Gemeente Doesburg


week 19-2005

Rubriek Nieuws uit het stadhuis, plaatsing d.d. 11 mei 2005, week 19.

OPENBARE VERGADERINGEN
Raadsbesluiten
In zijn vergadering van 28 april 2005 heeft de gemeenteraad van Doesburg onderstaande besluiten genomen:

* ingestemd is met het voorstel van burgemeester en wethouders om de heren B.E. Wanders en S. Beertema her te benoemen tot lid van het bestuur van de Stichting verdekt Zwembad den Helder Doesburg;
* ingestemd is met het voorstel van burgemeester en wethouders om de verordening fractieassistentschap gemeente Doesburg 2005 vast te stellen;

* ingestemd is met het voorstel van burgemeester en wethouders om akkoord te gaan met de begroting 2005 en het herstelplan van Presikhaaf Bedrijven;

* met betrekking tot het dekkingsvoorstel boekwaarde stadsgrachten is besloten om de volledige restant boekwaarde van de stadsgrachten in één keer af te schrijven van het mobiele deel van de algemene reserve.

Voor nadere informatie omtrent bovenstaande kunt u zich wenden tot de heer W. Stoppels, raadsgriffier, tel. 481320, stadhuis.

BOUWEN EN WONEN
Vrijstellingsprocedure artikel 19 lid 3 Wet op de Ruimtelijke Ordening Burgemeester en wethouders van Doesburg zijn voornemens om met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van de voorschriften van het bestemmingsplan Beinum algemeen plan. De vrijstelling wordt aangevraagd om het geheel oprichten van een atelier met opslagruimten mogelijk te maken op het perceel Angerloseweg 3 te Doesburg, kadastraal bekend gemeente Doesburg, sectie E nummer 1246. Het bouwplan ligt met ingang van donderdag 12 mei 2005 gedurende 4 weken voor iedereen ter inzage bij het Publieksbureau, Ph. Gastelaarsstraat 2. Gedurende deze termijn kan een ieder zijn/haar zienswijze schriftelijk naar voren brengen bij burgemeester en wethouders, postbus 100, 6980 AC Doesburg.

VERKEER
Weren landbouwverkeer bebouwde kom Doesburg
inwerkingtreding
Burgemeester en wethouders van de gemeente Doesburg hebben via dit medium 13 april jl. kenbaar gemaakt, dat de raad van de gemeente Doesburg de regiopolitie Gelderland Midden gehoord hebbende in zijn vergadering van 31 maart 2005 heeft besloten de bebouwde kom van Doesburg zonaal gesloten te verklaren voor landbouwverkeer. Buiten deze zonale geslotenverklaring vallen het bestemmingsverkeer Fraterwaard via de route N317 / Koepoortdijk / Verhuellweg en het bestemmingsverkeer uiterwaarden Gelderse IJssel via de route N338 / Bingerdenseweg / Koldeweij.
Onder landbouwverkeer wordt verstaan alle motorvoertuigen, die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h.
De zonale geslotenverklaring voor landbouwverkeer geldt voor een proefperiode van een jaar of zoveel langer als noodzakelijk is. De provincie Gelderland zal tegelijkertijd de provinciale weg N317 tussen de Kraakselaan en de IJsselbrug voor een proefperiode van een jaar openstellen voor landbouwverkeer.
Via dit medium hebben wij 27 april jl. aangegeven, dat als gevolg van vertraging in de leverantie en plaatsing van de verkeersborden beide maatregelen pas vrijdag 13 mei as. in werking kunnen treden.

Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht nog tot 26 mei as. tegen dit verkeersbesluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de raad van de gemeente Doesburg, postbus 100, 6980 AC Doesburg. Tegelijkertijd kan de voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank Arnhem, postbus 9030, 6800 EM Arnhem, verzocht worden een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op uw belangen, dat vereist. Het besluit ligt met ingang van donderdag 14 april tot en met woensdag 25 mei 2005 gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage op het Publieksbureau van het stadhuis, Ph. Gastelaarsstraat 2. Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot:

Brommobiel: tussen servet en tafellaken
Een brommobiel ziet eruit als een kleine auto. Maar daarmee houdt de overeenkomst op. Wettelijk is het min of meer een bromfiets. Over de regels bestaan de nodige misverstanden.
Aparte voertuigcategorie
Volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) is de brommobiel een aparte voertuigcategorie. De brommobilist moet de gedragsregels volgen die gelden voor motorvoertuigen. Hij mag dus niet op het fietspad en ook niet op het fiets-bromfietspad rijden, hij heeft dezelfde voorrang- en parkeerrechten als de automobilist, en hij moet de autogordel dragen.
De maximumsnelheid voor de brommobiel is zowel binnen als buiten de kom 45 km/uur. Een brommobiel mag dan ook niet op auto(snel)wegen komen.
Brommobielen zien er soms zo mooi en luxueus uit dat het duidelijkste onderscheid met een kleine gewone auto nog het wit-met-rode '45km'-bord is.
Bromfietscertificaat
Voor de brommobiel is nog geen apart rijbewijs nodig; een bromfietscertificaat is voldoende. Wel is het de bedoeling dat er een aparte rijbewijscategorie voor brommobielen komt. Ook wordt er gewerkt aan de invoering van een apart theoriecertificaat voor het besturen van een brommobiel.
Gevaren
Uit onderzoek van Consument en Veiligheid blijkt dat er met brommobielen niet extreem veel ongevallen gebeuren. Wel is het zaak voor het overige verkeer om zich vooral op 80km-wegen te realiseren dat een brommobiel daar veel langzamer rijdt dan het overige verkeer.
Bron: Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Postbus 9090
6800 GX Arnhem
Email: rovg@prv.gelderland.nl
Nadere informatie: www.rovg.nl

OVERIGE MEDEDELINGEN
Referendum Europese Grondwet op 1 juni 2005
Op woensdag 1 juni 2005 vindt er een referendum plaats over het verdrag voor een grondwet voor Europa. Bepalend of en waar u kunt stemmen is de situatie op de dag van bepaling van de kiesgerechtigheid, te weten 19 april 2005.

Om deel te nemen aan deze stemming ontvangt u medio mei uw oproepingskaart.

Indien u op woensdag 1 juni verhinderd bent kunt u op een tweetal manieren een ander machtigen om voor u te stemmen.
1. Door uw oproepingskaart om te laten zetten in een onderhandse machtiging. U kunt dan een kiesgerechtigde uit hetzelfde stemdistrict machtigen om voor u te stemmen. De gemachtigde mag gelijk met het uitbrengen van zijn/haar stem voor maximaal twee volmachtgevers de stem uitbrengen. U kunt dit tot op de dag van de stemming regelen.

2. U kunt ook een kiesgerechtigde machtigen buiten uw stemdistrict. Daartoe kunt u tot uiterlijk 18 mei 2005 een schriftelijk machtigingsverzoek doen. Formulieren kunt u bij het Publieksbureau verkrijgen. Let u er op dat zowel de gevolmachtigde als de volmachtgever het formulier ondertekend hebben.

Mocht het voor u handiger zijn om in een ander stembureau uw stem uit te brengen dan kunt u schriftelijk uiterlijk 18 mei of in persoon uiterlijk 27 mei een verzoek doen om uw oproepingskaart om te laten zetten in een kiezerspas. Daarmee kunt u in elk stembureau in Nederland deelnemen aan de stemming. Bij het indienen van een (mondeling) verzoek moet u de oproepingskaart, indien u deze al ontvangen heeft, meesturen. (meenemen)

Mocht u van een van de bovenstaande mogelijkheden gebruik willen maken of andere vragen hebben over het referendum dan kunt u contact opnemen met het Publieksbureau, tel. 0313-481390. Eind april en begin mei zal tot tweemaal toe een samenvatting van het verdrag over een Europese grondwet huis-aan-huis bezorgd worden. Ook kunt u op internet de volgende sites bezoeken met aanvullende informatie over het referendum: www.ukomttochook.nl ; www.referendumeuropesegrondwet.nl .

Baggerplan Plus Doesburg
OPROEP
Momenteel is het Waterschap Rijn en IJssel bezig met de voorbereidingen van het baggerplan plus Doesburg. In verband hiermee gaat het Explosieven Opruimings Commando van de Koninklijke Landmacht een historisch vooronderzoek uitvoeren naar de mogelijke aanwezigheid van zogenaamde blindgangers in de stadsgrachten van Doesburg. Het gaat dan met name om explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. In verband hiermee wil het EOC graag in contact komen met mensen die iets kunnen vertellen over mogelijke blindgangers en mogelijke aanwezige explosieven die in de Tweede Wereldoorlog in de stadsgrachten terecht zijn gekomen.
Het gaat dan om de volgende stadsgrachten: Lindewalgracht, Bleekersgracht, Kempermansgracht, Looiersgracht (achter de Rooseveltsingel) en de Hessengracht rondom de algemene begraafplaats. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer C.J. Duindam, telefoonnummer 481369. Voor uw medewerking zeggen wij u dank.