Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst 10 mei 2005

SO-8460 Verzoek van de Stadt Aachen om reactie op de voorgenomen start van een "Planfeststellungsverfahren für eine Bus-Trasse zur Erschliessung des Gewerbegebietes Avantis". In het kader van het overleg over verbetering van het grensoverschrijdend openbaar vervoer in het algemeen en van de bediening van Avantis in het bijzonder is geconstateerd dat met name aan Duitse zijde doorverbindingen zowel op het spoor als op de weg ontbreken. Aan Nederlandse zijde is ontsluiting over de weg nu al wel goed mogelijk. De stad Aken wil nu een spoor (light rail) tracé vaststellen, dat voorlopig ook als busroute benut zou kunnen worden. Het college heeft, zonder nadere voorwaarden, ingestemd met dit voornemen

SO-8471 Opdrachtverlening voor het maken van haalbaarheidsstudies en schetsontwerpen voor de haltes Heerlen-Kissel en Eygelshoven-Markt.

Inleiding/Aanleiding

Het college van B&W heeft ProRail opgedragen een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren voor het ontwerpen en aanleggen van de halteplaatsen Kissel en Eygelshoven van de lightrail. De kosten bedragen in totaal E 75.000,=. In het kader van de verbetering van de kwaliteit van het (grensoverschrijdend) openbaar vervoer besteden Heerlen en Parkstad Limburg nadrukkelijk aandacht aan de spoorverbinding met Aken. Gericht op versterking van de feederfunctie van de HST-halte Aachen Hbf is ruim E 3 miljoen Interreg III-B geld toegezegd. Dat geld is onder meer bedoeld om nieuwe haltes te bouwen (Kissel, Eygelshoven en Woonboulevard). De haltes Eygelshoven en Kissel kunnen bediend worden door de Euregiobahn. Bediening van een halte bij de woonboulevard is op dit moment (onder meer vanwege detectieproblemen) nog niet mogelijk.

SO-8241 Brief A2
Het college heeft er bij Rijkswaterstaat op aangedrongen in een reactie op de proef die Rijkswaterstaat houdt om de autosnelweg A79 vanuit Heerlen nabij Maastricht met 1 rijstrook te versmallen, deze situatie niet definitief te maken en de oude situatie te herstellen.

WWS-8802 Reactie initiatiefvoorstel Historische Musea In een interactief proces met het culturele veld heeft een aantal werkateliers plaatsgevonden voor de totstandkoming van de strategische beleidsvisie cultuur. Ook vanuit deze werkateliers met het culturele veld wordt de noodzaak gezien van investering in met name het Thermenmuseum en Kasteel Hoensbroek. Vanuit het culturele veld is echter aangedrongen op het voorkomen van ad hoc beleid en het zorgen voor een samenhangende beleidsvisie. Het college is daarom van mening dat het initiatiefvoorstel Historische Musea interessante aanknopingspunten bevat voor de bijdrage aan de strategische beleidsvisie cultuur. Het college stemt in beginsel in met de bij het voorstel gevoegde concept-reactie. Deze 1e reactie van het college zal, voorzien van het standpunt van de commissie RCB d.d. 18 mei 2005, tezamen met de input vanuit het culturele veld, betrokken worden bij het opstellen van de strategische beleidsvisie cultuur.

SO Evaluatie sectoraal geluidsbeleid voor evenementen in de open lucht Na het evenementenseizoen 2004 is het 'sectoraal geluidsbeleid' voor de eerste keer geëvalueerd met alle betrokkenen. Het geluidsbeleid probeert een evenwicht te vinden tussen het streven naar levendigheid in de stad en de beperking van overlast voor centrumbewoners. De reacties van alle betrokken partijen bij het geluidsbeleid rondom de evenementen zijn overwegend positief. De gekozen aanpak zal de komende jaren worden gecontinueerd. Wel wordt nog gekeken naar verbetermogelijkheden voor de overlast tijdens de soundcheck en het ontbreken van een klachtenlijn.

Om tijdens de grote evenementen, waarbij grote hoeveelheden mensen op de been zijn, de openbare orde te kunnen garanderen zal de gemeenteraad worden gevraagd in te stemmen met een verruiming van de eindtijden voor muziek met één uur (tot 01.00 uur). Dit zal dan gelden voor de A- en B-evenementen (zoals 'Profronde' en 'Booch?') voorzover er geen werkdag op volgt.

Toegevoegd agendapunt: Hoppenhof
Naar aanleiding van de brief van de secretaris van de commissie Ruimtelijke kwaliteit d.d. 04.05.2005 over de Hoppenhof besluit het college alsvolgt:
1. Zonder in het advies van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit te willen treden, concludeert het college dat opdrachtgever op een aantal punten gevolg heeft gegeven aan tussentijdse aanbevelingen van de commissie ruimtelijke kwaliteit en geeft opdrachtgever nadrukkelijk in overweging waar mogelijk met de thans voorliggende aanbevelingen rekening te houden, waarmee naar het kennelijk oordeel van de commissie het plan kwalitatief sterker kan worden.
2. Daarnaast acht het College het van groot economisch, maatschappelijk en financieel belang dat voortvarend de ontwikkeling van het stationsgebied, waarvan de Hoppenhof deel uitmaakt, ter hand wordt genomen.
3. Samenvattend is het College van mening dat thans voldoende basis aanwezig is om het bouwvergunningstraject ten aanzien van de renovatie van de Hoppenhof,dat in dit stadium als solitair plan dient te worden gezien, in gang te zetten.

HEERLEN, 10 mei 2005
Concernstaf Communicatie
Francine Pelzers
(045) 56 04 070
persvoorlichting@heerlen.nl


---- --