Partij van de Arbeid


Den Haag, 10 mei 2005


Vragen van het lid Klaas de Vries (PvdA) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Binnenlandse Zaken over de verificatie van buitenlandse documenten


* Kent u de uitzending van Nova van 9 mei jl waarin werd aangegeven dat gemeenten en het ministerie van Buitenlandse Zaken al maanden ruziën over de vraag wie de kosten moet betalen voor de controles van buitenlandse documenten, waardoor de documenten nauwelijks worden gecontroleerd en als gevolg daarvan in sommige gemeenten geen inschrijvingen plaatsvinden in het bevolkingsregister?


* Kunt u aangeven wanneer documenten door de gemeenten ter controle worden aangeboden aan het ministerie van Buitenlandse Zaken? Gebeurt dit standaard ten aanzien van de zogenoemde probleemlanden (Nigeria, Ghana, De Dominicaanse Republiek, India en Pakistan)? Wordt er een specifiek beleid gevoerd ten aanzien van ook andere landen?


* Hebt u naar aanleiding van de brief van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die meldt dat Het beleid zou verder moeten gaan dan de 7500 documenten die jaarlijks worden aangeboden (&) Het zou zich moeten uitstrekken tot alle 100.000 documenten waarvan zeker tweederde afkomstig kan zijn uit twijfelachtige bronlanden geen specifieke maatregelen getroffen om meerdere documenten te controleren? Zo neen, waarom niet?


* Deelt u de mening van het Openbaar Ministerie dat door de inschrijving van valse identiteiten in de bevolkingsregisters, eventuele strafvervolging in de landen van herkomst kan worden ontlopen? Zo neen, waarom niet?


* Bent u bereid een einde te maken aan de stopzetting van de inschrijvingen in de bevolkingsregisters als gevolg van het meningsverschil tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en gemeenten over de kosten? Bent u het eens met het standpunt dat de kosten die gemoeid zijn met het verifiëren van buitenlandse documenten, welke tot de taken behoort van het ministerie van Buitenlandse Zaken, voor rekening van het ministerie behoren te komen? Zo neen, waarom niet?


* Welke maatregelen gaat u binnen afzienbare tijd treffen om de inschrijving van de vervalste documenten in de bevolkingsregisters tegen te gaan? Bent u bereid ook ten aanzien van documenten afkomstig uit andere twijfelachtige bronlanden, zoals genoemd in de brief van het ministerie van Buitenlandse Zake,n zoals Afghanistan, Irak en Iran, scherpe controles te laten plaatsvinden?