GSDe ontwerp Beleidsnota Water, die in februari is vastgesteld door Gedeputeerde Staten, is ter reactie voorgelegd aan de waterpartners. Er zijn veel reacties binnengekomen. "Uit de reacties van de waterschappen blijkt dat zij het in grote lijnen eens zijn met de rol en taakverdeling zoals beschreven in deze beleidsnota. Samen moeten we de wateronderwerpen aanpakken. Het is dus belangrijk dat we in de nu vastgestelde nota alle kennis en inbreng op dit gebied hebben kunnen meenemen", aldus gedeputeerde mevrouw H.M.C. (Lenie) Dwarshuis - van de Beek. De Beleidsnota Water is daarmee nu vastgesteld door GS.

WijzigingenDe Beleidsnota Water gaat over de taakverdeling tussen provincie, rijk, waterschappen en gemeenten in het waterveld. Een belangrijke wijziging is dat de rol van Rijkswaterstaat als waterbeheerder is opgenomen in de nota. Een andere wijziging is dat er meer nadruk op de lagenbenadering is gelegd. Dat betekent dat bij het maken van ruimtelijke plannen in Zuid-Holland al in het beginstadium expliciet aandacht is voor water, het gaat om ontwikkelings-gebieden zoals de Oude Rijnzone, Zuidplaspolder en de As Leiden-KatwijkUitwerken Kaderrichtlijn Water De provincie, waterschappen en Rijkswaterstaat communiceren over nut, noodzaak en consequenties van de Europese Kaderrichtlijn Water met gemeenten, drinkwaterbedrijven, belangenorganisaties en burgers in Zuid-Holland. De provincie neemt het voortouw bij het organiseren van een maatschappelijk debat over waterkwaliteit. Dit gebeurt als de globale verkenningen van de waterschappen naar mogelijke doelen en de quick scan van bestaande plannen door de provincies gereed zijn. Specifiek voor zwemwater zet de provincie in op een verbetering van de zwemwaterkwaliteit in combinatie met het behoud van zoveel mogelijk zwemwaterlocaties.

Stimuleren van integraal stedelijk waterbeheerDe provincie wil een brede opvatting van stedelijk waterbeheer met onderwerpen als waterkwaliteit, riolering, waterberging, veiligheid en grondwateroverlast. De provincie zal bevorderen dat gemeenten en waterschappen afspraken maken over de integrale aanpak van grondwateroverlast, riolering en ongezuiverde lozingen. Bij voorkeur in de vorm van een stedelijk waterplan in aanvulling op of geïntegreerd met het gemeentelijk rioleringsplan.

Water op de kaart zetten in ruimtelijke ontwikkelingsgebiedenDe provincie hanteert in ontwikkelingsgebieden zoals de Oude Rijnzone, Zuidplaspolder en de As Leiden-Katwijk de zogenoemde lagenbenadering. De te maken ruimtelijke visies en plannen bevatten conform deze benadering de mogelijkheden, kansen en opgaven van water. Ook heeft de provincie aandacht voor de bijdrage van water aan de ruimtelijke kwaliteit van deze gebieden, bijvoorbeeld door inspirerende beelden van water uit te (laten) werken. De beleidsnota is ter besluitvorming aan Provinciale Staten gezonden.

In deze nota heeft het college de tien prioriteiten op het gebied van Water verwoord:

1. Afspraken maken over kaderstelling met de Zuid-Hollandse waterschappen.2. Uitwerken Kaderrichtlijn Water als maatschappelijke opgave 3. Verder in praktijk brengen van afspraken Nationaal Bestuursakkoord Water4. Waarborgen van Waterveiligheid5. Stimuleren van integraal stedelijk waterbeheer6. Inzetten op waterneutraal bouwen in 'diepe polders'7. Bewust omgaan met water en bodem in veenweidegebieden8. Water door laten klinken in de Zuidplaspolder9. Water op de kaart zetten in de Oude Rijnzone en As Leiden-Katwijk10. Verkennen blauwe ontwikkeling Westland/Midden-Delfland

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22